Siv Jensen står på krava

GARDERMOEN (NRK.no): Siv Jensen anklager borgerlige kamerater for å tenke mer på makt og posisjoner enn politikk.

Se første del av Jensens tale.

Video: Siv Jensens taler til Frps landsmøte

– Noen har snakket om hvem de ikke vil samarbeide med. Men det har vært overraskende lite snakk om politikk, om løsninger, sa Frp-lederen i sin tale til landsmøtet.

De siste dagene har flere aviser meldt om «kaos» på borgerlig side. Det hele startet da Siv Jensen gjentok at hun ikke vil støtte en regjering Frp ikke er en del av.

KrF og Venstre sa til VG Nett at de åpner for å gå til Arbeiderpartiet for å få flertall for budsjettet dersom Norge får en mindretallsregjering bestående av Høyre, KrF og Venstre etter valget, og krangelen var i gang.

– Da er ikke politikken viktigst, men makten i seg selv, sa Jensen i talen.

Hun sier til NRK.no at det viktigste for Frp er ny politikk, ikke hvem som skal sitte i regjering. For henne gir det ingen mening å love en ny borgerlig regjering samtidig som man åpner for samarbeid med Ap.

– Hele retorikken og debatten for tiden handler jo om å få en ny regjering og en ny kurs, men det blir ikke mye ny kurs og ny politikk hvis Arbeiderpartiet skal fortsette å ha innflytelse over statsbudsjettet i en ny regjering. Da er jo hele hensikten borte, sier Jensen.

– Vi vil ha de rødgrønne ut og Frp inn

Ifølge Jensen skyldes Frps strategi de dårlige erfaringene de hadde i årene mellom 2001 og 2005, da KrFs Kjell Magne Bondevik ledet en mindretallsregjering der Venstre og Høyre var med.

– Vi forhandlet om statsbudsjett. Vi tok ansvar. Vi stilte opp. Men erfaringene våre var svært blandet, sier hun og viser til at Bondevik året etter gikk til Ap for å få flertall for budsjettet.

Siden den gang har Frp sagt at de nekter å støtte en regjering uten å bli betalt med regjeringsmakt selv.

– Vi vil ha rødgrønn politikk ut av regjeringskontorene, og vi vil ha Frps politikk inn i regjeringskontorene. Men vi vil ikke dit for å kjøre fine biler. Vi vil dit fordi vi har et politisk prosjekt om å gjøre hverdagen bedre for folk flest, sa Jensen til stor jubel fra salen.

Resten av talen brukte hun på angripe nettopp de rødgrønne.

Sliter med storebror Høyre

Ifølge Jensen er dagens regjering preget av en blind systemtro.

– Jens Stoltenberg snakker mye om den norske modellen. Frp vil heller snakke om det norske folk.

Under pressekonferansen etter talen fikk hun spørsmål om hva som var det verste med den verste med den norske modellen.

– Problemet er når modeller og systemer står i veien for sunn fornuft. Den rødgrønne regjeringen sier «sånn er det bare, sånn er modellen, sånn er handlingsregelen,» sier hun.

For fire år siden var Siv Jensen sett på som Stoltenbergs største motstander.

Valgkampen 2009 var preget av spørsmålet «Jens eller Jensen». Nå er Høyre-leder Erna Solberg den soleklare statsministerkandidaten på borgerlig side.

Høyre har nesten doblet seg på meningsmålingene, mye takket være at velgerne strømmer fra Frp til Solbergs parti.

Én av fire av dem som stemte Frp for fire år siden sier nå at de skal stemme Høyre. Høyres voksende popularitet og Frps synkende oppslutning vises også når velgerne skal svare på hvem de vil ha som statsminister.

Mens over 40 prosent vil ha Solberg som statsminister, vil kun 6,6 prosent ha Siv Jensen.

Statsministerbarometer for mai 2013

NRKs statsministerbarometer for mai 2013

Prosent oppslutning

Jens Stoltenberg

43,0

Erna Solberg

40,9

Siv Jensen

6,6

Usikker / Vet ikke

9,5

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget