Solberg blir tøff i trynet av Aps advarsler

GARDERMOEN (NRK.no): – La Arbeiderpartiet holde på med sitt, sier Erna Solberg. I sin landsmøtetale ignorerte hun nærmest regjeringa og fridde åpenlyst til de blå-gule.

erna solberg tale landsmøte 2013

STATSMINISTERKANDIDAT: Erna Solberg kjemper for å bli ny statsminister i Norge etter valget i september. I dag oppildnet hun sine egne til innsats i valgkampen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Med mørkeblå skjorte og lyseblå jakke entret en kampklar Erna Solberg talerstolen under Høyres landsmøte fredag ettermiddag.

Først fridde hun til velgerne og egne tillitsvalgte med planer for hvordan Høyre skal sørge for bedre lærere, få flere folk fra trygd til arbeid, krympe byråkratiet, gi større plass til private løsninger i helse-Norge og gjennomføre hurtigere veiutbygging.

Deretter skrudde hun på sjarmen overfor Frp, KrF og Venstre.

– Vi er fire partier som er enige om at landet trenger en ny regjering, og som er enige om hvorfor vi trenger en ny regjering, sa hun mot slutten av talen.

Deretter ramset opp hva de fire partiene har til felles, som troen på enkeltmennesket og betydningen av frivillighet.

Slik ønsker hun å dempe usikkerheten og spekulasjonene rundt hvordan en borgerlig regjering vil se ut dersom de rødgrønne taper valget til høsten.

Hun vet at sterke krefter i Venstre og KrF er skeptiske til å dele regjeringskontorer med Frp. Samtidig nekter Siv Jensen å støtte en blå regjering Frp ikke er en del av.

Slår tilbake mot regjeringas skremmebilde

Samtidig dyrker både SV og Ap denne usikkerheten for å skremme velgerne fra å stemme på opposisjonspartiene.

De rødgrønne brukte store deler av sine landsmøter til å male en blå fande på veggen. Først ut var Audun Lysbakken, som i sin landsmøtetale advarte mot hva som kunne skje med Frp i regjering.

Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg fulgte opp med å tegne et bilde av kaos og usikkerhet dersom Norge våkner opp til et blåblå regjering etter stortingsvalget 9. september.

Regjeringspartienes budskap til velgerne virker klart: Stem på oss hvis du vil ha trygghet, med de borgerlige vet du ikke hva du får.

Solberg har bitt seg merke i strategien.

– Jeg har lest i avisa at det å la meg lede en ny regjering er et eksperiment, , sa hun til humring fra salen.

– Jeg føler meg nesten litt tøff når Arbeiderpartiet forteller om hvilke ulykker som vil inntreffe bare jeg slipper løs på det norske folk.

Mens de rødgrønne forsøker å skape usikkerhet rundt det borgerlige regjeringsalternativet, frir Høyre til velgere som muligens er lei av å se statsminister Jens Stoltenberg på skjermen.

Skremmer med fortsatt rødgrønt Norge

Før Solberg talte rullet en advarsel over skjermen: «Valget står mellom 12 år med en rødgrønn regjering, eller en ny borgerlig regjering med nye ideer og bedre løsninger».

Mens siste del av advarselen sto med hyggelig, blå løkkeskrift, skrek 12 år med rødgrønn regjering i store røde bokstaver mot landsmøtedelegatene.

Solberg gjentok denne advarsel mot slutten av sin tale. Dersom de rødgrønne taper valget lovet hun «en borgerlig regjering som skal frigjøre talentet og drømmene».

– Jeg gleder meg til å drive valgkamp sammen med, og litt i konkurranse med, våre venner i KrF, Venstre og Frp, sa Solberg.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget