Frp: Helsenorge skal bli som en nettbank

Frp ønsker å skape et bedre helsevesen ved å samle all helseinformasjon for pasienter og helsepersonell på ett nettsted. Men hvor mye ordningen vil koste har de ikke regnet på.

siv jensen helseportal

ALT SAMLET: Siv Jensen viser av hvordan Frp mener pasientene enkelt kan lese sin egen journal, hente ut resepter, stille spørsmål til legen på videolink eller bestille og avbestille timer på den nye nettsiden. I bakgrunnen helsepolitisk talskvinne Kari Kjønaas Kjos.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Jeg tror vi heller skal tenke på hva vi kan spare. Ved å ta en stor og omfattende investering for helsenorge i dag, så får vi masse igjen for det i morgen, sier Frp-leder Siv Jensen til NRK.no.

– Like enkelt som en nettbank

Onsdag lanserte partiet nettsiden fremtidenshelsevesen.no, en portal som viser hvordan pasienter, leger og sykepleiere enkelt kan finne alt de trenger om egen helse på ett sted.

En felles helseportal kommer til å bli en virkelighet i løpet av tre eller fem år. Men det krever mye politisk press og omfattende endringer i det norske helsesystemet. Det er ikke nok å lage en webside som viser hvordan det skal se ut.

Nard Schreurs, IKT-Norge

Målet er at det skal være like enkelt å bestille legetime, hente ut en resept og holde videokonferanse med legen som å sjekke saldoen på nettbanken. Frps forslag innebærer også at ulike sykehus, sykehjem, akutthelsetjenesten og fastleger enklere skal utveksle informasjon.

– Dette vil avbyråkratisere, forenkle og frigjøre masse tid som leger og sykepleiere kan bruke på pasienter framfor papirarbeid, sier Jensen.

– Ikke er ferdig produkt

Samtidig sier hun rett ut man trolig vil finne noen feil «dersom man radbrekker denne portalen».

– Dette er ikke et ferdig produkt som AS Norge kan ta i bruk i morgen tidlig, men et produkt som vi ønsker å utvikle dersom vi får regjeringsansvar og får realisert vår politikk.

Artikkelen fortsetter under bildet:

siv jensen

ENGASJERT: – Vi ønsker å gjennomføre dette dersom vi kommer i regjering. Men det krever et samarbeid mellom teknologene, helsepersonell, datatilsyn, pårørende og brukere slik at vi kan kvalitetssikre det, sier Siv Jensen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Jensen har ingen klare svar på om deres forslag er mulig å gjennomføre innenfor dagens lovverk.

– Det å sikre sensitiv informasjon blir en viktig del av bestilleroppgaven når og hvis Frp får hånda på rattet og setter i gang dette prosjektet i Helsedepartementet.

– Men dere har snøring ikke på hvor mye det vil koste?

– Jeg tror ikke det er så dyrt å utvikle et teknologisystem av denne typen, svarer Jensen og legger til at hun er sikker på at det er er

It-løsninger allerede i arbeid

Nard Schreurs, prosjektleder i IKT-Norge

FRAMTIDA: Nard Schreurs, prosjektleder i IKT-Norge og tidligere redaktør i Computer world It-helse, synes det er positivt at Frp setter teknologi i helsevesenet så høyt på agendaen, men advarer mot å tro at det er en enkel oppgave.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Nard Schreurs, prosjektleder i IKT-Norge, påpeker at mye av det Frp ønsker å gjennomføre allerede er i gang.

– De er ikke de første som kommer med dette her, sier han til NRK.

I november i fjor la helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) ut en melding til Stortinget om digitalisering av helsesektoren og samling av medisinsk informasjon. Der uttalte han at:

«Regjeringens hovedmål er én innbygger – én journal».

Da lovte Støre at enkle og sikre digitale tjenester skal gjøre kontakten med helse- og omsorgstjenesten lettere.

«Pasienter og brukere skal få elektronisk tilgang til egen journal gjennom nye nettjenester. Innbyggerne skal få tilbud om selvbetjeningsløsninger, og få mulighet til å kommunisere elektronisk med helsepersonell.»

Artikkelen fortsetter under grafikken:

Pilotprosjektet skulle etter planen igangsettes i vår, og målet var at pasienten skal ha én journal uavhengig av om han eller hun behandles på sykehus, i kommunen, av fastlege eller andre.

Samtidig utvikles helsenorge.no, med elektroniske systemer som blant annet skal omfatte e-resepter, ulike selvbetjeningstjenester og e-konsultasjon.

– Det jobbes med mange av disse ideene, men det tar tid å få det til, sier Schreurs.

– Ikke så enkelt som Frp tror

Han sier mye av løsningene som Frp presenterte i dag kommer til å bli gjennomført uavhengig av hvem som sitter i regjering.

– En felles helseportal kommer til å bli en virkelighet i løpet av tre eller fem år. Men det krever mye politisk press og omfattende endringer i det norske helsesystemet. Det er ikke nok å lage en webside som viser hvordan det skal se ut.

Schreurs minner om at mange pasienter ikke kan kommunisere med legen på e-post i dag, selv om e-post har vært et kjent og kjært redskap i over 15 år.

– Frp framstiller mye av dette som om det er veldig enkelt å gjennomføre, men det er det ikke. Det med videokonferanser med legen, for eksempel, vil kreve en omorganisering av helsevesenet, sier han.

– Er det mulig å gjennomføre Frps helseportal uten lovendring med hensyn til personvernet?

– Loven og veldig mange regler i helsesektoren må nok endres, sier han.

Det er heller ikke tatt stilling til om man skal satse på systemer der de ulike IKT-systemene i helsenorge skal snakke sammen, eller om man skal få alle over på samme system.

Høyre lover også stor helsereform

Frp er langt fra det eneste partiet som satser stort på helse i valgkampen.

Høyre har allerede lovet en stor helsereform dersom de kommer til makta. For å få unna helsekøene vil de at alle pasienter med rett til behandling selv kan velge om de skal behandles på et privat eller et offentlig sykehus.

Det offentlige tar regninga uansett, men partiet har ikke regnet ut hvor mye reformen kommer til å koste. Høyre har lansert muligheten for høyere egenandeler som en mulig løsning – for delvis inndekning.

I en helsedebatt i Arendal tirsdag møtte Høyre betydelig motbør for sin helsepolitikk, både fra mulige samarbeidspartnere i regjering eller storting etter en eventuell valgseier i september – og fra fagmiljøene.

Frp-leder Siv Jensen gjorde det da klart at hun ikke er med på økte egenandeler, slik Høyre tar til orde for.

– Det blir ikke økte egenandeler fra en regjering der vi er med. Det er helt uaktuelt. Økte egenandeler er urettferdig og grunnleggende usosialt, sa hun.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.