Hopp til innhold

Ville vite hvorfor Gud ikke lar KrF vinne

– Hvis Gud eksisterer, hvorfor vinner ikke dere valget hver gang? Dette og spørsmål om regjeringssamarbeid, surrogati og abort var noe av det NRK.nos lesere ville har svar på.

Nettmøte med Knut Arild Hareide

Fredag morgen svarte Knut Arild Hareide på spørsmål fra NRK.nos lesere.

Foto: Marit Kolberg / NRK

KrF-leder Knut Arild Hareide og Marit Brandt Lågøyr

Knut Arild Hareide og politisk rådgiver Marit Brandt Lågøyr benyttet tiden før utspørringen til flere forberedelser og til å få seg en liten matbit.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Gud har nok enda større oppgaver enn KrFs oppslutning i valget 2013, svarte KrF-lederen som la til at det er kristne i alle partier og at KrF ikke har enerett på de kristne velgerne. men først svarte han litt spøkefullt at han har lurt på det samme.

Partilederne har travle dager i disse dagene. Tidlig fredag morgen stilte KrF-leder Knut Arild Hareide til utspørring hos NRK.

Før utspørringen hadde Hareide sagt at han ønsket seg spørsmål om verdier. Sendingen startet med en runde om homofile og deres ønsker om å få barn, noe KrF-lederen understreket ikke er en menneskerettighet.

Vil gi mye mer til barnefamiliene

Han fikk også forklare hvorfor partiet ønsker å endre engangsstønaden ved fødsel, slik at den ikke skal være avhengig av inntekten. Hareide sa videre at barnetrygden skal økes.

Dette har blant andre KrFU-lederen Elisabeth Løland advart mot og sagt at dagens politikere ikke må bruke så mye at det skaper problemer senere.

– Hvor solidarisk er det å bruke av det fremtidige generasjoner kan trenge?

– Vi er jo blant annet helt avhengige av å få flere barn, dette kan kanskje motivere folk til å få flere, svarte Knut Arild Hareide.

Et utspørringen på TV og radio var det klart for nettmøte.

Flere av leserne var opptatt av regjeringssamarbeidet og Øyvind ville vite hvorfor han skulle stemme på KrF hvis det var med på å sikre at Høyre og Frp fikk regjere.

Han fikk til svar at KrF vil sikre en regjering med sosialt hjerte.

– Det er stor forskjell på om vi får en regjering med Høyre, KrF og Venstre, eller om det blir et mørkeblått flertall.

Harald ville vite om KrF er et parti for alle, også de med en annen religion. Partilederen forklarte at KrF tidligere krevde at alle tillitsvalgte måtte være kristne, mens det kravet nå er fjernet, men at partiet formål er å fremme kristendemokratisk politikk.

En av leserne oppfordret partilederen til å beskrive seg selv med tre ord. Svaret ble: «Raus, distre og engasjert».

– Dette var hyggelig, slike nettmøter er en fin måte å komme i dialog med folk på.

Hareide syns han fikk mange gode spørsmål, men innrømmet at det var krevende å svare kort på store og kompliserte problemstillinger.

NRKs partilederutspørring. Programleder Sigrid Sollund

Se utspørringen av Knut Arild Hareide

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.