Solberg legger ned Fiskeridepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet forsvinner, men statsråden flyttes til et nytt, sammenslått nærings- og fiskeridepartementet.

Erna og Siv

Etter det NRK erfarer vil ikke den nye regjeringen, ledet av Høyres Erna Solberg, ha et eget Fiskeri - og kystdepartement. Her er hun sammen med Siv Jensen i forbindelse med regjeringsforhandlingene på Sundvolden.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Elisabeth Aspaker

Høyres Elisabeth Aspaker blir etter det NRK erfarer ny fiskeriminister.

Foto: Høyre

Sentrale kilder i regjeringsprosessen sier til NRK at Fiskeri- og kystdepartementet, som Lisbeth Berg-Hansen (Ap) nå leder, forsvinner.

Den nyutnevnte fiskeriministeren skal være statsråd i det som da blir et Nærings- og fiskeridepartement. Som NRK fortalte mandag kveld, blir Høyres Elisabeth Aspaker fiskeriminister.

Byrådsleder i Bergen, Monica Mæland (H), blir ny næringsminister, ifølge TV 2.

Den påtroppende regjeringen mener dette synliggjør at fiskeri er en betydelig eksportrettet næring, og vil få større politisk gjennomslag ved å bli slått sammen med næringspolitikken.

Ikke uvanlig

Monica Mæland

Monica Mæland blir ifølge TV2 ny statsråd i Næringsdepartementet.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Det er ikke uvanlig at to statsråder har kontor i samme departement. I UD er det lang tradisjon for at utenriksministeren og utviklingsministeren deler på ansvaret.

I Kunnskapsdepartementet har den rødgrønne regjeringen samtidig hatt både kunnskapsminister og forsknings- og høyere utdanningsminister.

NRK får også vite at alle saker som gjelder kirken vil flyttes fra Fornyings - og administrasjonsdepartemenetet - som nå legges ned - til Kulturdepartementet.

Dagens Fiskeri- og Kystdepartement har også ansvar for "havner og farleder", det vil si havnepolitikken og sikring av farvann, for eksempel fyrlykter.

Dette ansvaret flyttes til Samferdselsdepartementet hvor Ketil Solvik-Olsen (Frp) blir statsråd, slik NRK meldte tirsdag formiddag.

Samferdselsdepartementet får dermed også Kystverket lagt under seg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lisbeth Berg-Hansen

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) må forlate statsrådposten i Fiskeri - og kystdepartementet onsdag.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Presenteres onsdag

De fleste kortene i statsrådskabalen til den nye regjeringa er allerede på plass, skal man tro lekkasjene. I morgen blir det imidlertid slutt på spekulasjonene.

I et ekstraordinært statsråd på Slottet kl. 12.00 vil ansvarsområdene til de nye statsrådene bli vedtatt. Etter statsrådsmøtet 12.00 vil den nye regjeringen bli presentert på Slottsplassen.

Etter dette blir det nøkkeloverrekkelser i departementene utover dagen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget