Hopp til innhold

Solberg: – Viktig å bli minnet på hva som er viktig for folk

Høyre-leder Erna Solberg ble grillet om alt fra alkoholpriser, abort og arveavgift til tannhelse da hun møtte NRKs lesere mandag morgen. – Viser at folk er opptatt av de nære ting.

Erna Solberg nettmøte

FULL KONSENTRASJON: Høyre-leder Erna Solberg svarte leserne i over en halv time mandag. I bakgrunnen pressesjef i Høyre, Haakon Dagestad.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Først ble Erna Solberg grillet av programleder Sigrid Sollund i radiostudio under partilederutspørringen på NRK P2.

Deretter var det lesernes tur til å stille spørsmål.

Mange av spørsmålene handlet om de nære ting, og flere av leserne kom med eksempler fra sine egne liv.

– Det er viktig for oss politikere. Vi diskuterer ofte store systemer, mens folk gjerne er opptatt det det som er nære seg selv, sier Solberg til NRK.no etter at hun hadde svart leserne i over 45 minutter.

Les alle svarene på NRKs valgsider

Klart løfte om arveavgift

Arvid ville vite hvor lang tid det vil ta før arveavgiften blir fjernet dersom Høyre kommer i regjeringe etter stortingsvalget 9. september.

Svaret fra Solberg var kort og konsist:

«Vi har lagt opp til to statsbudsjett, altså vekk fra 2015.»

Se og hør hele partilederutspøringen her:

NETT-TV: Partilederutspørringen: Erna Solberg (H).

Men ikke alle spørsmål fikk like klare og bindende svar.

En leser som kaller seg Pelle ville vite hvordan Høyre stiller seg til dem som sliter med dårlig tannhelse, «og som plages såpass mye at dette påvirker hele livet til en? At en føler at man ikke klarer å fungere i samfunnet?»

Solberg svarte at Høyre ikke har går inn for at det offentlige skal finansiere tannhelse for alle, men at partiet «ønsker å målrette bedre finansieringsordninger for de med største tannhelseutgiftene eller som trenger særlig hjelp».

– Folk vil nok fortsatt ha sex

Sigbjørn ville vite om Høyre synes det er et mål i seg selv å redusere antall aborter i Norge.

«Ja, det er et mål i seg selv å redusere antallet aborter, det viktigste vi gjør er å lære alle og beskytte seg både mot graviditet og kjønnsykdommer. Jeg tror nok folk fortsatt vil ha sex :),» svarte Solberg.

Leserne ville også vite hva Erna Solberg tenker om regjeringas håndtering av fengslingen av nordmennenene Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo.

I går ble Moland funnet død på cellen sin, og familien til de norske fangene har kritisert norske myndigheter for å ikke gjøre nok for å få dem hjem.

«Mener du at du hadde løst Moland-saken bedre enn Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide,» ville Asbjørn vite.

«Først vil jeg si at mine tanker går til Molands familie og venner. Det er alltid tragisk når et liv ender alt for tidlig. Så til håndteringen, vi har ikke noe grunnlag fra opposisjon til å si at regjeringen kunne gjort mer. Jeg håper nå det vil løse seg for French og at han kan komme hjem,» svarte Solberg.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Erna om MDG og en eventuell fireparti-regjering

– De Grønne driver 70-tallspolitikk

Lei av å bli lekset opp av Stoltenberg

Under partilederutspørringen i studio måtte Solberg svare på hva slags økonomisk politikk en eventuell regjering bestående av Høyre og Frp vil føre.

Det ble det spilt av et lydklipp fra partilederdebatten på NRK 12. august der Jens Stoltenberg sier han er bekymret fordi Frp ikke vil følge handlingsregelen for bruk av oljepenger.

«Jeg er urolig fordi du er lite urolig for hva hun (Siv Jensen, journ. anm.) kan finne på i regjering,» sa Stoltenberg til Solberg.

Høyre-lederen er tydelig lei av å høre Stoltenberg anklage henne for å ville føre en uansvarlig økonomisk politikk dersom de borgerlige vinner valget.

– Høyre kommer ikke til å sitte i en regjering som ikke fører en ansvarlig økonomisk politikk. Dette har jeg sagt så mange ganger, og det å høre denne leksen på Jens Stoltenberg sine premisser om hva som er en ansvarlig politikk, det synes jeg er en avsporing, sier Solberg.

Ifølge henne er det avgjørende for Høyre at de ikke bruker mer penger enn det økonomien tillater.

– Noen år betyr det at vi skal bruke mindre enn det handlingsregelen tillater, noen år må man bruke mer enn handlingsregelen.

– Det er viktig å tenke på framtidens generasjoner, da må vi også bruke penger for å få kollektivnettet og veiene våre til å fungere bedre, kostandene for norsk næringsliv må ned slik at de kan skape mer arbeidsplasser, og vi må investere mer i kunnskap og forskning.

Lar seg ikke stresse av Frp-kritikk

Solberg måtte også svare for oppslaget i Dagsavisen i dag, der KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande advarer mot Frps politikk.

Høyre-lederen avviser likevel at det hersker full usikkerhet på borgerlig side. Drømmen om en firepartiregjering der Høyre, Frp, KrF og Venstre er med lever fortsatt.

– Om alle fire partiene sitter i regjeringen, får vi avklart når vi har forhandlet på grunnlag av valgresultatet. Alle partiene sier at vi ønsker et regjeringsskifte og at vi sammen skal finne plattformen for det. Og om ikke alle skal sitte i regjering, så har jeg sagt at alle fire partier skal ha innflytelse på den regjeringen, sier Solberg.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.