SV: – Lei oljemaset i nord

SV er lei av folk som mener oljeutvinning eller stillstand er Nord-Norges eneste redning. De lanserer en «Ja til Nord-Norge»-bevegelse.

Ja til Nord-Norge-bevegelsen

Marius Meisfjord Jøsevold fra Nordland, Kirsti Bergstø fra Finnmark, Trogeir Knag Fylkesnes fra Troms og partileder Audun Lysbakken er lei negativt fokus på Nord-Norge.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Når ordførere i Nord-Norge står og sier at det står så dårlig til i regionen, så er det feil, sier Marius Meisfjord Jøsevold fra Nordland SV.

Han, Kirsti Bergstø fra Finnmark, Trogeir Knag Fylkesnes fra Troms og partileder Audun Lysbakken mener oljeindustrien ikke er den redningen mange i regionen og ellers i landet fremstiller det som.

– Det er alt for mange som tror at oljekampen står mellom de som vil ha oljeindustri til Nord-Norge og de som vil at det skal fortsette akkurat som i dag. Men egentlig er ikke Nord-Norge en region i krise. Det er en region full av muligheter innen en rekke næringer som vi ønsker å bruke. Derfor lanserer vi en «Ja til Nord-Norge»-bevegelse, sier Lysbakken til NRK.

– Ikke gitt av vi blir rike på ressursene våre

lysbakken klapper landsmøtet

Audun Lysbakken

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Hovedpoenget er en storsatsing på regionen gjennom utvikling og å utnytte lokale ressurser lokalt.

– Vi er rike på ressurser i nord, men det er ikke gitt at vi i Nord-Norge blir rike av dem likevel. For hvem skal ha styringen? De multinasjonale selskapene eller vi, spør Bergstø før hun fortsetter:

– Det verste som kan skje er at vi får «fly inn og fly ut»-samfunn der folk blir flydd inn for å jobbe og bo på brakke i en uke eller to før de drar hjem igjen og betaler skatt til den kommunen de egentlig bor i og har fritiden sin i. Det ville være kroken på døren for lokalsamfunnene, sier Bergstø.

Starten på bevegelsen er et forslag til fiskeripolitisk uttalelse på SVs landsmøte der de krever at man skal satse på fiskeriressurser fremfor oljevirksomhet i Nord-Norge.

Men det stopper ikke der.

Bevegelsen vil nemlig også stille klare krav om:

  • at man skal velge fisk fremfor olje når man skal utnytte naturressurser i nord.
  • at arbeidsplasser må skapes lokalt fremfor å sende ressursene sørover.
  • at man må utvikle samferdsel og infrastruktur for å sikre utvikling av næringslivet.
  • at man må ta i land fisk lokalt.
  • at oljen i områder som allerede er åpnet for utvinning må tas i land lokalt.
  • at man må satse mer på forskning og utvikling i Nord-Norge.
  • at man må styrke utdanning både på høyere og lavere nivå lokalt.

– Søndre Nordland og deler av Finnmark har allerede oljeindustri, men folk har vært litt for smålåtne når det gjelder hva man kan forvente å få igjen i form av for eksempel arbeidsplasser, sier Jøsevold.

Storsatsing i nord

Kirsti Bergstø

Kirsti Bergstø

Foto: Sosialistisk Ungdom

Det samme gjelder fisket utenfor Finnmark, Troms og Nordland.

– Der markedet får bestemme kommer svakest ut lokalt hvis det ikke er krav knyttet til hvordan ressursene skal tilfalle lokalsamfunnet. Kjell Inge Røkke har fått konsesjoner til å fiske, men sutret når han måtte levere fisk lokalt slik han hadde forpliktet seg til. Arbeiderpartiet ga Røkke kvotene, og kommer Høyre og Fremskrittspartiet vil fjerne forpliktelsene om lokal ilandføring, sier Bergstø før hun avslutter:

– På disse områdene er vi det eneste alternativet.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget