Hopp til innhold

Rødt vil stjele rødgrønne sofavelgere

Rødt håper å kapre velgere ved å hamre løs på de rødgrønne. – Det kan i ytterste konsekvens bidra til at det ikke blir noen rødgrønn regjering, mener valgforsker.

moxnes2

ANGREP FRA VENSTRE: Rødt vil ikke ha en blå regjering, men partileder Bjørnar Moxnes er heller ikke fornøyd med dagens rødgrønne styre.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Rødt-leder Bjørnar Moxnes var ikke nådig mot regjeringa da han talte på partiets landskonferanse i Oslo søndag ettermiddag.

Partilederen er skuffet over hva de rødgrønne har fått til de snart åtte årene de har styrt landet. Ifølge Rødt har regjeringa sviktet når det gjelder å stagge lederlønningene, få ned arbeidsledigheten og hindre økte klasseskiller.

– Det er skuffende når en rødgrønn regjering ikke klarer å utjevne forskjellene, sier Moxnes til NRK.

Selv om Moxnes er misfornøyd, drømmer han ikke om å kaste regjeringa. Hans drøm er at Rødt skal få inn én representant på Stortinget etter 16 år utenfor det gode, folkevalgte selskap.

– Jeg tror flere vil oppdage at Rødt er partiet for dem som er skuffet over regjeringa, men som ikke ønsker at Erna Solberg skal bli landets statsminister.

Skuffet over regjeringa

Rødt-leder Moxnes er langt fra den eneste som ikke er fornøyd med regjeringa og den jobben de gjør. Mens Høyre fosser fram på meningsmålingene, sliter både Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet med å overbevise velgere om at de fortjener fire nye år i regjering.

Hele 25 prosent av dem som stemte på Ap ved sist stortingsvalg svarer at de ikke vet hvem de skal stemme på denne gangen, viser NRKs partibarometer for mars. 19 prosent av dem som stemte SV i 2009 svarer i dag at de ikke vet hvilket parti de skal stemme på.

Statsminister Jens Stoltenberg

KRITIKK: Jens Stoltenberg og regjeringa har ikke gjort nok for å utjevne sosiale forskjeller i Norge, mener Rødt.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Nå håper Moxnes at Rødt skal dra en god del av disse velgerne ned fra gjerdet og over på sin side.

– Jeg tror det er mange som har stemt rødgrønt fordi de har trodd på løftene om mindre forskjeller og en ny kurs, men som nå er skuffet. Da er det viktig at vi viser at det finnes et alternativ til venstre for regjeringa.

Sliter på meningsmålingene

Men så langt har de ikke lyktes.

På NRKs partibarometer for mars er Rødt nede i 0,8 prosent. Det siste halve året har partiet hatt en gjennomsnittlig oppslutning på mellom 1,4 og 1,8 prosent, viser utregninger nettstedet Poll of polls har gjort.

En måling Respons har gjort for Aftenposten i starten av april viser at Rødt har en oppslutning på 2,9 prosent i hovedstaden, og det er her Rødt vil sette inn støtet.

– Hvis vi jobber godt fram mot valget så er det mulig å kapre ett mandat, i hvert fall i Oslo, sier Moxnes til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet:

valgdebatt 1993

GLANSDAGER: I 1993 ble Erling Folkvord valgt inn for RV på Stortinget, men etter fire år var partiet igjen ute av tinget. Her er Folkvord i debatt med Carl I. Hagen (Frp) og Thorbjørn Jagland (Ap).

Foto: Hval, Morten / NTB scanpix

Professor i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim, Anders Todal Jenssen, sier at han forstår hvorfor Rødt satser på å vise misfornøyde SV- og Ap-velgere at Rødt er partiet for dem.

De som vurderer å stemme på Frp eller Høyre er sannsynligvis ikke en del av velgergrunnlaget til Rødt uansett, påpeker han.

– For å hente velgere fra SV og Ap må de prøve å gripe fatt i misnøyen mot regjeringspartiene og framstille seg selv som et bedre alternativ, sier Todal Jenssen.

Kan sende SV under sperregrensa

Professor og valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen

DILEMMA: Anders Todal Jensen sier mange fløypartier velger å angripe dem som står dem nærmest for å vise at de skiller seg ut.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Men strategien kan i slå tilbake på dem og i verste fall føre til at de rødgrønne partiene mister sitt flertall. Dersom Rødt tar nok velgere fra SV til at de kommer under sperregrensa, uten at Rødt havner over sperregrensa selv, kan det bidra til at det ikke blir noen rødgrønn regjering etter valget, sier Todal Jenssen.

– Det kan bli et fryktelig jevnt valg, og da kan en slik strategi fra Rødt bli avgjørende, sier professoren.

Men Bjørnar Moxnes er ikke bekymra for at et vellykket valg for Rødt vil utgjøre noen trussel for dagens regjering.

– Husk at tallene viser at det sitter 200.000 rødgrønne velgere på gjerdet, og de kan finne på å bli hjemme på valgdagen. Vi vil si til dem som er skuffet, men som ikke vil ha et borgerlig flertallsstyre: Kom til Rødt.

Ifølge han trenger Stortinget en venstreradikal vaktbikkje. I sin tale til landskonferansen lovet han å være en tydelig pådriver for Rødts politikk dersom han blir valgt inn på tinget.

– Mangelen på et prinsippfast, uavhengig parti til venstre har gjort at det er mange problemer som det ikke snakkes om i norsk politikk, sa Moxnes.

Rødt, som går til valg på programmet de vedtok i fjor, har brukt helga til politisk verksted. Kampen mot høye lederlønningen og mot voksende sosiale forskjeller er allerede utpekt som partiets hovedsaker i valgkampen.

– Ingen bør tjene mer enn 1,5 millioner

Som eksempel på det Moxnes mener er en uheldig utvikling, trakk han fram fire ansatte i meglerhuset Pareto som til sammen skal ha hatt en inntekt på 375 millioner kroner i fjor.

– På ett år karret de til seg det som tilsvarer livslønna til 23 sykepleiere, sa Moxnes som mener flertallet på Stortinget umulig kan si seg enig i at det er rettferdig at det han kaller «pengeflyttere» skal tjene så mye mer enn «lavtlønte kvinner som står opp hver morgen for å ta vare på sjuke og pleietrengende».

Da skattelistene kom i fjor ble det klart at det aldri har vært flere millionærer i Norge. I 2011 var det nesten en halv million mennesker med millionformue her i landet. Samtidig har nivået på lederlønningene i statlige selskaper høstet mye kritikk.

– Sosiale ulikheter er ikke naturlover, de er menneskeskapte. Og sosiale forskjeller skapt av Høyre og Arbeiderpartiet, kan fjernes av Rødt, sa Moxnes til stor applaus fra salen.

For å få ned antall millionærer og milliardærer går Rødt inn for at ingen i Norge bør tjene mener enn 1,5 millioner kroner i året.

Alt de tjener over dette bør det betales 100 prosent skatt av, krever Moxnes og hans partifeller.

Partibarometer mars 2013

Parti

Valg 09 %

Februar %

Mars %

Endring feb/mars

Ap

35,4

30,2

27,1

- 3,1

Frp

22,9

17,6

20,4

2,8

H

17,2

30,2

32,0

1,8

KrF

5,5

4,4

5,8

1,4

Rødt

1,3

1,5

0,8

- 0,6

Sp

6,2

5,3

3,5

- 1,7

SV

6,2

5,5

3,9

- 1,6

Venstre

3,9

3,9

3,6

- 0,3

MDG

0,3

0,7

0,9

0,2

Andre

1,1

0,8

1,8

1,0

Ekspander/minimer faktaboks

*Norstats måling er utført fra 5. mars til 11. mars og omfatter 696 respondenter. Feilmarginen er på mellom 0,7 og 3,3.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.