Senterungdommen fikk makta med seg

LOEN (NRK.no) Sandra Borch og Senterungdommen fikk viljen sin i stort sett alle kampsaker under Senterpartiets landsmøte. – Vi har gjort partiet tøffere.

sandra borch

GJENNOMSLAG: Sandra Borch og Senterungdommen fikk gjennomslag i mange viktige saker under landsmøtet.

Foto: Siv Sandvik / NRK

  • Norge ut av Schengen
  • Folkeavstemning om EØS
  • Verneplikt for kvinner
  • Skjenking til kl. 03
  • Rettighetsfestet ordning med brukerstyrt personlig assistanse
  • 1500 nye studentboliger i året
  • Nei til skolepenger for internasjonale studenter

Punktlisten over er alle saker som Senterungdommen har kjempet for. Under landsmøtet til Senterpartiet på Loen i Sogn og Fjordane fikk de moderpartiet med seg.

– Vi fikk gjennomslag for alle de store sakene vi har kjempet for, sier en glad Sandra Borch til NRK.

– EØS den største seieren

Mest fornøyd er hun med at Senterpartiet nå har programfestet en framtidig folkeavstemning om EØS.

Allerede i går ble det kjent at sentralstyret gikk inn for et kompromissforslag som går ut på at «det norske folk selv skal påvirke avgjørelsen om Norge skal være medlem i EØS og ha et framtidig mål om en folkeavstemning om Norges EØS-medlemskap».

Vant over partiledelsen

Søndag var spenningen først og fremst knyttet til Schengen.

Partiledelsen ønsket en rund formulering om at Norge burde utrede en britisk modell, mens Senterungdommen krevde at det skulle stå svart på hvitt at Norge må ut av avtalen som tillater passfri reiser over grensene.

Verken partileder Liv Signe Navarsete, nestlederne Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum eller parlamentarisk leder Lars Peder Brekk mente tiden var moden for å programfeste at Norge må forlate Schengen-samarbeidet.

– Jeg har stor sympati for dem som sier at vi skal si opp avtalen, men det har noen konsekvenser med seg siden vi har vært med i en forpliktende avtale i mange år, sa Navarsete til NRK.no i går.

Men under voteringen søndag fikk Senterungdommen gjennomslag for kravet om at Sp må «jobbe aktivt for å melde Norge ut av Schengenavtalen».

– Det har vært heftig mobilisering de siste dagene, og nå ser vi resultatene, sier Borch.

Kritisk til partiets profil

Siden Sandra Borch ble valgt inn som leder i Senterungdommen i 2011 har hun tatt til orde for at Senterpartiet må bli tydeligere og tøffere.

Under sin tale til landsmøtet fredag sa hun at Sp må vekk fra inntrykket av at de er fanget i håndveska til Arbeiderpartiet.

I dag sier hun til NRK at Senterungdommen har lykkes i å «gjøre partiet tøffere».

– Vi er blitt tydeligere i standpunkt som har vært viktige for partiet lenge, sier hun.

Senterungdommen fikk også gjennomslag for kjønnsnøytral verneplikt og rettighetsfesting av brukerstyrt personlig assistanse «slik at flere funksjonshemmede kan komme seg ut i arbeidslivet og leve et selvstendig og uavhengig liv».

Senterungdommen vant også viktige seire i studentpolitikken.

Landsmøtet stemte for ungdommens forslag om at partiet skal gå inn for å bygge minst 1500 studentboliger i året. Sandra Borchs motstand mot programkomiteens forslag om å innføre studiepenger for utenlandske statsborgere fikk også medhold.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget