LO-forbund sier sier nei til AP-valgkamp

– Vi føler oss løyet for og holdt for narr, raser LO-forbundet som organiserer landets fengselsbetjenter. De vil gå doble vakter, men LO-ledelsen sier nei.

Intern strid i LO. Fengselsansatte vil jobbe doble vakter, men LO sentralt sier nei.

Se video:- De ansatte ved fengselet er skuffet og sinte over at LO Stat ikke støtter dem, sier NFF-leder ved Ila, Jan Arve Blom.

De ansatte ved Ila fengsel har søkt om fleksibel arbeidstid, blant annet fordi mange av dem er ikke bosatt i Bærum, der fengselet ligger. For dem har det vært en fordel å kunne gå doble vakter, slik at det ble mindre pendling og mer fleksibilitet i hverdagen.

Men de fikk avslag på søknaden om 14-timersvakter og klar beskjed om at ingen arbeidsdager kan overstige 12 timer. De lange vaktene er ulovlige.

– Lynforbanna på LO

Sammen med arbeidsgiver søkte de ansatte ved Ila om unntak for regelen og mente de hadde fått forsikringer om at søknaden ville bli innvilget.

Nå er NFF skuffet og sinte over at deres egne tillitsvalgte i LO Stat satte ned foten. De kaller beskytterne av arbeidsmiljøloven for museumsbestyrere som mener de vet bedre og som nekter de Ila-ansatte en levelig arbeidstidsordning.

– Vi er lynforbanna på LO Stat. Vi føler oss løyet til, holdt for narr og sveket siden vi ikke får det lille unntaket vi ber om. Det er våre tillitsvalgte og det er tragisk at en ikke støtter de det ansatte oppfatter som bra, sier Jan Arve Blom som leder NFF på Ila.

Nå har flere av de ansatte måttet gå ned i stillingsprosent. NFF mener dette er ufrivillig deltid og at arbeidsmiljøloven ikke er tilpasset ansatte som jobber i turnus.

– Selv om ordningen ikke kan sammenlignes med det som skjedde i Adeccodrevne sykehjem, ble det satt en stopper for de lange vaktene etter nettopp den saken, påpeker fagforeningen i en pressemelding.

Ikke valgkamp

Jan Arve Blom

Jan Arve Blom oppfordrer sine medlemmer til å tenke seg godt om når de skal avgi stemme.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Jan Arve Blom sier at forbundet nå ikke kommer til å drive noen form for valgkamp for de rødgrønne på grunn av dette.

– I tillegg oppfordrer jeg mine medlemmer til tenke seg om når vi møtes ved stemmeurnene til høsten, sier han.

Blom sier at det neppe er de som sitter i en kontorstol i Møllergata som vet hvordan det er å jobbe turnus.

– LO stat saboterer våre arbeidstidsordninger, sier lederen som mener LO Stat rir prinsipper.

Men i Møllergata sitter Tone Rønoldtangen og tilbakeviser at hun er en prinsipprytter.

Passer på farlige kriminelle

Tone Rønoldtangen

Tone Rønoldtangen i LO Stat sier at forbundet må ta hensyn til andre arbeidstakere, selv om de som jobber på Ila ønsker å gå doble vakter.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

– Vi er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Lange vakter er både helseskadelig og utgjør en sikkerhetsrisiko, sier lederen i LO Stat. Hun sier det ikke stemmer at det var gitt noe løfte om at søknaden skulle innvilges.

Det sentrale LO-forbundet mener fengselsbetjentene ikke vet sitt eget beste. Rønoldtangen viser til forskning og sier at man blir mindre årvåken når vaktene er på over åtte timer og minner om at Ila fengsel huser noen av landets farligste kriminelle.

– Vi mener det ville vært uansvarlig å si ja til 14 timers vakter. Vi er opptatt av å ha et arbeidsliv som tar vare på folk helt til de går av med pensjon.

– Men er det ikke viktig å lytte til folk på gølvet?

– Hvis vi skulle følge folk på gølvet som bare ser alt ut fra sin egen situasjonen kunne vi skrotet hele arbeidsmiljøloven, mener hun.

Rønoldtangen innrømmer at LO Stat ofte innvilger slike søknader, men legger til at i dette tilfellet dreier som ualminnelig lange vakter.

Sentral støtte i NFF

Geir Bjørkli

NFF sentralt mener dagens lov er mer tilpasset vanlig kontorarbeid enn turnusjobbing.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Sentralt får de fengselsansatte støtte i sitt eget forbund der lederen innrømmer at han taler Roma midt imot. Han syns det er underlig at LO Stat har sagt nei til søknaden.

– Dette er ikke uforsvarlig. Ordningen vil få hverdagen til å gå opp for de ansatte, den vil bedre arbeidsmiljøet, mener Geir Bjørkli, som leder NFF sentralt.

Han mener dagens lov ikke er tilpasset turnusansatte der man må ha folk på jobb hver eneste dag året rundt.

– Her går man glipp av å samle inn kunnskap. Hvis dette prosjektet hadde vært vellykket, måtte man revurdert arbeidsmiljøloven. Det er de ansatte som jobber der som vet best og det er synd til ikke vil lytte til dem, de som sitter inne i Oslo, sier Bjørkli.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.