Oljeministeren innrømmer oljenederlag

Ola Borten Moe innrømmer at han ikke vinner frem med oljeforslaget i Senterpartiet.

Ola Borten Moe

Ola Borten Moe har fått liten støtte i Senterpartiet for forslaget om å åpne for oljeboring i deler av Nordland VI. Arkivbilde.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Norges olje- og energiminister og nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe innser at han har tapt kampen om å åpne oljefelter utenfor Lofoten og Vesterålen i sitt eget parti.

– Min analyse etter at fylkesårsmøtene er avsluttet, er at forslaget ikke vil få flertall på vårt landsmøte. Men av og til må man ta initiativ til saker uten at man er sikker på hvilken behandling de får i partiorganisasjonen, sier Borten Moe.

Det har vært knyttet stor spenning til forslaget og sterk uenighet innad i partiet om saken.

Til tross for nederlaget gir ikke Borten Moe opp kampen om å få åpnet områdene en gang i fremtiden.

Satser på Nordland 6

Oljeministeren ville åpne for boring i deler av de omstridte områdene utenfor Lofoten og Vesterålen i Nordland 6 – et område som allerede er konsekvensutredet.

Selv så han på forslaget som et kompromiss, men slik ble det ikke oppfattet. I januar var det heftig debatt da han sa det kan bli oljeutvinning her allerede fra høsten av.

– Debatten på denne saken er veldig polarisert. Det er sjangerkrav som et klart ja eller et klart nei, og ikke rom for noen mellomløsninger, sier Borten Moe.

Trygve Slagsvold Vedum

Senterpartiet er splittet i synet på om de vil ha en forsiktig åpning av oljeområder utenfor Lofoten i tråd med ønsket til oljeminister Ola Borten Moe. Nestleder Trygve Slagsvold Vedum er en av partifellene som er uenig med Borten Moe. Arkivbilde.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg ønsker å være mer forsiktig

Den andre nestlederen i Senterpartiet–Trygve Slagsvold Vedum–er en av de som mener at Borten Moe gikk altfor langt.

– Vi har nok leteområder og ønsker å legge inn en føre-var-tekning til grunn. Jeg ønsker derfor å være enda mer forsiktig enn det Ola Borten Moe ønsket å være, sier Slagsvold Vedum.

Sandra Borch er leder i Senterungdommen. Hun vil bore etter olje utenfor Lofoten–stikk i strid med Senterungdommens vedtak

– Spørsmål om tid før det blir oljeutvinning

Oljeministeren får det ikke som han vil i Senterpartiet sitt neste program. Likevel gir han ikke opp.

– Det her er et standpunkt som gjelder for neste stortingsperiode. Saken skal opp igjen i 2017 og 2021, så få vi se hva som skjer da, sier han.

Han sier at det er åpenbart hvilken vei utviklingen går.

– Det er et spørsmål om tid før Lofoten og Vesterålen blir åpnet for oljeutvinning, sier han.

Sandra Borch

Senterungdommens leder Sandra Borch valgte å gå mot sin egen organisasjon og sa ja til oljeboring i Nordland. Arkivbilde.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget