Frykter kravstore småbarnsforeldre

TRONDHEIM (NRK.no): KrF vil bruke rundt tre milliarder kroner årlig på å gi småbarnsforeldre mer tid med barna sine. – For dyrt, mener KrFU-lederen og ber foreldrene punge ut selv.

elisabeth løland

SKUFFET: Elisabeth Løland er uenig med partiets vedtak om å innføre en lengre og mer fleksibel foreldrepermisjon. - Vi vil helle bruker offentlige midler på å løfte de som har minst ut av fattigdommen, sier hun.

Foto: Siv Sandvik / NRK

I formiddag vedtok KrFs landsmøte å gå inn for at alle foreldre skal få 68 ukers permisjon, som de kan ta ut fram til barnet fyller ti år.

Målet er at det skal bli lettere for foreldre å jobbe deltid.

Men ifølge lederen for ungdomspartiet KrFU, Elisabeth Løland, er dette feil bruk av offentlige penger.

– Jeg ville heller hatt en løsning der man har rett til å gå ned i 80 prosents stilling, men at det også innebærer at man går ned i lønn, sier hun til NRK.no.

– Selg hytta

Under sitt innlegg i familiedebatten på landsmøtet i dag viste hun til at småbarnsforeldre har rekordhøy kjøpekraft.

– De kan selge hytta eller droppe den ekstra sydenturen dersom de vil prioritere å bruke mer tid med barna sine, sa hun.

Mens KrFU-erne applauderte, ble innlegget møtt med stor motstand fra resten av salen.

Mona Enstad fra KrF Kvinner sa at hun var sjokker over virkelighetsbildet til KrFU.

– Vi møter ikke mange småbarnsforeldre som bare kan kvitte seg med en hytte for å få mer tid med barna mens de er små, sa hun.

KrFUs forslag om å droppe den dyre permisjonsordningen fikk liten støtte, men Løland mener likevel det er viktig å advare mot tiltaket.

– Jeg synes vi altfor ofte opplever at når man har utfordringer med å få hverdagen til å gå opp, så er det sterke forventninger til at det offentlige skal finansiere det.

– Det har vi ikke råd til i lengden. Det er min generasjon som må ta den regninga om noen år. Vi har allerede en litt for dyr velferdsstat, og med denne permisjonen blir den enda dyrere, sier hun.

– Sikrer fleksibilitet

Men KrFs familiepolitiske talsmann, Øyvind Håbrekke, er strålende fornøyd med vedtaket.

Han mener samfunnet må ta seg råd til ordninger som gjør at barna – ikke arbeidslivet – legger premissene for hvordan familiene skal organisere hverdagen sin.

– Dette er en god løsning for familier i tidsklemma. Man kan være litt lengre hjemme med barna mens de er små, man kan jobbe deltid i en periode eller man kan ta ut noen ferieuker for å være sammen med barna, sier Håbrekke.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget