Frps stjerneskudd gransket for mulig medlemsjuks

FpU-leder Himanshu Gulati ble gransket for mulig medlemsjuks etter han vervet og betalte medlemskontingenten for 23 indiske venner, som han også oppga falsk adresse på. – Ingen vedtekter er brutt, sier daværende Frp-nestleder Per Arne Olsen.

Himanshu Gulati, FpU-leder

– Da jeg gikk på filmskole i India ønsket flere av vennene mine der å støtte FpU, forklarer FpU-leder Himanshu Gulati.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Det er VG som har fått tak i granskingsrapporten og omtaler saken i dag. Den viser at Gulati selv betalte innmeldingsavgiften for 23 venner, som alle bodde i India. I FpUs registre ble de registrert på adresser som viste seg å ha tilknytning til Gulati selv.

Gulati er i dag FpU-leder og fjerdekandidat til Stortinget for Akershus Frp. Han ble også trukket fram som ett av Frps største talenter av Frp-leder Siv Jensen i sommer.

Saken ble rapportert til Frps ledelse, som foretok en gransking ledet av daværende generalsekretær Geir A. Mo.

– Ingen vedtekter brutt

Per Arne Olsen var på den tiden nestleder av Frp, og mottok rapporten. Han sier rapporten ensidig konkluderte med at ingen vedtekter var brutt.

Per Arne Olsen

Tidligere Frp-nestleder Per Arne Olsen sier at saken ikke er alvorlig, og at ingen av Frps vedtekter er brutt.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
siv jensen

Siv Jensen ønsker ikke å kommentere granskningen av det mulige medlemsjukset.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Våre undersøkelser viser at dette er reelle personer. Det ble tatt stikkprøver, og alle de spurte bekreftet at de ønsket medlemskap og støttet Himanshu. De kjente ham og har gått på skole sammen med ham, sier Olsen til NRK.no.

– Denne saken er ikke alvorlig. Den er undersøkt og det er bekreftet at ingen vedtekter er brutt, mener han.

– Frp må vel ha sett alvorlig på saken når både generalsekretær og nestleder var involverte?

– Vi går inn i de påstander som kommer for å se om noe galt har skjedd. Denne gangen fant vi at ingen vedtektsbrudd hadde skjedd, sier Olsen.

– Uvanlig å betale andres kontingent

VG har fått tilgang til Frps interne granskingsrapport, hvor det står at «Samtlige (av de innmeldte medlemmene) var registrert med boligadresser i Akershus. Ved nærmere undersøkelser viser det seg at disse boligadressene er relatert til Gulati».

I realiteten bodde alle de 23 innmeldte i India.

– Å ha medlemmer i utlandet er ikke feil. Det har de fleste norske partier. Men disse personene burde vært registrert med sine adresser i utlandet og ikke i Norge, sier Olsen.

Gulati har også selv betalt medlemsavgiften for sine venner. Han sier til VG at han ikke husker hvorvidt alle betalte ham tilbake.

– Å legge ut for kontingent er ikke vanlig, men nå har dette foregått for noen i utlandet og da var det en praktisk utfordring. Vi fikk bekreftet at de skulle betale tilbake til ham, sier Olsen.

Filmskolevenner

Gulati selv er i dag nokså ordknapp om denne saken:

– Dette er en sak fra flere år tilbake, fra før jeg ble formann i FpU. Da jeg gikk på filmskole i India ønsket flere av vennene mine der å støtte FpU. Da partiledelsen fikk informasjon om dette valgte de å granske saken og gå den etter i sømmene. De konkluderte med at det ikke var brudd på vedtektene, sier Gulati og henviser til partiorganisasjonen.

Han ønsker ikke å spekulere i hvorfor denne saken kommer frem nå i valgkampen.

Frp-leder Siv Jensen vil ikke kommentere saken. Hun henviser i stedet til tidligere assisterende generalsekretær Øistein Lid, som foreløpig har vært utilgjengelig for kommentar.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.