Norsk studentorganisasjon om statsbudsjettet: – Helt fantastisk!

Norsk studentorganisasjon (NSO) mener studentene er budsjettets store vinner. – Vi har fått en gjennomslagsliste nå som er så lang at jeg blir andpusten av å snakke om den, sier NSO-leder Ola Magnussen Rydje.

Leder i Norsk studentorganisasjon Ola Magnussen Rydje er svært fornøyd med at studiestøtten utvides til 11 måneder. - Dette har vi kjempet for lenge.

NSO-leder strålende fornøyd

Fra og med høsten 2014 vil den rødgrønne regjeringen at studiestøtten skal økes fra 94.400 kroner til 105.600 kroner årlig og utbetales over 11 måneder.

Det betyr 11.200 kroner mer i studiestøtte årlig.

I tillegg legger den avtroppende regjeringen opp til å bruke 359 millioner kroner til bygging av 1300 nye studentboliger i 2014.

– Et av de største gjennomslagene vi har hatt

Det var en hoppende glad NSO-leder som leste regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

– Min første reaksjon var at dette er helt vanvittig. Dette er et av de største gjennomslagene norsk studentbevegelse har fått på veldig mange år. Vi har kjempet hardt og lenge for 11 måneders studiestøtte, og at det nå kommer i statsbudsjettet er rett og slett helt fantastisk, sier Ola Magnussen Rydje til NRK.no.

Han understreker at livet som student blir svært mye lettere med 11 måneders studiestøtte.

– Husk at den 11. måneden er juni, som er en eksamensmåned for veldig mange. Det gjør at studenter slipper å jobbe ved siden av studiene midt i eksamenstiden, som er utrolig viktig for både studentene og for kvaliteten, sier Rydje.

Klar beskjed til Solberg-regjeringen

– De rødgrønne brukte åtte år på dette og legger det frem i sitt siste budsjett, bare dager før de går av. Hva tenker du om det?

– I dag er jeg bare så glad for at det kom. Bedre sent enn aldri er virkelig mantraet i dag, sier Rydje smilende.

Nå er det opp til den nye regjeringen å beslutte om Rydjes jubel stilner eller ikke.

– Det er en soleklar oppfordring fra norske studenter til Solberg-regjeringen at de må frede dette med en gang og love at de skal innføre dette, sier Rydje.

Halvorsen: – Dette har opposisjonen etterlyst

Når den økte studiestøtten innføres fra høsten 2014, betyr det at regningen først virkelig kommer i 2015-budsjettet.

Nåværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) avviser at dette er en snubletråd de rødgrønne har lagt inn for den påtroppende Solberg-regjeringen.

– Nei, det er det ikke. Dette er noe opposisjonen i de siste fire årene har etterlyst i mange statsbudsjett. Da har vi sagt at det viktigste har vært å prioritere studentboliger, for det er utgiftene til bolig som har vært den største utfordringen for studentene, sier Halvorsen.

– Det har vi gjort, og det ligger også veldig godt inne nå med 1300 nye studentboliger for neste år og bedre satser slik at vi kan sikre at studentboligene blir billigere for studenter.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.