Hopp til innhold

NRK-kommentator: – Derfor må Lysbakken bryte lydmuren

Mandag skal SV-leder Audun Lysbakken delta i sin første partilederdebatt i en valgkamp. – Han må bryte lydmuren. Så langt i valgkampen har han ikke klart det, sier NRKs Kyrre Nakkim.

SV-leder Audun Lysbakken profil

DEBUT: SV-leder Audun Lysbakken er den eneste nye partilederen i kveldens partilederdebatt på NRK.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Klokka 21.30 mandag kveld starter valgkampens første partilederdebatt på NRK. I ukesvis har partilederne drillet spørsmål og svar, sett for seg hvilke angrep motstanderne kommer med og terpet politiske slagord.

Kyrre Nakkim

AVGJØRENDE: Mandagens debatt mellom partilederne kan sette tonen for hele valgkampen, sier Kyrre Nakkim.

Foto: Siv Sandvik / NRK

De vet hvor mye som står på spill.

– Jeg vil si at dette er den viktigste debatten i hele valgkampen, sier politisk redaktør i NRK, Kyrre Nakkim.

– Den første partilederdebatten fungerer ofte som en «make or break». Hvis du tabber deg ut, så vil det forfølge deg hele valgkampen. Hvis du kommer godt ut av det, så skaper det energi og entusiasme både innad i partiet og blant velgerne.

Debut for «usynlig» Lysbakken

Alle partilederne som skal i ilden i kveld har vært med på valgkampens første store debatt tidligere.

Alle utenom SVs Audun Lysbakken.

informasjonsleder i SV, Tone Foss Aspevoll

TRYGG: SVs Tone Foss Aspevoll sier Audun Lysbakken er en dreven debattant.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Mens Høyre har hatt ni år på å bygge opp Erna Solberg som partileder, har vi hatt ni måneder på å bygge opp Audun Lysbakken. Vi er det eneste partiet med ny partileder i debatten, sa informasjonsleder i SV, Tone Foss Aspevoll, under en strategidebatt mandag formiddag.

I mars i år ble Audun Lysbakken valgt som ny leder i SV. Samme måned viste en meningsmåling at over halvparten av SVs egne velgere ikke visste at Lysbakken hadde tatt over som partileder.

Spørreundersøkelsen TNS Gallup hadde utført for TV2 viste også at ingen partiledere var så ukjent for velgerne som nettopp Lysbakken.

Ifølge Kyrre Nakkim sliter SV-lederen fortsatt med å vinne kampen om det politiske søkelyset. På NRKs partibarometer for august ligger SV på 4,8 prosent, mens de ligger under sperregrensa på fire prosent i andre målinger.

– Problemet for Lysbakken er at han ikke har kommet inn i det politiske ordskiftet så langt i valgkampen. Det er vanskelig for ham å gjøre det når Ap velger å gå solo og alt handler om Jens eller Erna, eller hvordan en eventuell borgerlig regjering kommer til å se ut, sier Nakkim til NRK.no.

– Må melde seg på

Også VGs politiske kommentator, Frithjof Jacobsen, sier kveldens debatt er særlig viktig for småpartiene SV, Sp, Venstre og KrF.

– For dem gjelder det å melde seg på. Dersom det går skeis i debatten blir det tungt å ta seg inn. I dag gjelder det å treffe, sa han under debatten om valgkampstrategi.

Selv er Audun Lysbakken fullt opptatt med å forberede seg til kveldens debatt og har derfor ikke tid til å svare på NRKs spørsmål.

Men ifølge Aspevoll har han nervene under kontroll.

– I dag forbereder Audun Lysbakken seg ved å finne roen, lese seg godt opp på sakene som skal opp i debatten, og bruke tid til å drille budskapet om god SV-politikk, sier informasjonslederen.

– Hvordan foregår denne drillinga?

– Man stiller forskjellige spørsmål og øver seg på svarene, man driller også budskapet for å forsikre seg om at det er forståelig for folk, svarer Aspevoll.

Klokken 21.30 begynner partilederdebatten fra Arendal på NRK. Da gjelder det å være forberedt. Derfor er partilederne nå bak lukkede dører for å spisse argumentene. Vi fulgte dem frem til innspurten.

Se video: Partilederne forbereder seg til debatt

Siv Jensen tripper rundt i spenning

Lysbakken er ikke den eneste som kjenner ekstra godt på nervene akkurat nå.

– Siv Jensen gleder seg veldig, og jeg tror hun tripper litt rundt og har veldig lyst til å komme i gang, sier kommunikasjonssjef i Frp, Ole Berget.

Også Jens Stoltenberg forbereder seg godt, forsikrer Arbeiderpartiets valgkampstrateg Tarjei Skirbekk.

– Han er opptatt av å ha et godt overblikk over det saksfeltet han skal være med å diskutere. Stoltenberg prøver alltid å være så godt forberedt som mulig, sier Skirbekk.

Kveldens debatt sendes fra kulturhuset i Arendal, og er en del av «politikkfestivalen» Arendalsuka.

Du kan se debatten på NRK1 eller følge den i NRK.no sitt valgsenter. Her kan du se selve TV-sendingen, chatte med eksperter og si din mening om hva politikerne kommer med.

Rødt og De Grønne ikke med

I kveld stiller partilederne for partiene som er representert på Stortinget: Jens Stoltenberg fra Ap, Erna Solberg fra Høyre, Siv Jensen fra Frp, Liv Signe Navarsete fra Senterpartiet, Trine Skei Grande fra Venstre, Knut Arild Hareide fra KrF og Audun Lysbakken fra SV.

Partilederne for Rødt og Miljøpartiet De Grønne skal delta i partilederutspørringene på NRK P2, ha nettmøter på NRK.no samt delta i den siste debatten før valget.

Hele 13 partier stiller lister i samtlige fylker ved årets valg. NRK må derfor avgrense antall partier vi velger å ha fokus på i valgkampen. Vi ser blant annet på partienes faktiske oppslutning, hvor mange representanter de har på Stortinget og i kommunestyrene, hva slags geografisk utbredelse de har og hvordan meningsmålingene utvikler seg gjennom valget.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.