Solberg håper Hareide ombestemmer seg

STORTINGET (NRK.no): Knut Arild Hareide vurderer å takke nei til en statsrådspost dersom KrF kommer i regjering etter valget. – Det vil gjøre regjeringssamarbeidet mindre effektivt, sier Erna Solberg.

Leder i KrF, Knut Aril Hareide og nestleder Dagrun Eriksen

FAMILIEKJÆR: KrF-leder Knut Arild Hareide vurderer å droppe ministerpost selv om KrF går inn i regjering etter valget. Årsaken skal være hensynet til familien. – Jeg er stolt over at han tør å ta debatten, sier nestleder Dagrun Eriksen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Erna Solberg

RESPEKT: Erna Solberg ser ikke lyst på et eventuelt regjeringssamarbeid der Knut Arild Hareide ikke er statsråd, men sier hun uansett vil respektere hans valg.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Men Høyre-lederen og den borgerlige statsministerkandidaten avviser at hun vil stille krav om at alle partilederne i en eventuell ny regjering må være statsråder.

– Det er et ønske, men jeg kan ikke overprøve folks familievalg, sier hun til NRK.

– Gjør samarbeidet vanskeligere

Tirsdag slapp Vårt Land nyheten om at KrF-leder og nybakt pappa Knut Arild Hareide vurderer å si «nei takk» til en statsrådspost selv om KrF er med å danne en ny regjering etter valget.

Solberg sier det er viktig å respektere private valg, men legger ikke skjul på at det kan gjøre regjeringssamarbeidet vanskeligere dersom Hareide ikke blir statsråd.

– Det kan bli litt mindre effektivt når partilederen sitter på utsiden, sier hun.

Kunne du har vurdert å gjøre det samme?

– Da jeg ble statsråd var mine barn to og fire år gamle, og det er fullt mulig å kombinere småbarnslivet med det å sitte i regjering. Men familieforhold kan være forskjellige, og man skal ha respekt for de valgene folk gjør, sier hun til NRK.no.

Kan få hele partiledelsen «på utsiden»

Hareide selv sier til NRK at han på ingen måte utelukker at han kan bli statsråd dersom KrF kommer i regjering. Han medgir likevel at han er i tenkeboksen.

– Jeg har selv vært statsråd, og jeg vet at det er altoppslukende. Og skal jeg kombinere det å være partilederen og statsråd, så er det krevende med den familiesituasjonen jeg har i dag.

Dersom Hareide kommer fram til at han ikke vil være statsråd, risikerer KrF å ende opp med en partiledelse på utsiden av maktens korridorer.

Begge nestlederne vil trolig være utenfor Stortinget etter valget, og med en partileder som ikke deltar i samtalene i regjeringskontorene kan det bli vanskelig for partiet å profilere seg i en eventuell borgerlig flerpartiregjering.

– Det er ikke tvil om at Knut Arild er et sterkt kort for oss, og når vi har et så sterkt kort som partileder, er det viktig for partiet å tenke gjennom hvordan vi får KrF-profilen mest fram, sier nestleder Dagrun Eriksen.

– Hareide er vårt sterkeste kort

Hun sier hun er stolt av å ha en partileder som tør å ta diskusjonen om hvordan papparollen påvirker hans prioriteringer. Likevel er hun spent på hvordan det vil påvirke partiet framover.

– Vi skal ikke blande oss inn i hans private vurderinger, men for KrF vil vurderingen være hvordan får vi best profil i en ny posisjon hvis vi kommer til det etter valget, og det er ikke tvil om at nå er Hareide vårt sterkeste kort, og det må spilles riktig, sier hun til NRK.no.

– Med deg og andre nestleder utenfor Stortinget, og kanskje en partileder utenfor regjering, hvordan skal KrF få innflytelse?

Akkurat nå er jeg ikke så bekymra for det, jeg er mest opptatt av at vi skal komme i posisjon, sier Eriksen.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Hareide giftet seg

PAPPA: Knut Arild Hareide giftet seg med Lisa Maria Larsen i Lund kirke på Moi i fjor sommer. 6. april i år ble de foreldre til lille Sara.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Også Knut Arild Hareide understreker at det viktigste for han ikke er hvilke personer som skal sitte i en eventuell regjering, men at KrF kommer i regjering.

Under dagens pressekonferanse om KrFs kommende landsmøte sa partilederen at han og resten av KrFerne «hungrer etter å komme i regjering».

– Jeg tror jeg aldri har opplevd KrF mer lystne på å komme i regjering enn det vi er nå, sier Hareide.

På direkte spørsmål om familieforøkelsen gjør at han har vurdert å trekke seg som partileder, svarer Hareide bestemt «nei».

Han ser for seg et langt liv i politikken, og peker på at tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik hadde over 20 år i toppolitikken bak seg før han ble statsminister i 1997.

– Jeg håper ikke det går så lang tid før jeg lykkes i å nå mine politiske ambisjoner, men jeg tror det å tenke langsiktig, det er viktig i politikken.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget