Her er folkets «Morna, Jens!»

Noen sier Jens Stoltenberg virker utbrent og sliten, andre at de skulle ønske han kunne fortsette som statsminister. Her er velgernes siste hilsen til Jens.

Samtidig som Jens Stoltenberg var på Slottet for å be om kongens godkjennelse til å gå av, møtte NRK velgere på Karl Johan.

VIDEO: Møt Ragnhild Sørensen (23) og Emily Ellefsen (23) og andre velgere som ga oss folkets «Morna, Jens!». Hør hva de synes om regjeringsperioden, hva de husker og hva de vil si til Stoltenberg.

Samtidig som Jens Stoltenberg var på Slottet for å be om kongens godkjennelse til å gå av, møtte NRK velgere i Oslo sentrum.

De er enige om hva de husker best fra Stoltenbergs regjeringsperiode - men ikke fullt så samstemte når det gjelder hvilke tanker de gjør seg om at Stoltenberg nå går av.

– Stakkars oss!, utbryter Vigdis Bjorvand (58).

– Hva kommer til å skje med Erna og Siv?

Reidun Taraldsen (84) ser ikke fullt så mørkt på tiden etter Stoltenberg.

– Jeg tenker at han har gjort sitt i åtte år. Han virker litt sliten og utbrent, så jeg tror han kan ha godt av å få litt hvile – og vi har kanskje godt av å få litt forandring, sier Taraldsen.

Stoltenberg: – En viktig og vemodig dag

Kongen har nå godkjent Jens Stoltenberg avskjedssøknad og gitt Erna Solberg i oppdrag å danne en ny regjering.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg forlater Slottet etter å ha levert regjeringens avskjedssøknad mandag ettermiddag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Etter at hans finansminister Sigbjørn Johnsen hadde lagt frem den rødgrønne regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år, dro Jens Stoltenberg til Slottet.

– Der har jeg bedt om avskjed for regjeringen. Kongen har innvilget den søknaden og bedt meg lede et forretningministerium, sier Stoltenberg.

Erna Solberg fikk i ettermiddag i oppdrag av kong Harald å danne ny regjering, et arbeid hun er godt i gang med. Hun gjorde det i ettermiddag klart at hun tar sikte på å ha den nye regjeringen klar onsdag.

Bare få dager før han flytter ut av Statsministerens kontor, sier Stoltenberg at dagen i dag er en viktig og vemodig dag.

– Dagen i dag har vært en viktig og verdig dag, og det har vært en vemodig dag. Det er en viktig dag når det er en regjering som forlater regjeringskontorene og en ny tar form. Det er også en viktig dag fordi vi har lagt frem et nytt budsjett, og det er høytid knyttet til et regjeringsskifte, sier Stoltenberg.

– Samtidig er det vemodig fordi det markerer avslutningen på åtte år i regjering hvor mange statsråder har arbeidet hardt. Det er en anledning til å se litt fremover, men også til å oppsummere de åtte årene.

– Hun hører ikke på meg!

Han frykter at den nye regjeringen skal reversere det han mener har vært rødgrønne suksesser.

Da Stoltenberg møtte pressen i Statsministerboligen i Oslo i ettermiddag, hadde han en huskelapp med 100 viktige saker for den rødgrønne regjeringen og trakk frem fire hovedområder.

– Vi er blitt et land preget av mer rettferdighet, mindre forskjeller og mer mangfold. Vi har fått mer kvalitet i offentlige tjenester, særlig innen skole og helse. Vi har fornyet, som gjennom pensjonsreformen og digitalisering av offentlig sektor, og vi har tatt ansvar i verden, sier Stoltenberg.

Når han etter at Solberg-regjeringen er på plass, skal vende tilbake til Stortinget og en tilværelse i opposisjon, skjønner han også at hans tid med hånden på rattet er over i denne omgang.

– Jeg gir Erna Solberg råd stadig vekk, men hun hører ikke på meg!, sier Stoltenberg.

– Kongen har innvilget regjeringens avskjedssøknad, fortalte Jens Stoltenberg da han møtte pressen etter å ha vært på slottet og søkt avskjed hos Kongen i statsråd.

Stoltenberg: – En viktig og vemodig dag

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.