Hopp til innhold

Sentrum stiller ingen ultimatum til de blåblå

Verken KrF eller Venstre går inn i regjeringsforhandlingene med saker de ha gjennomslag for. Også grasrota kvier seg for å stille ultimatum.

Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide siste partilederdebatt

VENNER I SENTRUM: Knut Arild Hareide har tidligere uttalt at Venstre og KrF har «fast følge». Begge partier er i utgangspunktet skeptiske til å regjere sammen med Frp, men vil ikke stille noen ufravikelig krav før de setter seg ned og forhandler med Høyre og Frp.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Oljeutvinning i nord, innvandringspolitikk, bistand, bompenger og handlingsregelen.

Lista over hjertesaker der de borgerlige valgvinnerne er uenige er lang.

– Kan ikke komme med lukkede krav

Men sentrumspartiene Venstre og KrF har ingen planer om å stille ufravikelige krav når de skal forhandle med Høyre og Frp.

Frykten er at ultimatum vil føre til brudd i forhandlingene før partiene har fått sjansen til å finne ut av hva de faktisk kan enes om.

– Jeg vil heller sitte i en regjering som ikke åpner Lofoten og Vesterålen for oljeboring, enn å stå utenfor en regjering som gjør det. Derfor er det viktig å kunne forhandle om gode løsninger, framfor å gå inn med ultimatum, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Vi har ikke stilt ultimatum. Helheten vi til slutt skal gå god for, kjenner vi først etter de samtalene vi skal ha med de tre andre partiene, istemmer KrF-leder Knut Arild Hareide.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdatering.

Artikkelen fortsetter etter videoen:

De borgerlige lederne i dagsnytt 18

NETT-TV: De borgerlige partilederne var opptatt av å understreke at det er god stemning mellom dem da de møttes i Dagsnytt 18 dagen etter valget.

NRK har snakket med 16 av fylkeslederne i Venstre og KrF om hvilke krav de må få gjennom i eventuelle regjeringsforhandlinger. Ingen av dem sier at partiene bør stille absolutte krav på nåværende tidspunkt.

– Jeg tror sjansen for at vi skal sitte i en regjering som åpner for oljeboring i Lofoten og Vesterålen er veldig liten, men det er jo totalbildet av forhandlingene som er viktigst, sier Øystein Nilsen, leder i Troms Venstre.

– Når vi sier at vi åpner for samtaler, så kan vi ikke komme med lukkede krav nå, sier Hallgeir Solberg som leder Sør-Trøndelag KrF.

– «Lite sannsynlig» med Frp-samarbeid

I går snakket fylkeslederne i KrF med partileder Hareide. I telefonkonferansen ble de enige om at det er for tidlig å stille ultimatum til de andre partiene. Ifølge Hareide innser de at den strategien er den beste dersom de skal oppnå gode resultater.

– De ser at nå har vi muligheten til å virkelig påvirke norsk politikk de neste fire årene, og den muligheten skal vi benytte godt, sier KrF-lederen til NRK.

Dersom du har tips til NRKs redaksjon ringer du 03030eller sender mail til 03030@nrk.no.

Artikkelen fortsetter under bildet:

De borgelige partilederne valgnatta

VALGVINNERNE: Alle fire borgerlige partier sier de har et mål om å komme i regjering. Kjøttvekta vil spille en rolle. Etter valget har Høyre 48 mandater, Frp har 29, Venstre har ni og KrF har ti.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Men om KrF og Venstre ikke ønsker å bruke ord som «ultimatum», er de tydelige på at de skal stille tøffe krav i forhandlingene. Det er slettes ikke gitt at Høyre, Frp, Venstre og KrF ender opp i regjering sammen.

Natt til tirsdag gjentok både Hareide og Skei Grande at de fortsatt ser det som «lite sannsynlig» at de skal regjere med Frp.

– Det er politikken som blir avgjørende. Vi har hatt åtte år med flertallsregjering nå, og det er ikke sikkert det er det beste for landet, sa Skei Grande til NRK.no etter partilederdebatten på Stortinget valgnatta.

Uklart hvem som ender opp i regjering

Dersom Norge skal få en ny flertallsregjering, må Høyre få med seg Frp og minst ett av de to borgerlige mellompartiene inn i regjeringskontorene. Mens både KrF og Venstre i utgangspunktet drømmer om en mindretallsregjering bestående av sentrumspartiene og Høyre, ønsker de blåblå en bred firepartiregjering.

På toppen av det hele har Fremskrittspartiet gått til valg på at de ikke vil støtte en regjering de selv ikke er en del av. Nestleder Ketil Solvik-Olsen vet at regjeringssamarbeid betyr at også Frp må svelge noen store kameler.

– Det er mange saker vi kjemper sterkt for, men det er totalpakken som er det viktige her, sier Frp-politikeren til NRK.no.

I går morges møttes de borgerlige partilederne til en kort samtale om veien videre. De har også møtt sine respektive sentralstyrer for å meisle ut grunnlaget for kommende forhandlinger.

Reelle samtaler mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF starter trolig ikke før neste uke.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.