Påtroppende landbruksminister mente landbruket er kommunisme

For tre år siden kalte Sylvi Listhaug (Frp) landbrukssektoren for «kommunisme på norsk». I dag blir hun landbruksminister.

Sylvi Listhaug (Frp)
Foto: Frp

Viserne på klokken har tikket inn 11:21 og kalenderen står på 4. juni 2010. På finansnettstedet E24 publiserer daveærende byråd i Oslo kommune Sylvi Listhaug en kronikk om norsk landbruk.

Kronikken heter: «Kommunisme på norsk» og er et massivt angrep på norsk landbrukspolitikk og de gjennomslagene blant annet Bondelaget har fått hos den rødgrønne regjeringen i jordbruksforhandlingene.

Listhaug 2010: – På tide med ny medisin

I kronikken skriver Listhaug blant annet:

«I landbrukssektoren har vi et slikt system som alle politiske partier, unntatt FrP, støtter. Også Høyre har latt seg knekke av landbrukslobbyen til å ville videreføre jordbruksavtalen.»

Lenger nede beskriver hun landbruksoppgjøret samme år slik:

«Vi får høre at et kommunistisk system som ikke har vært endret noe særlig de siste 60 årene er den eneste måten å redde norsk landbruk på. (...) Fremskrittspartiet mener det er på tide med en ny medisin (...)»

Etter det NRK erfarer overtar hun landbruksdepartementet i dag.

Bondelaget skuffet over Høyre

Én av bondeorganisasjonene som nevnes i kronikken er Bondelaget. Leder Nils Bjørke sier han ble skuffet da ryktene om at Frp skulle ha ansvar for jordbrukssektoren i den nye regjeringen til Erna Solberg.

– Jeg er overrasket over at Høyre skal gi Frp ansvaret for det feltet de er minst interessert i. Det er Frp som har foreslått mest kutt i vår sektor, og det står i kontrast til at Høyre har sagt de skal styrke norsk matproduksjon, sier Bjørke til NRK.

Nå håper Bondelaget at Listhaug står på målsetningene i den nye regjeringsplattformen til tross for den personlige oppfatningen hun flagget i kronikken for tre år siden.

– Også regner jeg med at hun setter seg grundig inn i norsk jordbruk og hvordan dette feltet fungerer. Deretter vil vi invitere henne til dialog, sier Bjørke.

Til tross for flere forsøk har det ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Sylvi Listhaug.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget