Møt de politiske talentene

NRK har intervjuet flere av de mest lovende og talentfulle politikerne foran stortingsvalget. Hør intervjuene her.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Politiske talenter» i nytt vindu

I en serie intervjuer har NRK denne sommeren snakket med de fremste politiske talentene i Norge. Utvalget er basert på hvilke politiske talenter partiene selv vil trekke frem i sitt parti.

En drøy måned før valget kan altså du stifte bekjentskap med de unge politikerne som kanskje ikke er mest kjent for øyeblikket, men som kan komme til å få sentrale roller i sine parti i tiden som kommer.

Vi har også bedt partilederne komme med sin beskrivelse av de politiske talentene. Intervjuene kan du høre det grafiske rigget over.

(Intervjuene er gjort av: Sigrid Sollund, Astrid Randen, Lars Nehru Sand, Bjørn Bø, Per Arne Bjerne, Bjørn Myklebust, Katrin Hellesnes, Sindre Heyerdahl, Ingunn Solheim og Fredrik Solvang.)

Dette sier partilederne om de politiske talentene:

Sivert Haugen Bjørnstad (22) er andrekandidat for Fremskrittspartiet i Sør-Trøndelag og nestleder i FpU.

– Han er utrolig god, og klarer å gjøre de mest usexy politikkområdene spennende å høre på. Han tror jeg vi kommer til å se veldig mye av fremover, sier Frp-leder Siv Jensen.

Karianne Tung (29) er fjerdekandidat for Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag.

– Karianne Tung er trass sin unge alder ansvarlig for utdanningspolitikk i Sør-Trøndelag fylkeskommune. Jeg håper intenst at hun blir valgt inn, sier Ap-leder Jens Stoltenberg.

Andreas Hasle er tredjekandidat for SV i Akershus og leder for SU.

– Andreas er en tøffing, som tør å stå i kontroversielle debatter, og som ikke er redd for å røske litt opp hos oss selv heller, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Stefan Heggelund (28) er sjettekandidat for Høyre i Oslo.

– Stefan er en litt anerledes politiker, og en utrolig god retoriker. Han har alltid tatt Høyres landsmøter med både sjarm og vidd når han har deltatt i debattene, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Ane Kismul (33) er førstekandidat for Senterpartiet i Oslo.

– Hun er en kvinne med en litt annen type bakgrunn enn mange i Senterpartiet, og det er viktig for oss, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Seher Aydar (23) er andrekandidat for Rødt i Oslo, og Rød Ungdom-leder.

– Hun er blant de tydeligste og klareste stemmene i norsk ungdomspolitikk, og en som definitivt kommer til å prege norsk politikk det kommende tiåret, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Knut F. Qvigstad er tredjekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Oslo, og sentralstyremedlem i partiet.

– Han er en veldig dedikert person. Han er kjempeflink til å formidle politikk på en nyansert og samtidig kjempeengasjer måte, sier MDG-talskvinne Hanna Marcussen.

Kristine Lie er andrekandidat for Fremskrittspartiet i Sogn og Fjordane.

– Hun er utrolig interessert i politikk, og hun er flink til å formulere det. Hun er veldig intelligent, og veldig engasjert, er Frp-leder Siv Jensens beskrivelse.

Per Magnus Sandsmark (23) er førstekandidat for Venstre i Østfold.

– Per Magnus er ganske unik, og nok den yngste førstekandidaten for noe parti i Norge. Likevel er han en veldig erfaren politiker, med sine 23 år, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Lasse Juliussen (27) er fjerdekandidat for Arbeiderpartiet i Hedmark.

– Han er en veldig solid hedmarking, og han er Norges yngste fylkesråd noensinne. Han er ansvarlig for næring, han er opptatt av å skape, og han er opptatt av å få vekst i innlandet, sier Ap-leder Jens Stoltenberg.

Henrik Asheim (29) er femtekandidat for Høyre i Akershus.

– Han er en jordnær politiker som er opptatt av hva som skjer ute i samfunnet. Han har mye grasrotkontakt og har vært flink til å ha ikke minst ungdomssaker i fokus i den tiden han var Unge Høyre-leder. Henrik har også et glimt i øyet som gjør at han av og til sprudler til med noen skråblikk i politikken, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Malin Stensønes (44) er førstekandidat for Kristelig Folkeparti i Akershus.

– Hun har et meget sterkt faglig engasjement rundt forsvars- og utenriksspørsmål, og hun har erfaring fra næringsliv. Jeg tror alle som møter Malin, blir imponert over hennes kompetanse,sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Mathias Fischer (20) er tredjekandidat for Venstre i Hordaland.

– Mathias er sterk i debatter og når det gjelder sosiale medier og de nye måtene å kommunisere med velgerne på. Han er veldig engasjert, spesielt når det gjelder høyere utdanning og skolepolitikk, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Ingrid Ophaug Dahl (22) er andrekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Hordaland og talsperson i Grønn Ungdom.

– Hun har et veldig bredt politisk engasjement, så selv om det selvfølgelig er miljøsaken som binder oss alle sammen, er Ingrid også veldig faglig dyktig på andre politiske felt og en veldig gode debattant, sier MDG-talskvinne Hanna Marcussen.

Per Inge Bjerknes (34) er førstekandidat for Senterpartiet i Østfold.

– Han er en fantastisk fyr. Han har et kunnskapsnivå som overgår de fleste. Han møter alltid forberedt til møter, og han tar saker på en måte som de fleste bare kan misunne ham, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Hilde Ekeberg (28) er førstekandidat for Kristelig Folkeparti i Oppland.

– Hun har imponert hele innlandet og sitter nå i bystyret i Lillehammer. Hun har en bredde i sitt politiske engasjement og er et av de største talentene jeg har sett i KrF, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Rebekka Borsch (36) er førstekandidat for Venstre i Buskerud.

– Rebekka har jo egentlig norsk som andrespråk, men har blant de kvasseste pennene i Venstre. Hun er en veldig god kronikkskriver, god på helse og miljø og er veldig god til å bringe litt lenger resonnementer inn i politikken, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Himanshu Gulati (25) er fjerdekandidat for Fremskrittspartiet i Akershus og er FpU-leder.

– Han har nese for de gode politiske sakene, men han er også en veldig ansvarlig politiker som vet hva politisk ledelse handler om, så han tror jeg kommer til å være veldig synlig i offentligheten i mange år fremover, sier Frp-leder Siv Jensen.

Beate Marie Dahl Eide (32) er førstekandidat for Senterpartiet i Telemark

– Hun har et syn for hele landet, og hun har et syn for flere sektorer. Hun har gode kunnskaper og bruker dem aktivt inn i politikken og er flink til å få frem det politiske budskapet, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Marie Loe Halvorsen (26) er andrekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Akershus og er sentralstyremedlem i partiet.

– Hun er faglig veldig sterk. Hun har blant annet studert fornybar energi og har vært veldig aktiv i klimabevegelsen. Hun er veldig allsidig når det gjelder alle deler av politisk arbeid, samtidig som hun har spisskompetanse på klima, sier MDG-talskvinne Hanna Marcussen.

Jette Christensen (30) er andrekandidat for Arbeiderpartiet i Hordaland.

– Jette Christensen er et veldig fantastisk menneske og et usedvanlig politisk talent. Hun har ungdom, glede og pågangsmot i seg, og det har hun kombinert med en veldig sterk forståelse for noen av de tyngste og vanskeligste sakene. I tillegg er hun glad i musikk. Få vet mer om countrymusikk enn Jette, og hun formidler musikalsk glede til alle rundt seg, sier Ap-leder Jens Stoltenberg.

Ådne Naper (29) er førstekandidat for SV i Telemark.

– Han har en fantastisk evne til å komme i kontakt med folk. Jeg er blitt utrolig imponert over ham hver gang jeg har møtt ham. Han er et brennende hjerte som vi kommer til å få høre masse fra i norsk politikk fremover, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Ingelin Noresjø (37) er førstekandidat for Kristelig Folkeparti i Nordland.

– Hun har jobbet i partiet i flere år og har drevet vårt organisasjonsarbeid på en glimrende måte. Hun kjenner distriktsnorge og er en kandidat som forstår landbrukspolitikk og næringspolitikk på en imponerende måte, sier Knut Arild Hareide.

Tina Bru (27) er fjerdekandidat for Høyre i Rogaland.

– Tina er en av de dyktigste unge jentene i Høyre. Hun har vært lokalpolitiker i rogalandspolitikken, men også vært en veldig aktiv ungdomspolitiker og ungdomsdebattant, og hun har vært veldig opptatt av utdanning og skole og kommer til å sette sitt preg på den type debatt, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Ingeborg Steinholt ( 27) er førstekandidat for Rødt i Nordland.

– Hun har vært viktig i arbeidet for å gjøre Rødt til et mye større parti i Nordland. Ingeborg kan både hestehandle og få gjennomslag og er etter hvert en ganske kjent og markant politiker i fylket, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.