KrF-topper advarer mot Frp

Flere tidligere statsråder og andre toppfolk i Kristelig Folkeparti advarer partileder Knut Arild Hareide mot regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet.

KrF-leder Knut Arild Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han har lest brevet nøye, men mener det er galt å konkludere med hva partiet kommer til å gjøre før samtalene med de borgerlige partiene har startet.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Avisen Vårt Land har fått tilgang til et brev som er underskrevet av 24 tidligere statsråder og en serie toppfolk i KrF. De ber i brevet til KrF-leder Knut Arild Hareide om å holde seg unna regjeringssamarbeid med Frp.

Topplaget - deriblant tidligere parlamentarisk leder og statsråd Kåre Gjønnes, tidligere bistandsminister Hilde Frafjord Johnson, tidligere generalsekretær Inger Helene Venås og tidligere nestleder og statssekretær Odd Anders With - har i brevet også formulert en sterk støtte til Hareide som partileder.

– Et slikt samarbeid vil bety svekket motivasjon

Brevskriverne uttrykker at de er stolte av Hareides arbeid og valgkamp, men de er krystallklare på anbefalingen om å styre unna Frp.

Brevskriverne mener deres forhold til KrF blir ødelagt dersom partiet binder seg politisk til Frp.

– For noen av oss vil et slikt samarbeid bety svekket motivasjon. For andre av oss - og flere til - vil det bety at vi parkeres som aktive partipolitiske ambassadører. Det viser reaksjoner vi har fått, heter det i brevet.

De ber partiet fremover stå «modig og standhaftig på KrFs ideologiske ståsted, med «fokus på menneskeverd i videste forstand».

– Da blir det tydelig dokumentert at spesielt avstanden til Frp er for stor til at vi kan sitte i samme regjering, heter det videre i brevet.

Brevskriverne vil overfor avisen ikke kommentere innholdet.

Hareide skal ha samtaler med KrF-toppene

Hareide ønsker derimot kommentere saken. Han opplyser at han har lest brevet nøye og at han har tatt det med seg i sine redegjørelser til den nye stortingsgruppen og sentralstyret.

– Dette er folk som vil KrF vel. Vi har et landsstyrevedtak og det ser jeg stivt mot. Vi skal ha samtaler. Jeg tror alle ser at det vil være både positive og negative ting med regjeringsdeltakelse, kontra opposisjon i Stortinget, sier Hareide.

Han mener det er galt å konkludere nå og viser til at KrF ikke har hatt samtaler med de andre borgerlige partiene ennå.

– Det er mange nå i partiet som gir kloke råd. Men når vi går inn i prosessen om regjering, skal det være reelle samtaler og drøftelser med de andre partiene, sier han.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.