Hopp til innhold

Navarsete til kritikere: – Så feil som det kan bli

LOEN (NRK.no): Sp-leder Liv Signe Navarsete stiller seg helt uforstående til at egne partifeller klistrer «SV light-stempelet» på partiet. – Det er ikke sant.

montasje sandbra borch og irene nordahl

MOTSTAND: Senterpartistene Irene Lange Nordahl og Sandra Borch møter ingen forståelse hos partileder Liv Signe Navarsete når det gjelder frykten for at Sp er i ferd med å miste sin profil.

Foto: Vidar Snæland / NTB scanpix

– Senterpartiet må ta steget vekk fra inntrykket om at vi er fanget i håndveska til Arbeiderpartiet, sa Senterungdommen-leder Sandra Borch fra talerstolen på Sps landsmøtet i går.

– Vi må komme oss vekk fra «SV light-stempelet» og finpusse sentrumsprofilen, istemte stortingsrepresentant Irene Lange Nordahl.

Men ifølge Navarsete er begge to på villspor. I verste fall er deres advarsler med på å spre det samme inntrykket som de ønsker å advare mot, mener partilederen.

– Det bildet man prøver å tegne av at det er Ap som styrer, det er ikke sant, sier hun til NRK.no.

Mener de tråkker på det Sp har fått til

navarsete smiler

FORSTÅR: Navarsete sier hun forstår hvorfor man vil rendyrke Sps sentrumsprofil, men bedyrer at det ikke er tvil om hvor partiet står.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Navarsete utroper Sp som selve motoren i regjeringssamarbeidet, og skryter av hva de har fått til innen samferdsel, kommuneøkonomi, energipolitikk og landbruk.

– Og det er helt feil å dra det ned til at vi er et vedheng til Ap og SV. Det er så feil som det kan få bli.

Én av grunnene til at ungdomsleder Borch advarte mot å bli fanget i håndveska til regjeringsstorebror Ap er det hun oppfatter som en veik EØS-formulering i programutkastet.

Sist gang ledelsen i Sp og SV yppet seg og sa at de ville stille tøffere EØS-krav i en eventuell ny regjeringserklæring, ble de kontant avvist av Ap. Til slutt måtte ledelsen i Sp krype til korset og si at det ikke er aktuelt å reforhandle Norges EØS-medlemskap de neste fire årene dersom de rødgrønne vinner valget.

Ungdomspartiet mener partiledelsen er feig, og de har nå fått en rekke fylkeslag med seg for å gå inn for en folkeavstemning om EØS.

Vil ikke ta en kamp hun tror de vil tape

Men Navarsete tviler på at det er en god idé med det første.

– Jeg ser ikke vekk fra at landsmøtet vil stramme opp formuleringene om EØS, og jeg er absolutt ikke bekymret for det. Det jeg er bekymret for, det er om vi skulle gå inn for en folkeavstemning vi ikke er rimelig trygge på å vinne, sier Navarsete til NRK.no.

Sagt med andre ord: Hun mener det er uaktuelt å gå inn for en folkeavstemning om EØS før hun føler seg sikker på at folket er på Senterpartiets nei-side.

Ifølge partilederen er Senterungdommen for utålmodige også når det gjelder Norges deltakelse i Schengen-samarbeidet.

Mens ungdomspartiet krever en klar uttalelse om at Norge må ut av Schengen, støtter Navarsete programutkastets formulering om at Norge først bør utrede en alternativ modell slik de har i Storbritannia.

– Jeg har stor sympati for dem som sier at vi skal si opp avtalen, men det har noen konsekvenser med seg siden vi har vært med i en forpliktende avtale i mange år, sier hun og legger til at det viktigste er å raskt få på plass bedre grensekontroller.

Senterungdommen har partiledelsen mot seg

Navarsete får støtte fra resten av partiledelsen i synet på Schengen. Verken første nestleder Ola Borten Moe, andre nestleder Trygve Slagsvold Vedum eller parlamentarisk leder Lars Peder Brekk går inn for Senterungdommens Schengen-forslag.

– Jeg mener at vi må arbeide innenfor de ordningene vi har i dag. Det er en utfordring med kriminelle som kommer over grensa, men det må løses på en annen måte, sier Brekk til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum

INGEN STØTTE: Ingen av nestlederne Trygve Slagsvold Vedum eller Ola Borten Moe vil støtte Senterungdommens krav om å programfeste at Norge må ut av Schengen.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

Også Vedum vil utrede konsekvensene før han går inn for at Norge må forlate Schengen-samarbeidet. Han frykter at det blir flere grunnløse asylsøknader i Norge dersom man ikke gjør et skikkelig forarbeid før man forlater eksisterende avtaler.

– Gjennom Schengen og Dublin-samarbeidet så vil alle asylsøknader som er behandlet i for eksempel Sverige, automatisk være behandlet her også. Og de må tilbake til det landet der de først søkte asyl, sier han.

Men flere fylkeslag er på glid

Men en ringerunde avisa Nationen har gjort til 16 av Senterpartiets 19 fylkeslag viser at nesten alle er åpne for å vurdere støtte til Senterungdommens Schengen-syn.

Én av deres mest ivrige støttespillere er stortingsrepresentant Jenny Klinge. Hun benyttet sin taletid fredag til å ta til orde for at Norge må forlate Schengen-samarbeidet. Målet er å hindre at kriminelle utlendinger kommer på tyveriraid til Norge.

– Det er så enkelt som at jeg kan ikke se hva som er problemet med å dra fram et pass når man kommer til grensa, når det vi kan tjene på å ha passkontroll gjør at vi hindrer fri flyt av kriminalitet over grensa, sier hun til NRK.no.

Flere i Senterpartiet tar nå til orde for å melde Norge ut fra Schengen.

NETT-TV: Sp-opprør mot Schengen.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.