KrFU'ere kastet klærne i kamp mot kroppshysteri

– Vi håper at flere ser at de kroppene som vises fram i reklamen ikke er vanlige mennesker, sa KrFU-leder Elisabeth Løland etter å ha gått i undertøyet på Karl Johan.

KrfU-catwalk

KrFU'ere gikk på den røde catwalken på Karl Johans gate.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Simon Molvær Grimstad

Simon Molvær Grimstad er mest fornøyd med beina.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Valgkampstuntet var et ledd i ungdomspartiets arbeid for å øke oppmerksomheten rundt kampen mot spiseforstyrrelser.

Til musikk og med en lett blanding av ungdommelig pågangsmot, og en aldri så liten dose sjenanse, viste de seks modellene seg fram midt i Oslo sentrum onsdag.

– Jeg grudde meg skikkelig, men nå har jeg brutt en barriere, sa Løland til NRK.no da det hele var over.

Mens konferansieren fortalte at en av tre jenter sier de får dårlig selvbilde av reklame, svingte mannekengene på løperen barbeint og i høye og lave hæler. For hver modell fikk tilskuerne vite hvilken kroppsdel de var mest fornøyd med.

Økende kroppspress

Stort fokus på kropp og manipulerte motbilder fører til at stadig flere unge trenger hjelp. Mange opplever hverdagen som vanskelig. Undersøkelser viser at halvparten av norske gutter er misfornøyde med kroppen sin.

NRK har i en artikkelserie satt søkelys på problemet. Flere eksperter mener at gutter og jenter ned i 13-årsalderen deler bilder av tynne kropper på sosiale medier fører trolig til at flere får spiseforstyrrelser.

Onsdag ettermiddag valgte Kristelig Folkepartis ungdom å sette søkelyset på dette og inviterte til catwalk på Oslos paradegate.

– Komplekser går ut over livskvaliteten

Elisabeth Løland

Elisabeth Løland er mest fornøyd med leggen sin.

Foto: Marit Kolberg / NRK

På Instagram, Snapchat, Facebook og blogger florerer av tynne og trente kropper, salater, grillet kylling og sunne smoothies. Smilende jenter i treningstights gliser mot speilet, holder ut smarttelefonen og knipser.

– Dette er noe alle kjenner på. Man må liksom være så vellykket, men så er det jo ingen som er perfekte, sier Elisabeth Løland.

Hun innrømmer at hun gruet seg for å gå ut på den røde løperen, men forteller at hun opplevde å bryte en barriere.

– Jeg tar dette med meg videre. Det er viktig å minne oss selv på at vi ikke trenger å skamme oss.

– Men du er jo både høy og slank?

– Jeg føler meg ikke slank og pen, men jeg mener det er viktig å tenke at jeg er bra nok. Det var vanskelig for oss å stille opp på dette, vi har alle ting vi ikke ønsker å vise fram. Alle har komplekser, men det er mange som føler at de ikke holder mål helt uten grunn. Det går ut over livskvaliteten til folk, sier Løland.

– Skikkelig flaut, men viktig

Hanne Marie Pedersen-Eriksen

Hanne Marie Pedersen-Eriksen er mest fornøyd med sitt høyre håndledd.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Dette handler om prinsipper. Man må stå for det man tror på, så selv jeg ikke føler at jeg har trent nok til å gå på stranden, så stiller jeg opp her med stokk og greier, sier Hanne Marie Pedersen-Eriksen.

Hun sier hun syns stuntet var skikkelig flaut, men at hun er stolt over å ha gjennomført.

– Vi gikk ut av komfortsonen og håper det motiverer andre til å gjøre det samme, sier Astrid-Therese Theisen.

Begge to tar til orde for at det bør bli pålagt at alle manipulerte motebilder blir merket, slik at man får vite når en modells utseende er blitt pyntet på.

De siste årene har det blitt klart at også gutter har et trøblete forhold til mat.

– Alle ungdommer kjenner på kroppspresset. Jeg syns det var frigjørende å vise oss fram sånn som vi er, sier Ruben Skålevik.

KrFU vil at helsesøster skal være tilgjengelig på alle skoler og at seksualundervisningen ikke bare skal handle om prevensjon, men også om grenser og selvbilde.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget