Hopp til innhold

Kvinner vet minst om politikk

Likestilling til tross: Gapet mellom hva kvinner og menn kan om politikk og samfunnsliv er stort i Norge. – Kanskje er det fortsatt slik at far leser avisen ved frokostbordet, mens mor snakker med barna, spør Ap-politiker Marianne Marthinsen.

Toril Aalberg

Professor Toril Aalberg ved NTNU står bak den norske delen av undersøkelsen.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Kvinner kan mindre om politikk enn menn. Slik er det i Australia, Canada, Colombia, Hellas, Italia, Japan, Sør-Korea, Storbritannia, USA og Norge, ifølge en undersøkelse ledet av Universitetet i London.

Og til tross for at likestillingen har kommet langt her i landet, er spriket størst i Norge.

Norske menn svarte riktig på 73 prosent av spørsmålene som ble stilt, mens kvinner bare klarte litt over halvparten av spørsmålene.

Undersøkelsen ble foretatt på internett, og et utvalg på 1000 respondenter fra hvert av landene danner grunnlaget for undersøkelsen.

Spørsmålsskjemaet var satt opp på samme måte for alle land, men enkelte av spørsmålene varierte avhengig geografiske forhold.

Nordmenn vet mest

At spriket på hva menn og kvinner kan om politikk ble størst i Norge kom som en stor overraskelse på forskerne bak undersøkelsen.

– Vi fant egentlig det stikk motsatte av det vi trodde i utgangspunktet. Det var ikke slik at kjønnsgapene var minst i Norge og i landene som scorer høyest på likestillingsbarometre. Tvert imot var gapene mellom mennenes og kvinnenes politiske interesser veldig stor, sier professor Toril Aalberg ved NTNU, som står bak den norske delen av undersøkelsen.

Norske kvinner skårer imidlertid høyt sammenlignet med kvinner i andre land.

– Norske kvinner gjør det bra internasjonalt sett, men norske menn gjør det aller, aller best. Dermed blir gapet størst i Norge, til tross for at norske kvinner vet mer enn amerikanske og canadiske menn, sier Aalberg til Politisk Kvarter.

Aksel Hennie og Tone Damli Aaberge

77,5 prosent av kvinnene (mot 69,6 prosent av mennene) visste hva ekskjæresten til Tone Damli heter. Bare 1 av 5 kvinner kunne handlingsregelen.

Foto: Jan Christian Jerving

Bare 1 av 5 kan handlingsregelen

I undersøkelsen oppgir bare 1 av 5 kvinner at de vet hva handlingsregelen er. Derimot kan 77,5 prosent svare på hva ekskjæresten til Tone Damli Aaberge heter.

– Det er symptomatisk at kjønnsforskjellene viser seg i spørsmål om økonomi, handlingsregelen, arbeidsledighet, og utenrikspolitikk. På spørsmål om familie, livsstil og kultur er kvinner langt framme, forteller Aalberg.

– Vet mer om kultur og barnehage

– Ja, jeg er overrasket. Kvinnerepresentasjonen i norsk politikk er veldig høy i internasjonal sammenheng. Jenter gjør det bra i skolen, særlig i samfunnsfag, og de dominerer høyere utdanning innen samfunnsfagene. Derfor er det overraskende, sier Marianne Marthinsen som sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet.

Marthinsen vil ikke være med på at likestillingspolitikken ikke virker:

– Hvordan mennesker skårer i en quiz om allmennpolitiske kunnskaper sier ikke noe om hvor engasjert man er. Kvinner fyller opp foreldremøter og er engasjerte. Kanskje vil kvinner ha konkrete resultater fort, spør Marthinsen seg.

Så om temaet var barnehage, ville kvinner visst mye?

– Vi så at valgdeltakelsen blant kvinner gikk opp da kontantstøtten var et aktuelt valgkamptema, sier Martinsen.

Marianne Marthinsen

Stortingspolitiker Marianne Marthinsen driver rosablogg om politikk og økonomi. Hun er overrasket over funnene i undersøkelsen.

Foto: Mohammed Alayoubi/NRK

– Far leser avisen

Men selv om likestillingen har nådd langt, tror Marthinsen at tradisjonelle kjønnsroller fortsatt har noe å si i Norge.

– At far leser avisen ved frokostbordet, mens mor snakker med barna henger nok igjen. Det er også interessant at kjønnsforskjellene i undersøkelsen øker med velferdsnivået. Kanskje har vi det så bra at man ikke trenger å engasjere seg i politikk, undrer Marthinsen.

Harald Stanghelle

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, tror resultatet blant annet har å gjøre med menns selvsikkerhet.

Foto: NRK

Selvsikre menn

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, tror resultatet har å gjøre med menns selvsikkerhet.

– Jeg tror den nedarvede, kunstige selvsikkerheten som vi menn har, gjør at vi nok er flinkere til å late som om vi vet, selv om vi ikke er sikre. I tillegg er det ganske nytt at politikk er like relevant for kvinner som for menn. Det er bare 30 år siden det ble slik. Det at mannen gjennom tiår har vært toneangivende i politikken, sitter dypt igjen, tror Stanghelle.

Dette gir professor Aalberg ham rett i:

– Kvinner sier fort at de ikke vet, mens menn i større grad gjetter. De har en anelse, og tar sjansen. Dette ser vi i mange land, og det gir utslag.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.