Solberg vil danne regjering med FrP, KrF og Venstre

HOLBERGS PLASS (NRK.no): De fire borgerlige partiene har i dag hatt sitt første møte for å planlegge en ny blå regjering. Erna Solberg lover flere rusplasser innen 100 dager, men krever halvparten av statsrådene og vil ta opp kampen for oljeboring i Lofoten.

Erna Solberg

KLARE FOR BLÅ ÅR: Høyre-leder og påtroppende statsminister Erna Solberg, Jan Tore Sanner og Bent Høye holdt tirsdag en pressekonferanse i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det bekreftet påtroppende statsminister Erna Solberg under Høyres pressekonferanse på SAS-hotellet på Holbergs plass i Oslo.

– Vi har hatt et treffpunkt mellom de fire partiene på borgerlig side. Møtet er akkurat avsluttet. Vi har blitt enige om at vi skal starte kartleggingen for å se om det er mulig for alle å danne en regjering med alle partiene, sier Solberg.

Nå skal alle partiene ha møter fortløpende med sine sentralstyrer og grupper på Stortinget, sier Høyre-lederen.

Fortsatt tro på firepartiregjering

Da Solberg møtte pressen utenfor sin bolig på Smestad tirsdag morgen, ville hun ikke garantere for en «firerbande».

Men nå sier Solberg at hun fortsatt har troen på at de kan finne sammen:

– Jeg har håp om det, men det avhenger av det mandatet hvert parti får. Snart starter vi med sonderinger hvor vi skal snakke om de gode, retningsgivende sakene, men også de vanskelige sakene. Først da vi vet om alle fire vil være med, sier Solberg.

– Men det skjer ikke denne uken. Nå skal vi feire, og så skal vi sørge for at vi har et godt mandat fra alle partiene inn i kartleggingsrundene, sier Solberg.

Dagen derpå-Stoltenberg: – Gleder meg til å lede det største partiet

Lover rusplasser innen 100 dager

Hun sier det vil gå litt tid før de fire partiene er enige om en felles regjeringsplattform.

– Tidshorisonten er klar. Det blir ikke noen ny regjeringen før om fem uker.

– Men jeg lover allerede nå at vi er enige om at vi kommer til å kjøpe flere rusplasser. Det kommer vi til å gjøre i løpet av de første 100 dagene, sier Erna Solberg til NRK.

– Vanskelig å gi slipp på Lofoten

I partilederdebatten i går kveld nevnte Solberg oljeboring i Nord som en av de vanskeligste sakene å bli enige om.

– Hvor vanskelig er det egentlig å gi fra seg Lofoten og Vesterålen når vi finner så mye olje andre steder?

– For meg er det vanskelig. Jeg mener befolkningen i de områdene fortjener å være med på oljeaktiviteten. Dette er også områder som trenger kompetansearbeidsplasser og utvikling. Derfor er det viktig for meg, sier Solberg.

Vil kreve halvparten av statsrådene

Solberg har allerede varslet at hun ønsker å kutte antall departementer, men hun vil ikke si hvor mange eller hvilke departementer som kan slås sammen.

– Nei, men jeg har mange ideer til hvordan vi kan gjøre det annerledes. Også dette skal vi forhandle om. Jeg tror det er rom for en mer effektiv departementsstruktur og å se flere saker i sammenheng bedre enn vi har gjort så langt. Å organisere det offentlige er en morsom greie, men det er ikke det viktigste. Det er hva vi får ut av det for menneskene i Norge.

– Dere er like store som de tre andre til sammen. Skal det også speiles i antallet statsrådsposter?

– Ja, utgangspunktet er at vi begynner der, men så kommer det også an på tyngden på statsrådsplassene, sier Høyre-lederen.

Skal endre statsbudsjettet

Hun lovet også at Høyre kommer til å endre de rødgrønnes siste statsbudsjett som legges fram 14. oktober.

– Vi kommer til å gjøre endringer på statsbudsjettet for 2014, men vi må se statsbudsjettet før vi sier hva vi skal endre, sa Solberg.

Hun nevnte likevel etterutdanning av lærere og helsekøer som punkter de trolig kommer til å sette et blått punktum bak.

Solberg hadde med seg nestleder Jan Tore Sanner og 2. nestleder Bent Høie under pressekonferansen tirsdag formiddag.

De tre partitoppene smilte fra øre til øre, og inviterte til kake og fotografering på Høyres hus.

Fikk 80-tallsfølelsen

– Vi har nådd de viktigste målene våre i dette valget. Vi har fått et sterkt Høyre som kan bære fram en sterk ny regjering. Det er et voldsomt solid mandat for en borgerlig regjering. Så borgerlig har ikke Stortinget sett ut på veldig lenge, sa Erna Solberg.

Hun karakteriserer valgkampen som fantastisk.

– For meg ga det veldig mye av den samme følelsen som på slutten av 70-tallet og 80-tallet når det gjelder grasrotaktivisme, sier Solberg.

Erna Solberg ta med seg ektemannen Sindre Finnes og de to barna til statsministerboligen. Hun blir den andre kvinnelige norske statsminister i historien, og den første fra Bergen siden Johan Ludwig Mowinckel.

Mange ville ha en bit av den påtroppende statsministeren da hun stod opp tirsdag formiddag.

NY DAG: Erna Solberg svarer på spørsmål utenfor boligen på Smestad tirsdag morgen. Hun innrømmer at hun satt litt lenge oppe for å få med seg valgresultater.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.