Hopp til innhold

Ingen vil leke med Miljøpartiet De Grønne

– Vi oppfatter Miljøpartiet de grønne som et tydelig venstresideparti, sier Høyre-leder Erna Solberg. – Vi er det eneste miljøpartiet på venstresida, hevder SV-leder Audun Lysbakken.

Erna om MDG og en eventuell fireparti-regjering

NETT-TV: – De grønne hører hjemme på venstresida i norsk politikk, mener Høyre-leder Erna Solberg. Under partilederutspørringen sa hun at hun tviler på at det er mulig for Høyre å samarbeide med partiet.

Miljøpartiet De Grønnes framgang sender sjokkbølger inn i det politiske Norge. På enkelte målinger ligger partiet an til å få inn hele ni stortingsrepresentanter, mens SV skyves ut i kulda.

Vi oppfatter dette som et ganske tydelig venstresideparti, egentlig et litt sånn 70-tallsparti med nullvekstfilosofi som ikke er særlig opptatt av å sikre økonomisk bærekraft for barna våre.

Erna Solberg, Høyre.

Med framgangen kommer også et sterkere kritisk søkelys på MDGs politikk.

Mandag morgen kritiserte miljøvernorganisasjonene Bellona og Natur og Ungdom MDG for å være gammeldagse og ha for liten tro på teknologiske løsninger i klimapolitikken.

Solberg: MDG er et parti på venstresida

Også Høyre-leder Erna Solberg mener MDG har et utdatert syn på miljøpolitikk.

– De tar feil når de stempler oss som miljøverstinger. Men vi er ikke noe 1970-talls nullvekst-parti, som jeg ser at Miljøpartiet De Grønne har lagt seg på i sitt program, sa Solberg under partilederutspørringen på NRK P2.

Det er et viktigere skille i poltikken enn rødt eller blått, og det er grønt eller grått.

Hanna E. Marcussen, MDG

Du kan aldri få en god klimapolitikk hvis du samtidig skal øke forskjellene og drive uhemmet markedsliberalisme.

Audun Lysbakken, SV

MDG har hele tiden nektet å plassere seg verken til høyre eller venstre i norsk politikk. De er såkalt blokkuavhengige. Hvem de velger å samarbeide med avhenger av hvem de mener fører den mest klimavennlige politikken.

Men det hindrer ikke andre partier i å plassere MDG langs den velkjente Høyre/Venstre-aksen i norsk politikk.

Erna Solberg er ikke i tvil, og svarer slik på spørsmål om det kan bli aktuelt for Høyre å samarbeide med Miljøpartiet De Grønne.

– Det avhenger av hva de vil prioritere. Men med det programmet de går til valg på, så tror jeg det blir vanskelig å finne en felles plattform. Vi oppfatter dette som et ganske tydelig venstresideparti, egentlig et litt sånn 70-tallsparti med nullvekstfilosofi som ikke er særlig opptatt av å sikre økonomisk bærekraft for barna våre.

Lysbakken: Det er mye som skiller oss

SV-leder Audun Lysbakken

RØDGRØNN: – Jeg er overbevist om at det er i skjæringspunktet mellom rødt og grønt at de beste løsningene finnes. Du kan aldri få en god klimapolitikk hvis du samtidig skal øke forskjellene og drive uhemmet markedsliberalisme, sier Audun Lysbakken.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Men SV-leder Audun Lysbakken er uenig i at MDG hører hjemme på venstresida i det politiske landskapet.

– Mens alle som stemmer SV vet at de stemmer på et parti som er mot innflytelse fra høyresida, så åpner MGD for å støtte Erna Solberg som statsminister. Det synes jeg er rart hvis man er opptatt av miljø, sa Lysbakken da han gjestet Politisk kvarter mandag morgen.

Han leder et parti som raser på meningsmålingene. Dersom NRKs siste partibarometer blir valgresultatet, er Lysbakken og ni andre SVere uten stortingsplass til høsten.

– Jeg har aldri vært så motivert for noen oppgave i mitt politiske liv som jeg er for de kommende tre ukene. Nå handler det om det skal finnes en slagkraftig venstreside i norsk politikk .

Selv om målingene viser at MDG «stjeler» velgere fra SV, understreker Lysbakken at han ønsker partiet velkommen i norsk politikk.

– Våre motstandere er Høyre og Frp, og ikke et parti som deler mange av våre syn, sier Lysbakken.

Han ber likevel velgere som er i tvil om de skal stemme SV eller MDG tenke seg godt om.

– Da må de se på de sakene som skiller oss, sier Lysbakken og viser til at Miljøpartiet De Grønne vil beholde kontantstøtten og mangler et klart standpunkt på om Norge bør bli EU-medlem eller ikke.

Tar kritikken med knusende ro

Talskvinne for MGD, Hanna E. Marcussen, sier økt kritikk fra politiske motstandere er en naturlig konsekvens av at partiet vokser på meningsmålingene.

Hanna E. Marcussen

IKKE FRP: Det eneste partiet MDG ikke vil samarbeide med er Frp, sier talskvinne Hanna E. Marcussen.

Foto: Miljøpartiet De Grønne

– Det er klart at nå som vi begynner å få målinger over sperregrensa, så vil andre partier forsøke å sette slike merkelapper på oss, sier hun når hun blir konfrontert med Erna Solbergs uttalelser om at MDG vil ta Norge tilbake til 70-tallet.

Hun ser ikke noe problem i at hennes parti åpner for å samarbeide med begge blokkene, og viser at til SV er mer enig med KrF og Venstre enn egne regjeringspartnere når det gjelder varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Klimasaken er vår tids viktigste spørsmål. Det handler om vi skal ta vare på livsgrunnlaget vårt og om vår sivilisasjon skal overleve. Det er et viktigere skille i poltikken enn rødt eller blått, og det er grønt eller grått, sier Marcussen.

Partiet har imidlertid gjort det klart at de ikke se for seg et samarbeid med Fremskrittspartiet.

– Avstanden mellom oss er for stor, sier Marcussen.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.