Hopp til innhold

Se hvordan det gikk da Erna Solberg tok NRK-valgomaten

Hvilket parti tror du Høyre-leder Erna Solberg var nest mest enig med?

Se hvordan det gikk fa Erna Solberg prøver seg på NRKs valgomat.

SE VIDEO: Erna Solberg prøver seg på NRKs valgomat.

– Det er en god borgerlig blokk, da. Jeg har grunnlag for å få til dette, sier Erna Solberg smilende.

Høyre-lederen er halvveis i NRKs valgomat, og ser på resultatet på skjermen foran seg. Det viser at hun er mest enig i, ja, nettopp, Høyres politikk. Svarene hennes gjør at hun er 84 prosent enig med Høyre.

– 84 prosent?! Hva skal til få å få 100 prosent, da?, ler hun.

– Den var enkel

Hun har svart på 19 spørsmål, flere av dem skreddersydd for hennes hjemfylke Hordaland.

Erna Solberg tar NRKs valgomat

Høyre-lederen fikk spørsmål om både nasjonale spørsmål og spørsmål skreddersydd for hjemfylket, Hordaland.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Hun er «svært enig» i at veiprosjektet Hordfast må prioriteres for å gjøre E39 fergefri, og hun klikker seg «delvis enig» i at det bør innføres forbud mot tigging i Bergen og andre norske storbyer.

«I den økonomiske situasjonen Norge er i nå, bør det bli lavere skatter og avgifter», lyder en av påstandene i valgomaten. Høyre-lederen tenker seg litt om, før hun klikker på «delvis enig».

«Alle gravide må få tilbud om tidlig ultralyd», lyder en annen påstand.

– Den er jeg uenig i. Det er foreløpig ikke dokumentert noen helsemessige gevinster med det, i praksis gir det bare informasjon om folk har downs syndrom eller ikke, sier Solberg kontant.

Et annet spørsmål er kanskje det letteste å svare på: «Hvem vil du helst ha som statsminister?», spør valgomaten. Solberg klikker kjapt på bildet av seg selv.

– Den var ganske enkel.

Ta NRKs valgomat her

Andreplass hakk i hæl

Siden som viser resultatet halvveis gjennom valgomaten, dukker opp. Høyre på førsteplass, men hvilket av de andre partiene er nærmest Høyre-lederens meninger? Svaret er Fremskrittspartiet.

Du fikk Frp som nummer to?

– Ja, og så fikk jeg Kristelig Folkeparti som nummer tre, sier Solberg.

Etter KrF følger Venstre, og Solberg er svært fornøyd med at opposisjonspartiene er samlet i toppen.

Til tross for at Frp fulgte hakk i hæl på Høyre på hennes valgomat-resultat, avviser hun at man kan tolke det i retning av en Høyre-Frp-regjering.

– Det sier ikke noe om den politiske situasjonen, det sier noe om hvordan NRK har laget spørsmålene. De spørsmålene som var valgt ut i første halvdel av valgomaten, mener Høyre og Frp mye av det samme om. Det var ikke en eneste vanskelig forhandlingssak her, sier Solberg.

Andre halvdel av valgomaten består av en duell mellom, i Solbergs tilfelle, Høyre og Frp, de to partiene hun har vært mest enig med i testen.

Her blir det ren utklassing.

– Duellresultatet var 11-0 mellom Høyre og Frp. Det er bra partilederen er enig med partiets standpunkter, smiler Solberg.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.