Hopp til innhold

Hun startet vernepliktsskredet

Før SVs landsmøte i mars var partiene på Stortinget splittet i spørsmålet om kjønnsnøytral verneplikt. Så startet en 15-åring vernepliktsskredet fra talerstolen.

Ingrid Marie Isachsen Sylte, Trondheim SU

Ingrid Marie Isachsen Sylte, Trondheim SU, snudde SVs landsmøte i synet på kjønnsnøytral verneplikt. Så fulgte de andre partiene etter.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Det var Ingrid Marie som nesten egenhendig snudde SVs landsmøte til å gå inn for kjønnsnøytral verneplikt.

SVs stortingsrepresentant Snorre Valen har fått oppdraget med å si noen ord når de rødgrønne feirer at kjønnsnøytral verneplikt blir innført i Norge.

Les også: Høyre vil ha verneplikt for kvinner
Les også: Ap vedtok kjønnsnøytral verneplikt
Les også: Verdt å forsvare

Men Valen peker videre. På leder i Sosialistisk Ungdom (SU) i Trondheim, Ingrid Marie Isachsen Sylte (15).

– Sov ikke mye den natten

Inga Marte Thorkildsen

Inga Marte Thorkildsen

Foto: NRK

Hun kom fra Trondheim til SVs landsmøte på Lillestrøm med ett mål; å få landsmøtet til å programfeste kjønnsnøytral verneplikt.

– På vei til landsmøtet var jeg skikkelig gira, og jeg tenkte at dette var en mulighet til å snu landsmøtet i SV. Etter at jeg hadde holdt innlegget mitt fikk jeg masse god tilbakemelding, sier Ingrid Marie.

For 15-åringen gjorde inntrykk på landsmøtesalen. Så sterkt at Inga Marte Thorkildsen ga Ingrid Marie en stor klem etterpå, og så sterkt at samme statsråd holdt frem innlegget til akkurat Ingrid Marie da hun skulle oppsummere debatten.

– Hun synes det var kjempebra. Det var stort. Å høre ett av dine største forbilder snakke om det du selv har sagt... Det er stort, og jeg sov ikke mye den natten, sier Ingrid Marie.

Som perler på en snor

Etter SVs landsmøte har parti etter parti fulgt i Ingrid Maries fotspor. Én etter en har vedtatt å gå inn for kjønnsnøytral verneplikt, med ett unntak; KrF stemmer fortsatt mot.

Det overveldende flertallet gjorde at de rødgrønne partiene på Stortinget feiret ny vernepliktslov noen timer før forslaget formelt ble banket gjennom i stortingssalen.

I vedtaket står det:

«Kjønnsnøytral verneplikt innføres i Norge. Stortinget ber regjeringen legge fram forslag til nødvendige lovendringer snarest mulig, slik at kjønnsnøytral verneplikt kan innføres.»

Kjønnsnøytral verneplikts-kake
Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Det var klart i god til at forslaget ville bli vedtatt med det man i stortings- og alle andre kretser kaller et overveldende flertall. 90 stemte for, mens fem stemte i mot.

Det betyr at Norge blir det første landet i Europa og NATO med kjønnsnøytral verneplikt.

Gir æren til ungdomspartiene

Anne-Grete Strøm-Erichsen
Foto: Vestbakke, Anne Marte / NTB scanpix

Det er forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen veldig godt fornøyd med.

– Dette er viktig for likestillingen også når det gjelder forsvaret, og det er viktig for å få et bedre forsvar, sier Strøm-Erichsen.

Også hun er klar på hvem som egentlig kan innkassere seieren.

– Det er helt klart at initiativet som gjør at dette går gjennom nå, nettopp har kommet for de unge selv. Det er deres engasjement som har overbevist oss i den litt eldre generasjonen til at dette er viktig, sier Strøm-Erichsen.

Nå gleder hun seg til å møte kolleger i både NATO og Europa.

– Det blir stas. Både fordi verneplikten står sterkt i Norge, og det at den allmenne verneplikten også omfatter kvinner. Jeg tror mange av dem igjen kommer til å mene at Norge er et foregangsland når det gjelder likestilling, sier forsvarsministeren.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.