Navarsete tydelig rørt av støtten

LOEN (NRK.no): Etter et turbulent år med heftige diskusjoner om Liv Signe Navarsetes lederstil, slet hun med å holde tårene tilbake da hun ble gjenvalgt som partileder i Sp lørdag.

Liv Signe Navarsete

BEVEGET: Liv Signe Navarsete var tydelig rørt da hun mottok blomster og applaus etter gjenvalget.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

– Takk for tilliten dere viser meg, sa hun da trampeklappen i landsmøtesalen stilnet.

Kun ni personer stemte blankt da Navarsete ble gjenvalgt. I salen virket det som om applausen aldri ville ta slutt da stemmeresultatene var klare.

I fjor høst virket det langt fra sikkert at det var slike scener som ville prege Senterpartiets landsmøte. En rekke profilerte Sp-folk i Trøndelag tok til orde for et lederskifte i partiet etter at Navarsete angivelig skjelte ut ungdomsleder Sandra Borch på Dyrøy i Troms fordi hun uttalte at Ola Borten Moe på sikt ville være en god leder for Sp.

Men de som krevde Navarsetes avgang fikk liten støtte.

Før landsmøtet gikk en enstemmig valgkomité inn for at den sittende ledertrioen bestående av leder Liv Signe Navarsete, første nestleder Ola Borten Moe og andre nestleder Trygve Slagsvold Vedum skulle fortsette.

Borten Moe fikk flest blanke stemmer

Lørdag formiddag ble alle tre stemt inn på landsmøtet til Senterpartiet i Loen i Sogn og Fjordane.

  • Liv Signe Navarsete fikk 143 stemmer. Ni stemmer var blanke, og én ble forkastet.
  • Ola Borten Moe fikk 140 stemmer. 20 stemmer var blanke. Én stemme gikk til Trygve Slagsvold Vedum og én ble forkastet.
  • Trygve Slagsvold Vedum fikk 150 stemmer. Ni stemmer var blanke, én gikk til Ola Borten Moe og én ble forkastet.

– Takk for den tilliten dere viser meg når dere gjør meg til leder for en ny periode, takk for at dere står på sammen med meg for å realisere senterbevegelsen sine ideer, sier Liv Signe Navarsete i sin takketale.

Lite dramatikk

Tilliten Navarsete fikk viser at kontroversene som plaget partiet i fjor høst ikke fikk de politiske konsekvensene hennes støttespillere fryktet.

Heller ikke den omdiskuterte biografien VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen lanserte rett før landsmøtet fikk særlige konsekvenser.

I boka hevder en rekke anonyme kilder at forholdet mellom Borten Moe og Navarsete er preget av trusler. Ifølge forfatteren har de to en hatsk tone seg imellom, noe begge to avviser.

Men at de to er uenige om en rekke viktige politiske saker kan de komme unna. Mens Borten Moe er for oljeboring i nord og for arbeidsinnvandring, sier Navarsete nei til oljeaktivitet i Lofoten og tar til orde for å begrense innvandringen av arbeidere til Norge.

Kritikk fra sine egne

sandra borch

BEKYMRET: Ifølge Sandra Borch er mange i partiorganisasjonen rundt om i landet bekymret for at Sp har mistet sin sentrumsprofil.

Foto: Siv Sandvik / NRK

I går måtte hun også tåle kritikk fra enkelte som hevdet at Senterpartiet står i fare for å miste sin sentrumsprofil og er et «vedheng» til Arbeiderpartiet.

Én av dem var Senterungdommens leder Sandra Borch.

– Vi må fortsatt være Senterpartiet. Det partiet som tør å stå for egne standpunkt, og som skal være tøffere og tydeligere, sa hun fra talerstolen fredag.

Navarsete stiller seg uforstående til kritikken, og hevder de som mener Sp er «fanget i håndveska til Ap» ikke kan ha fått med seg hva Senterpartiet har fått gjennomslag for i regjering.

Sandra Borch sier til NRK.no at hun står ved talen hun holdt i går. For henne er det ingen motsetning mellom det å anerkjenne det Sp har fått til regjering, og samtidig ønske det hun kaller en tydeligere sentrumsprofil.

– Jeg mener det var nødvendig å bruke så store ord fordi jeg mener at det er et reelt problem. Jeg håper landsmøtet tar det innover seg, og vedtar en tøff og tydelig politikk som vi skal fronte framover.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.