Hevder sykelønna fører til skulking

GARDERMOEN (NRK.no): Nordmenn har råd til å miste deler av lønna når de er syke, mener Sør-Trøndelag Frp. I dag skal partiet bestemme om de vil beholde dagens sykelønnsordning eller ikke.

Trøtt tenåring syk seng sove

KRANGEL OM SYKELØNN: Flere i Frp vil at du ikke skal få full lønn under sykdom, mens andre vil beholde dagens ordning.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Jeg tror mange som føler seg litt «groggy» om morgenen ikke går på jobb fordi de vet at de får hundre prosent lønn uansett, sier stortingskandidat for Sør-Trøndelag Frp, Sivert Haugen Bjørnstad.

Sivert Haugen Bjørnstad

IKKE VALGFLESK: Sivert Haugen Bjørnstad sier han er klar over at kutt i sykelønna ikke er valgflesk. - Men av og til må man tørre å være prinsipiell.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Han er ikke i tvil om at lovverket i dag fører til at enkelte skulker jobben, og viser til en svensk undersøkelse som avslørte at sykefraværet blant menn økte med 40 prosent under fotball-VM i 2002.

– Det viser at ordningen er for god slik den er i dag.

Vil ha reduksjon i sykelønnsordningen

Derfor går Sør-Trøndelag Frp inn for at Frp skal programfeste at «kompensasjonen under sykdom må reduseres slik at det i sterkere grad fremstår som lønnsomt å jobbe».

– Det vil føre til at man får reduksjon i lønna, eller at man får såkalte karensdager, som innebærer at man ikke får lønn den første dagen man er syk.

Bjørnstad vedgår at dette også vil ramme de som faktisk er syke.

– Men de fleste lønnstakere klarer seg godt uten én dag med lønn, og man bidrar jo heller ikke til å skape verdier når man er borte fra jobb, sier han til NRK.no.

Pengene han mener staten kommer til å spare på sykelønnskutt, vil Bjørnstad bruke på skattelettelser eller bedre støtte til dem som ikke klarer å komme seg inn i arbeidslivet.

Møter motstand

Men langt fra alle i Frp deler dette synet.

anders anundsen

BEHOLDE: Anders Anundsen ser ingen grunn til å endre på dagens ordning.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Robert Eriksson (Frp)

KLARTEKST: Robert Eriksson jobber for at partiet skal programfeste at de ikke vil endre sykelønnsordninga.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

– Jeg mener vi har en god sykelønnsordning i dag, og jeg mener vi skal beholde den. Det skal være trygghet under sykdom, sier stortingsrepresentant Anders Anundsen til NRK.no.

Også Frps arbeidspolitiske talsmann, Robert Eriksson, vil beholde dagens ordning.

Programforslaget som Frp skal stemme over lørdag sier ingenting om sykelønnen bør kuttes eller ikke. Det står at Frp vil ha en sykelønn som gir trygghet og forutsigbarhet, samtidig som det «i sterkere grad fremstår som lønnsomt å jobbe».

Ifølge Eriksson vil en slik formulering føre til unødvendig usikkerhet rundt hva Frp egentlig mener. Han vil derfor programfeste at Frp lover at alle som blir syke skal få full lønn fra dag én.

– Frp har i alle de årene jeg har vært på Stortinget vært klare på at vi skal ha hundre prosent sykelønn. Det er det som er vår politikk. Da kan vi like godt programfeste det, sier han.

– Hva tenker du om at andre i Frp vil kutte i dagens ordning?

– Jeg synes det er veldig uheldig. Jeg er enig i at det kan finnes for mange diffuse sykemeldingsgrunner, men jeg tror ikke løsningen ligger i å kutte sykelønna. Jeg tror løsningen ligger i bedre oppfølging og en gjennomgang av legenes rutiner for sykemelding, sier Eriksson til NRK.no.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget