Hopp til innhold

Håpet brast for Moxnes og Rødt

20 år etter at Erling Folkvord fikk plass på Stortinget for forløperpartiet til Rødt - Rød Valgallianse-håpet partiet og leder Bjørnar Moxnes i Rødt i det lengste at de skulle få Moxnes inn på Stortinget. Men heller ikke denne gangen fikk partiet nok stemmer til å sikre seg et mandat.

Bjørnar Moxnes på Rødts valgvake

Moxnes intervjues på Rødts valgvake.

Foto: NRK

Moxnes entrer scenen på valgvaken på Parkteateret litt før midnatt til stormende jubel.

Moxnes på talerstolen etter tap av mandat

Moxnes på talerstolen etter tap av mandat

Foto: Torunn Grymer/NRK

– Norge er ikke til salgs! Stortingsplass eller ei, vi skal sammen slåss mot hver million de vil gi i skattelette og hvert sykehus de vil legge ned, sier partilederen.
Han dveler så vidt ved tapet før han maner til videre kamp.

– I morra starter kampen for å ta Rødt videre. Vi tørker tårene og knytter nevene.

Han går av scenen til trampeklapp fra salen.

Kl. 11 tirsdag morgen viser resultatene at Rødt manglet 1934 stemmer på å komme inn på Stortinget fra Oslo.

Se oversikten over alle som tapte kampen om stortingsplass!

– Det er lov å være skuffet i dag

Moxnes sier til NRK.no at han er sliten, og skuffet. – Det er lov i dag, men i morgen starter kampen igjen, sier han.

Han mener en del av årsaken til at Rødt ikke nådde opp i år er at både MDG og SV har ligget på vippen. Mange har gått til dem for å hjelpe dem over sperregrensen tror han.

Han er også sikker på at om Rødt hadde fått vært fullverdige deltagere på partilederdebattene så ville de nådd ut til flere.

– Men vi har gjort en solid valgkamp, og har fått mange nye medlemmer underveis påpeker han. Nå vil han ha med de nye på å forme partiet som fortsatt er i støpeskjeen.

Han mener de blant annet bør se på en del gammel retorikk som henger igjen fra den eldre garden i partiet.

Moxnes skal her straks intervjues av NRK

Moxnes sier til NRK.no at han er sliten, og skuffet.

Foto: Torunn Grymer

På vippen

Rødt trengte kun å få like mange stemmer i Oslo nå som ved forrige stortingsvalg for å sikre plassen til Moxnes. Dette fordi kretsen nå har to nye mandater på grunn av befolkningsutviklingen i Oslo.

Rødt stilte i 2009 liste i alle landets fylker og fikk til sammen 1,3 prosent av stemmene. Dette var 0,1 prosentpoeng mer enn RV-resultatet i 2005.

Partiets beste resultater var i Oslo (4,0 prosent) og Hordaland (2,5 prosent), der førstekandidatene Erling Folkvord og Torstein Dahle på mange meningsmålinger lå an til å få plasser på Stortinget. Valgresultatet ble imidlertid ikke godt nok for noen av dem.

Rødt har ligget helt på vippen og har vært inne med et mandat for så å være ut igjen på den neste meningsmålingen siden forrige valg.

Den yngste partilederen

Moxnes (f. desember 1981) er partileder og gruppeleder for Rødts bystyregruppe i Oslo.

I 2004 ble Moxnes, etter to år som organisasjonssekretær, valgt til leder av Rød Ungdom. Som leder representerte han blant annet ungdomsorganisasjonen i Høyesterett, der organisasjonen ble dømt for å legge ut skolebøker til gratis nedlastning på nettet.

Etter at Moxnes gikk av som leder i Rød Ungdom, ble han valgt inn i ledelsen i Rød Valgallianse, hvor han satt i partiets sentrale arbeidsutvalg. Ved stiftelsen av Rødt i 2007 ble Moxnes valgt inn i landsstyret.

I 2010 ble han valgt til nestleder i partiet, og på partiets landsmøte 6. mai 2012 ble han valgt til ny leder etter Turid Thommasen.

Revolusjonært alternativ

I 2005 sendte RVs landsmøte en henvendelse til AKP med et ønske om sammenslåing av de to partiene.

Det ble begrunnet med at de politiske forskjellene var små, og at den politiske situasjonen krevde samling rundt et nytt og mer slagkraftig parti. AKPs landsmøte i 2006 ønsket initiativet fra RV velkommen, og den 11. mars 2007 ble RV og AKP nedlagt, og partiet Rødt stiftet.

Partiet skriver på sine hjemmesider:

– Rødt er et revolusjonært alternativ i norsk politikk. Rødts mål er en verden uten undertrykking og utbytting som bygger på solidaritet og rettferdighet.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.