Skal løfte blikket til partilederne

Hvor vil egentlig partiene? – Folk er sultefora på lange linjer, sier Litteraturhusets Aslak Sira Myhre. Han vil la partilederne få snakke uavbrutt.

Aslak Sira Myhre

– Folk er lei av å høre politikere som blir avbrutt eller som prøver å være komikere, sier Aslak Sira Myhre.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– I valgkampen drukner de overordnede spørsmålene ofte i saker som bomringer eller karakterer i skolen, de store linjene forsvinner, sier Aslak Sira Myhre, daglig leder for Litteraturhuset i Oslo.

I samarbeid med NRK har Litteraturhuset utfordret partilederne i de ni største partiene i Norge til å snakke i inntil én time om partiets ideologi og visjoner for framtida.

– Vi ønsker å skape en annerledes offentlig samtale, der man kan høre på lange og uavbrutte resonnementer. I stedet for å få fram kjappe konflikter vil vi at man skal lytte og forsøke å forstå den andres synspunkter. Jeg tror folk er sultefora på den slags, sier Myhre.

– Ikke kjedelig

Partilederne skal i løpet av foredraget svare på tre spørsmål:

  • Hvordan ser du ditt parti i lys av de politiske og ideologiske tradisjonene fra det tjuende århundre?
  • Hvilket samfunn ønsker ditt parti å skape?
  • Hvordan ser Norge ut om ti år dersom ditt parti får styre alene? Litteraturhuset mener det er lettere å se forskjellen mellom partiene når man tar opp ideologi og visjoner.

Dette er et forsøk på å styre politikerne over på de mer grunnleggende spørsmålene om ideologi, visjoner og verdier.

– Er du ikke redd for at lange uavbrutte resonnementer kan bli kjedelige å høre på?

– Nei, tvert i mot, jeg tror folk synes det er kjedeligere å høre på politikere som blir avbrutt eller prøver å være stand-up-komikere, sier Myhre til NRK.no.

– Sjelden mulighet

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande, Venstres partileder

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Den første som slipper til i Litteraturhuset, er Venstres partileder Trine Skei Grande. Hun ser fram til å få muligheten til å snakke utdypende om liberale verdier og ideologi.

– For meg er dette et politisk frikvarter i valgkampen. Selv om ideologien bør komme til uttrykk gjennom summen av enkeltsaker, lar Litteraturhuset oss snakke om verdier, visjoner og de lange linjene. Slike muligheter oppstår ikke ofte nok, sier Trine Skei Grande til NRK.no.

Hun mener det er viktig å stoppe opp og reflektere over hvorfor man engasjerer seg i politikken.

– Ideologi er for meg selve urkraften i mitt politiske arbeid, selv om makt selvfølgelig er en forutsetning for å sette ideene ut i live, sier Grande.

Hun mener den liberale ideologien er attraktiv, og at mange partier ønsker å ta eierskap til begrepet liberal.

– Men det finnes kun ett rendyrket liberalt parti i Norge, og det er Venstre. Det gleder jeg meg til å snakke om på Litteraturhuset på mandag.

Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Audun Lysbakken

Da NRK arrangerte partilederdebatt på Litteraturhuset i mai var Jens Stoltenberg en selvsagt deltaker. Men han prioriterer ikke foredragsserien om ideologi.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Jens Stoltenberg deltar ikke

Jens Stoltenberg er den eneste partilederen som ikke stiller opp i foredragsserien.

– Dessverre fikk vi beskjed rett før sommeren om at Stoltenberg ikke setter av tid til å være med på dette, sier Aslak Sira Myhre.

Myhre synes det er synd Arbeiderpartiet ikke prioriterer å sende partilederen.

– Vi har vært veldig klare på at det er en foredragsserie med partilederne, for å løfte ideologien opp som et hovedtema. Vi ville få fram at ideologien er det som ligger til grunn for hele partiprogrammet, og ikke noe man kan overlate til noen som et fagområde, sier Myhre.

– Jens må styre landet

Hans Kristian Amundsen

Hans Kristian Amundsen, statssekretær ved Statsministerens kontor.

Foto: Ođđasat / NRK

– Vi synes arrangementet er fint, men det var ikke mulig for Jens Stoltenberg å prioritere det, sier statssekretær ved Statsministerens kontor, Hans Kristian Amundsen til NRK.no.

– Stoltenberg hadde ikke én time ledig i hele august?

– Jeg er sikker på at Litteraturhuset forstår at statsministerens dag er presset. Han skal i tillegg til de faste oppgavene ved SMK drive valgkamp og jobbe med budsjett, forklarer Amundsen.

– Som partileder og statsminister må Arbeiderpartiet noen ganger representeres av andre enn Stoltenberg, han må også styre landet, sier Amundsen.

– Viktig å få med Ap

Kyrre Nakkim

Kyrre Nakkim, politisk redaktør i NRK

Litteraturhuset har vært i dialog med Arbeiderpartiet om en løsning, slik at de også kan delta i foredragsserien. Mandag er det bekreftet at det blir Jonas Gahr Støre som holder Arbeiderpartiets foredrag.

NRKs politiske redaktør Kyrre Nakkim mener det er positivt at Litteraturhuset og Arbeiderpartiet kom frem til en løsning når Stoltenberg ikke hadde anledning til å stille.

– Arbeiderpartiet er så pragmatisk og resultatorientert at det kan være vanskelig å se det ideologiske grunnlaget. Derfor hadde det vært interessant å høre Arbeiderpartiets ledelse svare på disse spørsmålene, sier Nakkim.

Under en høyere himmel - Partilederforedrag 2013. Hvor vil partiene? Foredrag om ideologi og visjoner for framtida. En annerledes og langsommere politisk samtale. Et samarbeid mellom NRK og Litteraturhuset i Oslo.

Litteraturhusets partilederforedrag: Jonas Gahr Støre

Venstre-leder Trine Skei Grande holder foredrag på Litteraturhuset om Venstres ideologi og visjoner for fremtiden.

Se Venstre-leder Trine Skei Grandes foredrag

Høyre-leder Erna Solberg holder partiforedrag i Litteraturhuset i Oslo.

Se Høyre-leder Erna Solbergs foredrag

Se Knut Arild Hareides foredrag om KrFs ideologi og visjoner.

Litteraturhusets partilederforedrag: KrF-leder Knut Arild Hareide

Litteraturhusets partilederforedrag: Siv Jensen

Litteraturhusets partilederforedrag: Siv Jensen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes forteller om partiets ideologi og visjoner for fremtiden. Videoen er produsert av Litteraturhuset.

Litteraturhusets partilederforedrag: Bjørnar Moxnes

Under en høyere himmel - Partilederforedrag 2013. Nasjonal talsperson Hanna Marcussen snakker for Miljøpartiet de grønne. Hvor vil partiene? Foredrag om ideologi og visjoner for framtida. En annerledes og langsommere politisk samtale. Et samarbeid mellom NRK og Litteraturhuset i Oslo.

Litteraturhusets partilederforedrag: Hanna Marcussen

Senterparti-leder Liv Signe Navarsete forteller om partiets ideologi og visjoner for fremtiden. (Videoen er produsert av Litteraturhuset.)

Litteraturhusets partilederforedrag: Liv Signe Navarsete

Under en høyere himmel - Partilederforedrag 2013. Hvor vil partiene? Foredrag om ideologi og visjoner for framtida. En annerledes og langsommere politisk samtale. Et samarbeid mellom NRK og Litteraturhuset i Oslo.

Litteraturhusets partilederforedrag: Audun Lysbakken

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.