Hareide til norsk kvinner: – Fød flere barn!

TRONDHEIM (NRK.no): Kvinner i Norge bør få barn tidligere, og de bør føde flere barn enn de gjør i dag. Det mener nybakt pappa og KrF-leder Knut Arild Hareide, som lover å gi mer penger til unge mødre.

Knut Arild Hareide om fødsler

KLIKK FOR VIDEO: Hareide oppfordrer norske kvinner til å føde flere barn.

– Det er samfunnsøkonomisk lønnsomt at vi føder flere barn enn det vi gjør i dag, sier han.

NRK var med Hareide på trilletur med tre uker gamle Sara noen dager før KrFs landsmøte startet.

Mye tyder på at papparollen har gitt Hareide et nytt syn på livet, både helt privat og politisk.

KrF-lederen har allerede gjort det klart at han vurderer å takke nei til en eventuell statsrådpost for å prioritere familien.

Nå oppfordrer han norske kvinner til å føde flere barn.

KrF-politikeren er bekymret over tallene fra Statistisk sentralbyrå som viser en nedgang i antall barn som blir født i Norge.

Fruktbarheten har gått ned tre år på rad, og norske kvinner føder i snitt 1,85 barn hver.

– Det er en utfordring, og vi ser gjerne at vi blir flere, sier Hareide.

Hareide: – Jeg skulle gjerne fått barn tidligere

Hareide er også bekymret over at mange venter lenge med å få barn. I dag er gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende kvinner 28,5 år. Kvinner i hovedstaden venter lengst – der er gjennomsnittsalderen nærmere 31 år.

– Vi tror at hvis man blir foreldre i yngre alder, så kan man få flere barn. Sånn sett er det et ønske at man får barn når man er yngre, sier Hareide.

Men selv ventet du jo til du var over 40?

– Jeg skulle gjerne fått barn tidligere, men det er ikke alt som er så enkelt å planlegge her i livet. Det jeg er opptatt av, er at vi legger til rette og fjerner ordninger som gjør det vanskelig å få barn tidlig, svarer Hareide.

Advarer mot moralsk press

Elisabeth Løland KrFU

STØTTE: Elisabeth Løland, leder for KrFU, mener det er viktig å sørge for at unge kvinner ikke går på store økonomiske tap dersom de får barn.

Foto: Sigurd Fandango / KrFU

Lederen for KrFs ungdomsparti, Elisabeth Løland, er enig med sjefen i at det er bra for det norske samfunnet om norske kvinner får mange barn. Men hun understreker at det må være opp til kvinnen selv.

– Jeg tror ikke man skal legge det som et moralsk ansvar på hver enkelt. Men man kan støtte opp om en del ordninger som gjør det mer attraktivt å få barn, sier Løland til NRK.no.

Også Hareide understreker at norske kvinner selv må bestemme når det passer best for dem å få barn.

Men han vil også ha en holdningsendring.

– Våre foreldre har sagt til oss: «Vent med å få barn til dere har alt klart – hus, utdannelse og jobb». Vi bør kanskje si til våre barn: «Prioriter å få barn tidligere,» sier han.

Se Hareides tale til landsmøtet. Artikkelen fortsetter:

KrF vil sikre mer penger til bøndene, si nei til tidlig ultralyd og nekte oljeboring utenfor Lofoten. Derfor ser partilederen på en firepartiregjering som lite sannsynlig, mener KrF-leder Knut Arild Hareide.

NETT-TV: Knut Arild Hareide taler på KrFs landsmøte

Han lover at KrF vil innføre en rekke ordninger som gjør det lettere å få barn i ung alder dersom partiet kommer i regjering.

– En av de første tingene vi kommer til å gjøre er å forbedre støtten til studenter som får barn, sier han til NRK.

Hareide mener det er blodig urettferdig at en student må nøye seg med en engangsstøtte på om lag 40.000 kr om hun får barn, mens en kvinne i full jobb kan få opp mot en halv million i permisjonspenger.

Uenighet om familiepolitikk

I morgen skal KrF vedta hvilken familiepolitikk de skal gå til valg på.

Alle er enige om at familiene skal få mer, spørsmålet er hvilke grupper som skal prioriteres og hvor mye de skal få.

KrF vil blant annet gjøre det lettere for foreldre å jobbe mindre når barna er små. Men hvordan dette skal finansieres er programkomiteen ikke blitt enige om.

Landsmøtet skal derfor stemme over to ulike alternativer: deltidspermisjon som kompenserer for tapt inntekt eller en utvidet og mer fleksibel foreldrepermisjon.

Et annet stridstema er barnetrygden.

I programutkastet står det at KrF vil inntektsgradere barnetrygden slik at de som har minst får mest. Mange i partiet er kritiske til en slik løsning, og vil heller innføre skattefradrag for småbarnsfamilier.

Som alltid er partiet er varm forsvarer av kontantstøtten, og dersom KrF kommer til makta vil de kjempe for å gjeninnføre kontantstøtten for 2-åringer.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.