Hopp til innhold

Eilif må selv punge ut med 75.000 kr - mens LO dytter sine medlemmer forbi helsekøen

OSLO (NRK.no) Siden den rødgrønne regjeringen overtok ansvaret for det offentlige helsevesenet i 2005 er antallet med forsikring mot å stå i helsekø syvdoblet. Helseforsikringer deler Norge, og LO-fagforeninger er blant de største pådriverne.

Eilif Heimholt tok opp lån på 75 000 kr for å få nakkeoperasjon hos privatklinikk. Alternativet var å være sykmeldt på det offentliges regning fordi han sto i helsekø

Eilif Heimholt orket ikke vente på at det offentlige helsevesenet kunne gi ham en operasjon.

Rekordmange bedrifter forsikrer sine ansatte mot å måtte stå i den offentlige helsekøen dersom de blir syke. Fagforeningene er i mange tilfeller blant pådriverne, til tross for at både LO og den rødgrønne regjeringen hevder de kjemper mot et klassedelt helsevesen.

  • Nesten 400.000 nordmenn har nå en eller annen form for forsikring mot helsekø. De aller fleste er forsikret gjennom jobben.
  • Dette er 15 % flere enn på samme tid i fjor og syv ganger så mange som når den rødgrønne regjeringen overtok styringen av helsevesenet i 2005.
  • Hver fjerde av alle som har helseforsikring har benyttet denne for å bli behandlet eller operert raskt hos private aktører.

En som ikke har privat helseforsikring er Eilif Heimholt fra Skien i Telemark.

Totalt vil nok lånet koste meg over 100.000 kroner, men jeg angrer ikke. Jeg er jo frisk...

Eilif Heimholt, pasient

– Vi har nok et todelt helsevesen i Norge i dag. Så lenge det er lange køer for å komme inn til behandling er det jo dem som bruker privat som kommer først inn. Jeg anbefaler venner og kjente å kjøpe seg en privat helseforsikring for å unngå å komme i samme situasjon som meg, sier han.

Måtte ta opp forbrukslån for å bli frisk

Og Heimholt burde vite hva han snakker om. I 2008 fikk den aktive 57-åringen diagnosen prolaps i nakken. Etter flere år med sterke smerter både i nakke, skuldre og armer, forverret tilstanden seg i mars i fjor.

Han ble sykmeldt på heltid og fra legene på Rikshospitalet var beskjeden klar: Du må opereres, men det kan vi tidligst gjøre om et halvt år. Operasjonskøene er nemlig lange.

– Da falt jeg nesten gjennom gulvet. Jeg nådde bunnen både fysisk og psykisk. Etter å ha summet meg var det første jeg gjorde å gå på nett og finne en privat klinikk. Den dagen var utrolig vanskelig, forteller Heimholt.

Løsningen ble den private Oslofjordklinikken i Bærum. Bare 14 dager etter å ha tatt kontakt fikk Heimholt komme inn og legge seg på operasjonsbordet. I september 2012 var han fullstendig friskmeldt og kunne begynne å jobbe igjen.

Regningen for den private behandlingen kom på 75.000 kroner. Et beløp Skien-mannen tok opp forbrukslån for å klare å betale.

– I alt vil nok lånet koste meg over 100.000 kroner, men jeg angrer ikke. Fra dagen jeg ble operert tok det seks uker med rehabilitering, før jeg var friskmeldt og tilbake i full jobb. Siden har jeg ikke vært plaget i det hele tatt, forteller Heimholt til NRK.

Står fortsatt i kø etter 14 måneder

Da NRK tok kontakt med Rikshospitalet/Oslo universitetssykehus i forbindelse med denne saken, hadde de ikke fått med seg at Heimholt er blitt operert privat.

Sykehuset opplyser at han fortsatt står i kø hos dem, 14 måneder etter at han fikk beskjed om at han trengte operasjon.

Dersom Heimholt før han ble syk hadde tegnet en privat helseforsikring (se faktaboks til høyre) kunne han blitt frisk like raskt på nøyaktig samme måte, uten selv å måtte betale en krone.

Forsikrer sine egne mot helsekø

I alt 380.000 nordmenn er i dag forsikret mot helsekø. De aller, aller fleste er forsikret gjennom arbeidsgiver.

Flere LO-forbund og lokale fagforeninger lokker sine medlemmer med private helseforsikringer, samtidig som LO offisielt er en uttalt motstander av slike forsikringer.

Jeg har en klar formening om at helseforsikringer betyr at man kjøper seg forbi andre i køen. Dette går utover de svakeste og undergraver det gode systemet...

Gerd Kristiansen, LO-leder

– Jeg synes det er merkelig at vi i et land med et godt utbygd offentlig helsevesen i det hele tatt bruker tid på å diskutere private helseforsikringer. Jeg har en klar formening om at helseforsikringer betyr at man kjøper seg forbi andre i køen. Dette går utover de svakeste, og undergraver det gode systemet vi har i Norge, sa LO-leder Gerd Kristiansen i en debatt i fjor.

gerd kristiansen

Gerd Kristiansen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Kristiansen la til at hun kan bli rasende over å se reklamer for private helseforsikringer på TV.

– På sin plass å sørge for de ansatte

Men blant LO-organiserte arbeidere hos Moelven Industrier på Hedmarken møter Kristiansen liten forståelse. Her har de fleste ansatte privat helseforsikring gjennom bedriften, til fagforeningens begeistring.

Iver Melby

Iver Melby er tillitsvalgt i LO og syns det er helt greit med privat helseforsikring.

Foto: NRK

– Vi driver med tungt fysisk arbeid og har flere ansatte som er utsatt for alt fra muskel- og skjelettproblemer til kreft og hjertetrøbbel. Da synes jeg det er på sin plass at vi har en privat helseforsikring som sørger for at man kommer raskt inn til konsultasjoner og operasjoner, sier Iver Melby til NRK.

Han er hovedtillitsvalg for Fellesforbundet ved Moelven Mjøsbruk og sier rett ut at han synes det er rart LO er motstander av private helseforsikringer.

NRK har også snakket med ledere fra LO-forbundene Offisersforbundet og Manuellterapeutforbundet, som begge tilbyr sine medlemmer private helseforsikringer.

LO skylder på forsikringsselgerne

NRK har forsøkt å få Gerd Kristiansen til å stille til et intervju om denne saken, men blir henvist til LOs førstesekretær Peggy Hessen Følsvik.

– LOs grunnholdning er at vi skal ha et offentlig helsevesen som gjør alle former for private helseforsikringer overflødige, sier Følsvik.

Hvordan kan det da ha seg at enkelte LO-forbund faktisk tilbyr medlemmene sine slike forsikringer?

– Det er vanskelig å si hvorfor lokale tillitsvalgte og enkelte av forbundene våre ønsker dette. En årsak kan være at de som selger disse helseforsikringene er veldig pågående og dyktige. En annen årsak kan være at man ikke er godt nok kjent med alle fordelene man faktisk får også i det offentlige helsevesenet, forklarer Følsvik.

Hun tror ikke LO sentralt vil komme til å nedlegge et forbud mot å tilby medlemmer private helseforsikringer, men håper det at ordningen nå settes på dagsorden kan føre til en intern debatt.

Det er vanskelig å si hvorfor lokale tillitsvalgte og enkelte av forbundene våre ønsker dette. En årsak kan være at de som selger disse helseforsikringene er veldig pågående...

Peggy Følsvik, førstesekretær LO

På fremmarsj i næringslivet

I næringslivet tilbyr stadig flere bedrifter sine ansatte private helseforsikringer. Blant dem som har vært tidlig ute finner vi helt- eller delvis statlig eide selskaper som Statkraft og Hydro.

– Hydro tilbyr alle sine 4000 fast ansatte i Norge private helseforsikringer. Det gjør vi fordi det kan ta urimelig lang tid å vente på behandling i det offentlige helsevesenet. Vi mener slike forsikringer gir en vinn-vinn-situasjon både for bedriften og de ansatte, sier informasjonsdirektør Halvor Molland til NRK.

Ifølge Molland er det årlig rundt 20 Hydro-ansatte som benytter seg av fordelene helseforsikringen gir (se faktaboks til høyre).

NRK har tidligere avslørt at også Forsvaret kjøper private helseforsikringer til enkelte av sine ansatte.

Smerter ikke for helseministeren

– Vi kan ikke forby helseforsikringer. Jeg registrerer at stadig flere får slike forsikringer, men mitt svar er at vi skal ha et best mulig offentlig helsevesen og gode avtaler med private aktører, sier helseminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Han vedgår at det økende antallet med private forsikringer kan være et uttrykk for at mange opplever å vente for lenge i den offentlige helsekøen.

Smerter det et rødt politikerhjerte at selv ikke LO-forbund velger å stole på det offentlige helsevesenet?

– Nei, det kan jeg leve med. Dette handler for det meste om bedrifter som kjøper forsikringer til sine ansatte, det er ikke så mange LO-forbund som gjør dette. Jeg mener uansett vi kan si at vårt offentlige helsevesen gir det beste tilbudet, sier Støre.

Har spart samfunnet for store penger

Eilif Heimholt frykter han aldri hadde kommet tilbake til arbeidslivet dersom han skulle ventet på operasjon like lenge som Rikshospitalet la opp til.

– Jeg er redd situasjonen min både fysisk og psykisk hadde blitt så ille at det da kunne blitt veldig vanskelig, sier han.

57-åringen har jobbet i matseksjonen på Telemark sykehus i en årrekke, og er glad for at han kom tilbake i arbeid så raskt som han gjorde, selv om han måtte betale operasjonen av egen lomme.

– Jeg vet jo at jeg har spart NAV-systemet og staten for mange månedslønninger. Dette kostet tross alt bare 75.000 kroner for meg privat, mens det hadde blitt fryktelig mye dyrere for det offentlige om jeg skulle gått og venta. Det er trist at systemet ikke ser den økonomiske gevinsten i å få folk tilbake i arbeid igjen, mener Eilif Heimholt.

Hva tenker du om at du har kjøpt deg fremover i helsekøen?

– Jeg føler ikke at jeg har kjøpt meg en plass. Det er en nødvendighet og burde være en selvfølge at folk skal få operasjon i tide. Det er ødeleggende og helt forferdelig og gå rundt å være sykmeldt, sier Heimholt.

Etter sin egen opplevelse anbefaler han alle venner og kjente å investere i private helseforsikringer, for å unngå å havne i samme situasjon. Selv har Heimholt trolig for dårlig helse til å kunne tegne en slik forsikring nå.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.