Hopp til innhold

Venstre: – Oljefritt Lofoten er en mager seier

Det er ikke nok for KrF og Venstre å vinne slaget om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Etter det NRK forstår krever partiene flere klimaseire dersom de skal i regjering.

Guri Melby 1

KRAVSTOR: Venstre og KrF har store klimakrav på blokka. Venstre-politiker Guri Melby håper en ny regjering vil føre en klimapolitikk som innebærer at mye olje blir liggende på havbunnen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Denne uka står klimaslaget i regjeringssonderingene i Nydalen.

NRK vet at KrF og Venstre vil krever mer enn det mange til nå har vært klar over.

Mens alt fokus har vært på konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja, har KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande langt flere oljesaker på blokka.

– Det er en bredde av klima- og miljøspørsmål som er oppe i de samtalene vi har her, bekreftet Hareide etter fredagens sonderinger.

– Umulig å godta

Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide 17.09.13

SENTRUMSKAMERATER: Tillitsvalgte i KrF og Venstre har store forventinger til hvilke klimakrav Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) stiller i de pågående sonderingene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Etter det NRK erfarer står både Barentshavet Nord, Jan Mayen, nye konsesjonsrunder og regimet for tildeling i forhåndsdefinerte områder (TSO) i de såkalte posisjonsnotatene til de to partilederne.

Partikilder sier til NRK at det ikke vil være mulig for delegasjonene til KrF og Venstre og kun ha oljefritt Lofoten som gjennomslag i klimapolitikken.

Én av dem som stiller langt tøffere krav er Guri Melby, som sitter i Venstres sentralstyre.

– Jeg vil si at et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er en for mager seier. Jeg har drevet en hel valgkamp på at vi trenger helt andre ambisjoner i klimapolitikken og mer kraftfulle virkemidler enn det dagens regjering har bidratt med, sier Melby.

– Vi har gått til valg på at vi trenger en helt ny kurs i klima- og miljøpolitikken. Det å fortsette med å ikke ha oljeutvinning i Lofoten er ingen ny kurs, fortsetter hun.

– Må si nei til mer enn Lofoten

I dag er ikke havområdene som kalles Barentshavet Nord åpnet for kartlegging eller leting etter olje og gass, men Norsk Polarinstitutt venter et økt press fra oljeindustrien for å få åpne havområdene nord for Bjørnøya.

Når det gjelder Jan Mayen har avtroppende Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) gitt Oljedirektoratet mer tid til å kartlegge muligheten for oljeutvinning i områdene.

Ifølge Melby blir det uansett helt feil å åpne flere områder samtidig som Norge har forpliktet seg til togradersmålet. Målet, som også EU stiller seg bak, innebærer at Norge skal føre en utslippspolitikk som bidrar til at gjennomsnittstemperaturen på jorda ikke stiger mer enn to grader.

– Diskusjonen om hvor vi skal utvinne olje handler ikke bare om naturvern og ressurskamp, sånn som det har vært i Lofoten, det handler også om klimautslipp. Da må vi si nei til flere steder enn Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Melby.

Vil bremse utvinningen

I sommer sa et enstemmig Storting ja til å åpne områder i Barentshavet Sørøst for petroleumsvirksomhet.

Venstre var lenge i tvil, men stemte til slutt for et forslag fra KrF som innebar at de mest sårbare områdene ved polarfronten og iskanten lengst nord ikke skal åpnes.

I slutten av august i år sendte den rødgrønne regjeringa ut en invitasjon til nominasjoner til 23. konsesjonsrunde. Der blir oljeselskapene bedt om å nominere nye blokker i Barentshavet Sørøst som egner seg for oljeutvinning.

Dersom Venstre og KrF får det som de vil må oljebransjen uansett sette bremsene på.

– Hvis vi skal få et taktskifte i klimapolitikken, er vi nødt til å holde unna flere områder for oljeutvinning. Det er bare det vi kan kalle en ny kurs, sier Melby.

Møter kraftig motstand i Høyre

Men verken Høyre eller Frp er interessert i det taktskiftet Venstre og KrF ønsker.

Mens de blålå partiene har 77 stortingsmandater til sammen, stiller KrF og Venstre med 19 representanter etter valget.

Sterke krefter i Høyre har ingen interesse av å la «småpartiene» diktere den nye regjeringas olje- og energipolitikk.

VG skrev fredag at sentrale Høyre-topper i Nord-Norge mener de skylder velgerne sine å gjennomføre en konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

De advarer Erna Solberg mot å gi sentrum gjennomslag for nei til konsekvensuredning i bytte mot at KrF og Venstre blir med i en firepartiregjering.

– Det er bare å lese valgresultatene. Det er en åpenbar sammenheng. Se på kommunevalget for to år siden. Partiene som sa nei til konsekvensutredning ble nesten utradert. Høyres program er glassklart, sa Elisabeth Aspaker (H), Høyres første stortingsrepresentant fra Troms, til avisen.


Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.