Hopp til innhold

– Ingen fra Nordland får stemme nei

Lisbeth Berg-Hansen vil nekte AUFerne i Nordland å stemme mot konsekvensutredning i havområdene utenfor Lofoten når saken skal behandles på landsmøtet. Fullstendig uakseptabelt, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Lisbeth Berg-Hansen

IKKE ROM FOR Å STEMME NEI: Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen sier delegatene fra Nordland Ap vil være forpliktet til å stemme for konsekvensutredning på landstyremøtet til helga og kaller det et spørsmål om demokrati.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

AUF-leder Eskil Pedersen

OPPRØRT: AUF-leder Eskil Pedersen er overrasket og opprørt over at Berg-Hansen vil binde AUFerne i Nordland til å stemme for konsekvensutredning på landsmøtet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Til helga skal Arbeiderpartiets landsmøte ta stilling til spørsmålet om konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. I Nordland blir alle delegatene tvunget til å stemme for.

– Nordlands delegater vil være bundet av årsmøtevedtaket i Nordland Arbeiderparti og må stemme for en konsekvensutredning, sier fylkesleder og fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen til NRK.no.

Årsmøtevedtaket fiskeriministeren viser til ble fattet i februar i år.

Da stemte et overveldende flertall i Nordland Arbeiderparti for en konsekvensutredning, men lokale Ap-politikere fortalte også om mer uenighet innad i partiet enn det kan se ut som.

Leder i Nordland AUF, Anette Davidsen, tok også ut dissens i saken.

– Min oppgave som fylkesleder i AUF er å stemme i tråd med den politikken som vi har vedtatt og det jeg tror på, så i utgangspunktet er det jeg skal gjøre, og jeg regner med at Nordland Ap respekterer det, sier Davidsen til NRK.

Tvinges til å stemme mot egen oppfatning

Men dersom Berg-Hansen får det som hun vil må Davidsen stemme mot AUFs politikk.

– Jeg er valgt på Nordland Ap sin delegatliste for å representere AUF i Nordland. Jeg mener at delegasjonen i Nordland burde fristille oss på det synspunktet der, sier Davidsen.

Det var programkomiteen i Arbeiderpartiet som først gikk inn for en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Til helga skal det stemmes over innstillinga og det ser ut til å bli bortimot dødt løp mellom tilhengere og motstanderne.

Hver stemme vil derfor telle, men i Nordland har Berg-Hansen bestemt at delegatene ikke skal få mulighet til å stemme fritt.

Det kan bety at politikerne må stemme imot sin egen overbevisning?

– Har du sagt ja til å representere Nordland Arbeiderparti, så må du også stå bak de vedtakene som flertallet fatter. Det handler om demokrati, sier Berg-Hansen.

Torskefiske

FRARÅDER OLJEBORING: Havforskningsinstituttet fraråder oljeboring i Lofoten og Vesterålen på grunn av områdets betydning for fiskeriene.

Foto: Colourbox.com

– Jeg skal ta en prat med Lisbeth

AUF-leder Eskil Pedersen liker dårlig at Berg-Hansen svinger partipisken over ungdomspolitikerne.

– Da får jeg ta en prat med Lisbeth, i Nordland og i alle andre fylker skal AUFerne representere AUF på landsmøtet, sier han til NRK.

Ifølge Pedersen er det lang tradisjon i Arbeiderpartiet for at AUFerne får stemme i tråd med hva ungdomspartiet har vedtatt – selv om de øvrige delegatene er bundet til å gjøre det flertallet i fylkespartiet har bestemt.

– Jeg er ikke prinsipielt imot binding, men alle vet hvor AUF står i denne saken, derfor må de få lov til å stemme i tråd med sin overbevisning. Noe annet er uakseptabelt, sier AUF-lederen.

– Svært overraskende

Også lederen for «Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja» er overrasket over fiskeriministerens avgjørelse om å binde alle delegatene.

– Ved å bruke tvang undergraver Arbeiderpartiet sin egen argumentasjon om at de ønsker en kunnskapsbasert tilnærming til dette spørsmålet. En kunnskapsbasert tilnærming kan umulig være et krav om at «slik skal du stemme, enten du er enig eller ei», sier Bjørn Kjensli, som er leder i organisasjonen.

Sist uke ble det klart at også Rogaland Arbeiderparti vil svinge partipisken og pålegge alle delegatene til å stemme for en konsekvensutredning.

På Rogaland Arbeiderpartis fylkesårsmøte nylig stemte imidlertid 40 av 105 imot konsekvensutredningen.

Motstanden kommer imidlertid ikke til å bli reflektert blant de 15 rogalendingene som reiser til landsmøtet.

– Hvorfor tror du flere fylkesparti vil bruke tvang i dette spørsmålet?

Jeg tror de ser at det vil bli et jevnt løp. Derfor vil de sikre seg flest mulig stemmer.

Seismikkfelter utenfor Lofoten og Vesterålen
Foto: Illustrasjon fra Oljedirektoratet

– Svikter sin oppgave som fiskeriminister

I mars presenterte Havforskningsinstituttet en ny rapport om havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Der frarådet instituttet nok en gang oljeleting i området.

Nye tall viste også at 70 prosent av all fisk som fanges i Norskehavet og Barentshavet lever i Lofoten og Vesterålen som egg, yngel eller larve.

De passerer også gjennom Lofoten, Vesterålen og Troms i de mest kritiske tidlige livsfasene der de er konsentrert i sjøens øvre lag.

Det gjør konsentrasjonen av fiskeplankton i området til helt enestående på norsk kontinentalsokkel.

– Havforskningsinstituttet har tidligere frarådet åpning av Lofoten og Vesterålen for oljeleting. Denne rapporten underbygger vårt syn, sa kommunikasjonsdirektør Kari Østervold Toft i Havforskningsinstituttet til NRK.no den gang.

At fiskeriministeren, som er øverste leder for Havforskningsinstituttet, nå går inn for at det er greit å tvinge delegater til å stemme for en konsekvensutredning får Kjensli til å reagere.

– På den måten svikter hun deler av sitt ansvarsområde. Når hun som fiskeriminister ikke støtter opp om rådene fra Havforskningsinstituttet og andre instanser som er underlagt henne, da er det ingen andre i regjeringen som vil det.

Lofotfiske ved Røst

LANGE TRADISJONER: Røst har lange tradisjoner innenfor fiskerier, men i løpet av de siste tiårene har det blitt færre yrkesfiskere.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.