– Jeg ser på Erna at hun ser veldig fornøyd ut

SUNDVOLDEN (NRK.no): I ettermiddag skal partiledelsen i Høyre og Frp trolig legge fram regjeringsplattformen for partigruppene sine. – Jeg tror Erna og Siv har funnet hverandre politisk.

Linda Hofstad Helleland Sundvolden

POSITIVE TEGN: Stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland (H) sier Erna Solberg ser veldig glad ut. Hun tolker det som at det har gått bra i forhandlingene med Frp.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Himanshu Gulati Sundvolden

UNGDOMSLEDER: – FpU skal fortsette å dra moderpartiet i ørene, slik at vi får politikken dit vi vil, lover FpU-leder Himanshu Gulati.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Etter tolv dager med sonderinger og seks dager med forhandlinger har Høyre og Frp samlet sine partigrupper på Sundvolden hotell i Hole kommune.

Mandag ettermiddag får Linda Hofstad Helleland og resten av stortingsgruppen til Høyre trolig vite hvilken regjeringsplattform Høyre og Frp har forhandlet seg fram til.

– Det er mye jeg er spent på. Men uansett så er jeg sikker på at de har kommet fram til veldig gode løsninger, sier Helleland til NRK.no før møtestart klokken 17.

– Fått mange gode nyheter

Trolig legges den blåblå regjeringsplattformen fram også for offentligheten senere i kveld. Først skal partiene selv si sin mening om saken.

– Det ser ut som om Erna og Siv har kost seg sammen i samtaler og virkelig funnet hverandre politisk, sier Helleland.

Skal dere ta stilling til regjeringserklæringen i kveld?

– Vi får se hva vi får lagt på bordet. Jeg har tro på at det kommer noe bra, for jeg ser på Erna at hun ser ganske fornøyd ut.

En annen som er spent er FpU-leder Himanshu Gulati.

– Jeg er mest spent på helheten. Vi har fått mange gode nyheter i media underveis, så nå blir det spennende å se, sier FpU-leder Himanshu Gulati til NRK.no før sentralstyremøtet klokken 15.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Sundvolden mandag 7. oktober

STOR INTERESSE: Frps landsstyre og Høyres stortingsgruppe ble busset til Sundvolden mandag ettermiddag. De ble omringet av journalister som hadde spørsmål de verken ville eller kunne svare på.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Senere samles landsstyret i Frp, der også fylkeslederne er med, for å ta formell stilling til det partiledelsen har kommet fram til. I Høyre er det stortingsgruppen som sier «ja» eller «nei» til det partiledelsen legger fram.

Ifølge politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, har Jensen og Solberg liten grunn til å frykte negative svar fra sin partigrupper.

– Det ville være veldig overraskende. De må la partidemokratiet råde, men siden denne erklæringen ikke låser all politikk, ville det vært veldig rart om noen sier nei nå, sier han.

Flere smådrypp

Under de daglige pressekonferansene på Sundvolden hotell har de blåblå lettet litt på sløret og fortalt om noen punkter de har blitt enige om:

Solberg ankommer Sundvolden mandag 7. oktober

SISTE FINPUSS: Erna Solberg ankommer Sundvolden mandag morgen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Forhandlingsdelegasjonene fra Høyre og Frp har i seks dager sittet i et lite, lydisolert rom i nybygget på Sundvolden hotell i Hole kommune. Med gardinene trukket for har de gått gjennom avsnitt for avsnitt, formulering for formulering i regjeringsplattformen.

Samarbeidsavtalen som regjeringspartiene Høyre og Frp inngikk med KrF og Venstre har ligget som grunnlag for forhandlingene på Sundvolden.

– Vi har fortsatt flere ting å gå gjennom, og det er snakk om mer enn finpussing. Det kan se ut til at vi blir ferdige i løpet av dagen, men sikkert er det ikke, sa påtroppende statsminister Erna Solberg da hun ankom Sundvolden hotell mandag formiddag.

Men Høyre har allerede invitert pressen til en pressekonferanse som skal holdes tidligst klokken 19.30 mandag kveld.

Her kan du lese samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «PDF - samarbeidsavtalen» i nytt vindu

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget