Hopp til innhold

Kan gå fra null til ni mandater

Hanna Marcussen er lei av å tilbakevise myter om at hun bruker lilla skjerf og fotformsko. – Folk i Miljøpartiet De Grønne hadde faktisk knapt hørt om fotformsko før Frederic Hauge begynte å snakke om det, sier Marcussen. Fredag morgen stiller hun i nettmøte på NRK.no.

Partilederutspørring: Hanna Marcussen, Miljøpartiet de grønne

– «Er det noen vits i å stemme på De Grønne», er det fortsatt noen som spør. Det er et veldig merkelig spørsmål, nå som vi er over sperregrensen på flere av meningsmålingene, sier Hanna Marcussen, som er talsperson for De Grønne.

Fra å være et marginalt parti med under én prosents oppslutning, snuser De Grønne nå på sperregrensen. Tangerer de den, kan de få hele ni mandater på Stortinget den neste perioden.

NRK - Valg 2013 - Partilederne Kritikk fra Bellona

De siste ukene har det imidlertid stormet rundt De Grønne. Flere toppkandidater har fått oppmerksomhet for sine kontroversielle synspunkter på abort, konflikten i Syria, lokal valuta og tro på engler.

I tillegg ble De Grønne angrepet også fra «sine egne»; Bellona-leder Frederic Hauge advarte på NRK mot å stemme på De Grønne.

– Vi har kommet forbi det stadiet hvor miljø er lilla skjerf og fotformsko. Dette er et seriøst tema i mange bedrifter, og vi må møte næringslivet på deres arena, sa Hauge til NRK.

Han kalte partiet også for «gammeldags» og «naivt».

Lei av myter

Dette er en kritikk Marcussen er lei av å forsvare seg mot:

– Jeg er lei av myten om at Miljøpartiet De Grønne er et tilbakeskuende parti. Hvis du kaster et blikk ut i Europa tror jeg mange vil være enige om den grønne bevegelsen er den mest moderne, teknologivennlige og fremtidsrettede av alle. De som virkelig setter seg inn i vår politikk vil oppdage at vi tar samfunnet videre, ikke minst når det gjelder innovasjon og teknologi.

– I tillegg er jeg litt lei av å slå hull på myter om at jeg er iført lilla skjerf og fotformsko. Folk i Miljøpartiet De Grønne hadde faktisk knapt hørt om fotformsko før Frederic Hauge begynte å snakke om det på TV i forrige uke, sier Marcussen.

Livet etter oljealderen

Aller helst håper hun selvfølgelig at leserne vil spørre om miljø:

– Jeg er aller mest glad i å snakke om våre hovedsaker i valgkampen, nemlig klima og miljø. Dette er vår tids aller viktigste sak, det handler om å ta vare på livsgrunnlaget for dem som er unge i dag. Norge har fantastiske muligheter til å ta viktige grep på disse politikkområdene, vi må begynne å satse på næringene vi skal leve av etter oljealderen, sier Marcussen.

– Hvilket spørsmål vil du helst slippe?

– Jeg vil først og fremst snakke om politikken vår og er ikke like glad i spørsmål om taktikk. Jeg vil gjerne slippe å bruke mer tid på å forklare hvorfor vi ikke kan gi noen blankofullmakt til hverken Jens, eller Erna før valget, sier Marcussen.

Opptatt av asylbarna

Selv om De Grønnes valgprogram for det meste handler om miljø, er det også et annet tema Marcussen savner i valgkampen:

– Asylpolitikken og asylbarna. De siste årene regjeringen utvist mange hundre barn som har levd mye av livet sitt i Norge og som ikke kjenner noen annen tilværelse. Disse spørsmålene burde være på høyere på agendaen i valgkampen, slik at velgerne fikk bedre oversikt over hvilke partier som ønsker å gjøre noe for de barna som risikerer å bli kastet ut de neste årene hvis vi ikke endrer politikken, sier hun.

I morgen skal hun først spørres ut av programleder Sigrid Sollund i P2 klokken 07:10. Sendingen er også tilgjengelig på nett. Når hun er ferdig i studio går hun rett over i nettmøte på NRK.no.

Du kan allerede nå begynne å stille spørsmål til Marcussen her.

Sendingen blir direkteoverført på NRK1, i tillegg til at de går i reprise på samme kanal kl. 12.10.

Flere sjanser

Nettmøtet er ikke eneste mulighet for å stille partilederne spørsmål direkte. På NRK P3 skal programlederne i Hallo P3, Tuva Fellmann og Jørn Kaarstad, ha ansvaret for folkeutspørringene i forkant av valget.

I dette programmet kan publikum ringe inn og snakke direkte med partilederne.
Hele seansen streames også på nett.

Programmet sendes mandag-torsdag kl. 17.00-17.45. Fortsatt gjenstår disse partiene:

  • 2. september Audun Lysbakken (SV)
  • 3. september Jens Stoltenberg (Ap)
  • 4. september Knut Arild Hareide (KrF)
  • 5. september Liv Signe Navarsete (Sp)

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.