Sanner: – Nå får vi noen svært arbeidskrevende uker

De rødgrønne har brukt nesten ett år på å lage statsbudsjettet som Sigbjørn Johnsen la fram i dag. Jan Tore Sanner (H) sier at de nå ser for seg stressende uker for å sette sitt preg på budsjettet.

Jan Tore Sanner

Høyres Jan Tore Sanner tror den nye Høyre-Frp-regjeringen vil få det travelt med å sette sitt preg på budsjettdokumentene før det vedtas i Stortinget.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Sanner sier at de først fikks e budsjettet da Sigbjørn Johnsen holdt sin finanstale.

– Nå får vi tre uker på oss. Så vi får noen svært arbeidskrevende uker for å sette vårt preg på 2014-budsjettet, sier Sanner til NRK.

Bunker med statsbudsjettet for 2014

Statsbudsjettet er en omfattende bunke papirer som mange byråkrater og politikere har brukt lang tid på å utforme.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

I samme stortingsmøte som finansminister Johnsen holdt sin finanstale og la fram det siste statsbudsjettet fra den rødgrønne regjeringen ba også statsminister Jens Stoltenberg om ordet.

Jens Stoltenberg informerte Stortinget om at han senere på dagen ville søke avskjed og be Erna Solberg ta over regjeringsmakta etter å ha tapt valget.

Les også: Her sier Jens opp

Jan Tore Sanner fra Høyre får dermed en annen regjering sitt statsbudsjett i fanget som start på den nye blå regjeringen som han og Erna Solberg skal danne sammen med Siv Jensens Fremskrittsparti.

Vil se etter investeringer i kunnskap og infrastruktur

– Begge de to nye regjeringspartiene er opptatte av at det investeres i kunnskap, infrastruktur og gode rammebetingelser for bedrifter, sier Sanner.

Han forteller at de nå vil gå inn i detaljene i budsjettdokumentene, og at de blant annet er opptatte av hvordan Norge kan beskytte seg mot svingninger i oljeprisen.

Sanner vil ikke si sikkert hvor mye Erna Solbergs regjering kan få til å endre på budsjettet før det skal vedtas i Stortinget. Han understreker at de rødgrønne har brukt et helt år på å forberede det som ble lagt fram i dag.

Venstre: – Politisk budsjett, men mye er ikke slik vi ønsker

Samarbeidspartiet Venstre som vil støtte den nye Høyre-Frp-regjeringen er positiv til at de rødgrønne har tatt klare valg i dette statsbudsjettet.

– Dette er et av de mest politiske budsjettene til denne regjeringen fordi de har gjort prioriteringer og ikke bare administrert landet, sier partileder Trine Skei Grande til NRK.

Hun mener den avtroppende regjeringen har brukt kreativiteten sin mer på hvordan de kan få til omstillinger.

– Det går faktisk an å se et snev av omlegging fra rød til grønn skatt. Akkurat det har tidligere bare vært festtaler, men nå ser vi endringer. Samtidig er de ikke i nærheten av å ville flytte på så mye i skattesystemet som Venstre ønsker, sier Grande.

Venstre-leder Trine Skei Grande kommenterer statsbudsjettet.

Venstre-lederen: – Det er mange ting vi ikke synes er bra

For Venstre er langt fra å kunne si seg helt fornøyd med statsbudsjettet som helhet.

– Det er mange ting som vi ikke synes er så bra, sier Trine Skei Grande.

Venstre-lederen synes ikke det er bra nok når det gjelder forskning, utvikling og næringsliv som det trengs satsninger innen for å ha et fremtidsrettet budsjett.

Trine Skei Grande kaller satsningen mot barnefattigdom for «puslete» – spesielt sett i lyset av at mange kan få en skatteøkning med endringene knyttet til skatteklasse 2.

– Med skattegrep som kan få store følger for familier med dårlig råd er satsningen mot barnefattigdom altfor puslete, sier hun til NRK.

Frp: – Vil se etter snubletråder

Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik er veldig tilbakeholden med å komme med karakteristikker av statsbudsjettet.

Tom Harald Nesvik

Harald T. Nesvik sier Frp må se på papirene før de vet hva den nye regjeringen vil endre.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Nesvik forteller likevel at de vil lete etter snubletråder fra den avtroppende rødgrønne regjeringen.

– Vi må bruke litt tid på å se hvor snubletrådene eventuelt kan ligge, hvilke endringer, hvor inndekningen er. En ting er at man gir penger til mange gode formål, noe annet er å se på hvor inndekningen er, hvilket handlingsrom som ligger i dokumentet, hvordan det ligger an når det gjelder kronekurs og rentenivå, sier Harald Tom Nesvik til NRK.

Mange har diskutert hvilken økonomisk politikk Frp vil stå for i regjering. Nesvik sier den vil være ansvarlig.

– Den nye regjeringen kommer til å føre en god og ansvarlig økonomisk politikk til beste for det norske folk, sier Nesvik.

– Hva er din umiddelbare tanke når det gjelder muligheten for å øke oljepengebruken noe?

– Det vi må gjøre, er å se på hvordan pengene faktisk brukes. Det er derfor vi må se på det underliggende materialet. Til enhver tid, uansett hvem som sitter i regjering, må du vurdere hvordan du bruker pengene i økonomien for å se hvordan det vil påvirke kronekurs og rente, svarer Nesvik.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.