Kåre Willoch: – Jeg tror dagens 4-åringer vil synes man gjorde for lite for miljøet

De politiske ringrevene Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland snakker om miljøet til landets unge velgere i NRKs «Valgstudio» i kveld.

Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland

Willoch og Brundtland om ungdom og miljø

Norges tidligere statsministere Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland snakker dirkete til ungdommen i NRKs «Valgstudio».

Programmet har første sending i kveld kl. 21.30 på NRK1.

De tidligere statsministrene har blitt intervjuet om de store spørsmålene i norsk politikk, som blant annet miljø, likestilling og integrering.

– Råd fra de som formet landet

gro og Kåre

Gro og Kåre var med å forme Norge. Nå skal de gi råd til ungdommen.

Foto: Ørn E. Borgen, Scanpix

Innslagene kalles «Til Ungdommen. Fra Gro og Kåre» skal sendes som avbrekk i de debattene som skal gå direkte i Valgstudio.

– Tanken med innslagene er å gi noen råd og visjoner til landets unge fra to personer som har vært med å forme samfunnet som vi lever i dag. Gro og Kåre snakker om store politiske spørsmål, og på den måten ønsker vi å løfte blikket og se fremover, I tillegg til de øvrige debattene og samtalene som vil foregå i studio, sier vaktsjef Anne Katrine Førli.

NRK ønsker å rette søkelyset mot verdier og tanker om Norge, og hvilken ideologi som ligger bak politikken. I dagens sending vil de to snakke hva som skjer med kloden vår og om vi tar miljøet på alvor.

Bakteppet er ønsket om å kunne gi noen råd og visjoner til landets unge fra to personer som har vært med å forme samfunnet som vi lever i dag.

Video nsps_upload_2009_4_18_12_32_35_3340.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Gro og Kåres valgdueller ble legendariske.

– Handler om holdninger

I kveldens sending gir begge uttrykk for sine tanker om miljøet og den yngre generasjonen:

– Jeg er redd for at dagens 4-åringer vil synes at dagens 50-åringer gjorde for lite, sier Kåre Willoch.

– Jeg håper likevel at dagens 80-åringer vil bli litt mildere betraktet, sier Willoch lurt.

Hva kan vi gjøre i hverdagen, helt konkret?

– Selv det å spare kaldt vann, det har med holdningsendringer å gjøre, sier tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

Brundtland forteller at hun ofte minner barnebarna på å skru av vannet mens de pusser tennene.

Leo om miljø

Valgstudio viser også en kortversjon av nettserien «Leo tar valget», der temaet er oljeboring. Bør vi drive oljeboring i Lofoten og Vesterålen?

I serien skal TV-profilen Leo Ajkic gjennom sju episoder finne ut av hvilket parti han skal stemme. Ajkic har bodd 18 år i Norge, men har aldri stemt.

På slutten av hver episode skal to ungdomspolitikere battle i 30 sekunder. Sak for sak skal Ajkic finne ut av hvor han står politisk.

Publikum kan følge NRK Valg på Twitter, Facebook og Instagram, og komme med inspill og tilbakemeldinger til Valgstudio under emneknaggen #nrkvalg.

I sin nye miniserie skal førstegangsvelgeren Leo Ajkic de kommende ukene utforske oljeboring, ostetoll og tigging. I første episode er temaet oljeboring. Bør vi drive oljeboring i Lofoten og Vesterålen?

Se første episode av Leo tar valget, med tema Miljø

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.