SV satser på byvelgerne

Med Munch-suksessen friskt i minne satser SV på å vinne unge bymennesker i årets valgkamp. Buss, bolig og bomiljø blir hovedsakene.

Lysbakken spiser jordbær

SVS JORDBÆRSTED: Tøyen-satsingen ble en suksess for SV. Nå vil de utvide den til andre byer, og håper det skal skaffe dem urbane velgere til høsten.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Langt fra tilfeldig var SVs sommermøte med pressen i dag lagt til Tøyen. Ikke bare var det en anledning til å påpeke at hele SVs partiledelse har bodd i den flerkulturelle bydelen; SV kunne også minne om bymiljø-pakken de fikk forhandlet fram da Munch-museet havnet i Bjørvika.

Tøyen-pakken ble godt mottatt, og nå vil SV gjenta suksessen i en rekke andre norske byer. SV vil at staten skal ta større ansvar for boområder med dårlige leve- og oppvekstvilkår; slik som Tøyen.

– Bypolitikk vil være en sentral sak for SV i årene som kommer, sier nestleder Bård Vegar Solhjell.

Jubler ikke over målingene

Han mener den sterke befolkningsveksten i byene, kombinert med Norges forpliktelser om å få ned klimagassutslippene, vil bli en krevende øvelse.

Men SV bekymrer seg også for egne «utslipp». Nye tall viser at SV lekker velgere både til Ap og andre partier, i tillegg til at mange SV-velgere sier at de ikke vil stemme.

– 4,5 prosent oppslutning er ikke noe vi jubler over. I fjor høst og vinter hadde vi 27 målinger under sperregrensen. I år har vi hatt tre, så det er en positiv utvikling. Vi har ikke sikret oss et resultat vi kan leve med, men vi har et grunnlag for å gjøre et godt valg, sier SV-leder Audun Lysbakken.

SV mai 2012-2013

Gjennomsnittet av alle meningsmålinger det siste året, viser at SV har holdt seg over sperregrensen (4 prosent) de siste månedene. Men oppslutningen er fortsatt for lav, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: NRK

Vil ikke angripe miljøpartier

For å vinne unge, urbane byvelgere, lover SV færre biler og flere sykkelstier, studentboliger og utleieboliger. Blant partiene SV nå mister velgere til, er Miljøpartiet de Grønne (MDG). Men Lysbakken vil ikke gjøre dem til noen hovedmotstander i valgkampen.

– Jeg vil ikke gå til krig mot andre miljøpartier. Norge trenger alle partier som setter miljøet på dagsorden. SV kombinerer det grønne med det røde, og det er en unik kombinasjon, også i europeisk sammenheng, sier Lysbakken.

SV-ledelsen

På en trendy kafé på Tøyen ønsket ledelsen i «verdens mest seiglivede sosialistiske parti» velkommen til pressemøte. Fra v.: Nestleder Bård Vegar Solhjell, nestleder Inga Marte Thorkildsen og leder Audun Lysbakken.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Nevnte ikke skole

Under pressekonferansen ble ikke SVs andre fanesak, utdanning, nevnt med ett ord. Det ble heller ikke helse eller lavtlønte kvinner, som Lysbakken utpekte som sine to viktigste saker da han ble valgt til SV-leder.

Etterpå lovte Lysbakken at han ikke skulle glemme sine gamle hjertesaker.

– Det å satse på damene i velferdsstaten blir viktig for SV i valgkampen. Retten til heltid er det viktigste for oss i arbeidslivspolitikken, sier Lysbakken.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.