Rett i strupen på Høyre og Frp

FOLKETS HUS (NRK.no): Jens Stoltenberg malte frem et bilde av usikkerhet for norsk økonomi,og urettferdighet dersom Ap taper valget.

Se hele Jens Stoltenbergs tale til Arbeiderpartiets landsmøte 2013.

Se hele Stoltenbergs landsmøtetale her.

– For første gang vil valget stå mellom en regjering med Arbeiderpartiet, eller en regjering som står til høyre for Høyre, sa Stoltenberg.

Han sa høstens valg kommer til å handle om hvordan Norge skal møte vår tids store utfordringer ute og hjemme.

Meningsmålinger gir tvil

Stoltenberg tok også tak i den siste tidens dårlige meningsmålinger både for Ap og den rødgrønne regjeringen.

– Jeg vet at mange av dere har tvilt seg gjennom vinteren. Er det mulig å vinne når høyresidens forsprang er så stort? Svaret er ja, sa Stoltenberg.

Men han vet at det ikke blir lett, og minnet landsmøtedelegatene på at valgseier er langt fra sikkert.

– Men jeg sier at en tredje valgseier er innen rekkevidde, sa han til forsamlingen som har opplevd dalende oppslutning rundt partiet de representerer den siste tiden.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg mener valget til høsten kommer til å handle om hvordan Norge skal møte vår tids store utfordringer ute og hjemme.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Stoltenberg pekte på at han selv har vært med i Aps ledelse i 20 år og gjennom fem stortingsvalg.

– Vi har ligget bak hver gang, men bare tapt ett valg. Det i 2001. Så det jeg har lært i disse 20 årene er at meningsmålinger ikke er valg. Og det er valgresultatet som avgjør. Ingen kan i april spå hvem som vinner i september, sa Stoltenberg.

– Bra å ikke ha spennende budsjetter

Han tok også et oppgjør med de som synes Ap og de rødgrønnes politikk er kjedelig, og mener det er på tide med en forandring.

– I fjor høst hørte vi at budsjettet vi la frem ikke var spennende nok. Jeg erkjenner at det er mer spennende budsjetter i andre land, som Hellas, Italia og Storbritannia. Der er budsjettene mye mer spennende, men politikk handler ikke om underholdningsverdi. Det er resultatene som teller, sa Stoltenberg.

Han sa videre at denne politikken har gitt Europas laveste ledighet, en historisk økning i kjøpekraften og et velferdssamfunn i verdensklasse.

– Mitt mål er ikke å styre landet på en underholdende måte. Mitt mål er å styre landet på en uspennende måte slik at folk kan leve spennende liv, sa Stoltenberg.

Han sa også at regjeringen har gjennomført den politikken de gikk til valg på. I motsetning til det Stoltenberg mente var tilfelle da Høyre, KrF og Venstre satt i regjering.

– Den forrige regjeringen lovet full barnehagedekning, men klarte det ikke. Vi lovte det samme, og gjennomførte det, sa Stoltenberg.

Han pekte også på bedre resultater i skolen, økt satsing for pleie og omsorg, rett for homofile til å gifte seg og økt satsing på samferdsel.

– De truet med at det ville få dramatiske konsekvenser hvis vi vant. At titusener av arbeidsplasser ville gå tapt. Vi har klart å skape nesten ti ganger flere arbeidsplasser enn dem. Og de sier vi mangler gjennomføringskraft, sa Stoltenberg.

– Dette er vårt prosjekt

Stoltenberg redegjorde også for Aps prosjekt for de neste fire årene.

– Når folk spør hva vi vil, hvorfor vi ber om ny tillit, er verdiene våre «frihet, likhet og rettferdighet» den ene måten å svare på. Det har i alle år drevet frem en ny politikk i vårt grunnleggende prosjekt: Å skape et samfunn der alle, uansett bakgrunn, kan leve ut sine drømmer i et samfunn der vi gjør de store løftene sammen, sa Stoltenberg.

Han sa også at dette prosjektet aldri går ut på dato til tross for at det er under stadig press fra blant annet «ekstreme strømninger, kyniske krefter som lukker øynene for andres nød, og av vår egen bekvemmelighet».

– Det andre svaret er å si noe så enkelt som at vi skal gjøre et godt land enda bedre, sa Stoltenberg.

Han la vekt på at det mange politikere kaller «den norske modellen» ikke har oppstått av seg selv.

– Slik er det ikke. Den er resultat av politiske valg, av at noen har stått opp og forsvart en stor offentlig sektor, en jevn inntektsfordeling, sterke fagforeninger, et omfattende offentlig eierskap og en moderne familie- og likestillingspolitikk, sa Stoltenberg.

– Lei svartmalingen til Frp og Høyre

Stoltenberg avsluttet talen sin med nok et direkteangrep på Høyre og Frp.

Samtidig som han tegner et skremmelsbilde av hva som kan skje dersom de to partiene kommer til makta, er han lei det han kaller Høyres og Frps «elendighetsbeskrivelse av Norge».

– De roper igjen og igjen om krise ved norske sykehus og at Norge taper kampen om fremtidens jobber. Jeg ser kompetente helsearbeidere som gir oss et helsetilbud i verdensklasse og 55 000 nye bedrifter bare i fjor, sa Stoltenberg.

Han mener Aps vei er en annen:

– Vi vil snakke opp dem som bygger Norge. Se dem, gi dem støtte og lede an dugnaden. Derfor, i det vi går inn i en ny valgkamp, og frem mot ett av de viktigste veivalgene siden krigen, gir vi dette løftet: Vi lover å stå opp for landet vårt, vi skal skape nye drømmer og vi skal ta Norge videre. I fire nye år, sa Stoltenberg.

Stor utfordring

Jens Stoltenberg hadde før talen en formidabel oppgave foran seg når han skulle overbevise de 300 landsmøtedelegatene om at de rødgrønne kan vinne valget i høst.

Partiet har dalt på meningsmålingene den siste tiden, og NRKs partibarometer for april viser at regjeringspartiene ligger 230.000 stemmer bak «skjema» som sikret valgseieren for fire år siden.

Samtidig snakket Stoltenberg til en splittet forsamling.

Mens ledelsen i Ap har gått hardt ut og sagt at partiet ønsker å åpne for konsekvensutredning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, vokser motstanden i partiet.

Verken motstandere eller tilhengere av oljeboring tør spå utfallet når landsmøtet skal stemme over saken søndag.

Men talen så i hvert fall ut til å glede alle.

Da Stoltenberg avsluttet innlegget sitt med å rope ut «Vi skal bringe Norge videre i fire nye år», reiste salen seg og ropte «Fire nye år» i takt.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam vurderer Jens Stoltenbergs tale under Arbeiderpartiets landsmøte 2013.04.18

SE VIDEO: Magnus Takvam om Stoltenbergs tale.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.