Hopp til innhold

Frykter kravstore småbarnsforeldre

TRONDHEIM (NRK.no): KrF vil bruke rundt tre milliarder kroner årlig på å gi småbarnsforeldre mer tid med barna sine. – For dyrt, mener KrFU-lederen og ber foreldrene punge ut selv.

elisabeth løland

SKUFFET: Elisabeth Løland er uenig med partiets vedtak om å innføre en lengre og mer fleksibel foreldrepermisjon. - Vi vil helle bruker offentlige midler på å løfte de som har minst ut av fattigdommen, sier hun.

Foto: Siv Sandvik / NRK

I formiddag vedtok KrFs landsmøte å gå inn for at alle foreldre skal få 68 ukers permisjon, som de kan ta ut fram til barnet fyller ti år.

Målet er at det skal bli lettere for foreldre å jobbe deltid.

Men ifølge lederen for ungdomspartiet KrFU, Elisabeth Løland, er dette feil bruk av offentlige penger.

– Jeg ville heller hatt en løsning der man har rett til å gå ned i 80 prosents stilling, men at det også innebærer at man går ned i lønn, sier hun til NRK.no.

– Selg hytta

Under sitt innlegg i familiedebatten på landsmøtet i dag viste hun til at småbarnsforeldre har rekordhøy kjøpekraft.

– De kan selge hytta eller droppe den ekstra sydenturen dersom de vil prioritere å bruke mer tid med barna sine, sa hun.

Mens KrFU-erne applauderte, ble innlegget møtt med stor motstand fra resten av salen.

Mona Enstad fra KrF Kvinner sa at hun var sjokker over virkelighetsbildet til KrFU.

– Vi møter ikke mange småbarnsforeldre som bare kan kvitte seg med en hytte for å få mer tid med barna mens de er små, sa hun.

KrFUs forslag om å droppe den dyre permisjonsordningen fikk liten støtte, men Løland mener likevel det er viktig å advare mot tiltaket.

– Jeg synes vi altfor ofte opplever at når man har utfordringer med å få hverdagen til å gå opp, så er det sterke forventninger til at det offentlige skal finansiere det.

– Det har vi ikke råd til i lengden. Det er min generasjon som må ta den regninga om noen år. Vi har allerede en litt for dyr velferdsstat, og med denne permisjonen blir den enda dyrere, sier hun.

– Sikrer fleksibilitet

Men KrFs familiepolitiske talsmann, Øyvind Håbrekke, er strålende fornøyd med vedtaket.

Han mener samfunnet må ta seg råd til ordninger som gjør at barna – ikke arbeidslivet – legger premissene for hvordan familiene skal organisere hverdagen sin.

– Dette er en god løsning for familier i tidsklemma. Man kan være litt lengre hjemme med barna mens de er små, man kan jobbe deltid i en periode eller man kan ta ut noen ferieuker for å være sammen med barna, sier Håbrekke.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.