Hopp til innhold

Venstre går inn for kjønnsnøytral verneplikt

FORNEBU (NRK.no): Venstre tapte kampen om å avvikle verneplikten og gjøre Forsvaret helprofesjonelt på landsmøtet fredag. Men kjønnsnøytral verneplikt ble vedtatt.

Sveinung Rotevatn
Foto: Jonas Sætre / NRK

Tidligere justisminister og Venstre-leder Odd Einar Dørum advarte mot «Blackwater, Fremmedlegionen og lysebrune våpenonanister» da han argumenterte mot profesjonalisering og for fortsatt allmenn verneplikt.

Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn talte partiveteran Dørum rett i mot, og mente det er søkt å sammnenligne et profesjonelt forsvar med Blackwater som Dørum gjorde.

Unge Venstre ønsket å gjøre verneplikten sovende, til fordel for et helprofesjonelt forsvar, men led nederlag under avstemningen.

Derimot ble et forslag om å gjøre verneplikten kjønnsnøytral vedtatt av landsmøtet.

– Verneplikten er en borgerplikt og det er naturlig å dele på byrdene, sa Dørum.

Selv om Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn gjerne skulle ha innkassert denne seieren, tror han den er i boks til neste år.

– Det gikk jo bedre enn forventet. Det var første gang det ble telling, så det er en stor bevegelse i partiet. Jeg er selvfølgelig skuffet over det ikke gikk gjennom, men det gjør det neste gang, sier Sveinung Rotevatn til NRK.no.

– Du fikk hard motbør av eks-partileder Odd Einar Dørum. Hvordan var det?

– Når motstandaren tar i bruk så sterke ord på talerstoen så gjør vi noe viktig. Dørum har tydeligvis et brennende hjerte for verneplikten, jeg synes kanskje han bruker litt store ord. Men jeg registrerer at ungdommen i partiet er de mest sindige og rasjonelle, sier den unge stortingskandidaten.

Det var likevel langt fra et samlet parti som gikk inn for å beholde verneplikten. Temperaturen i debatten i forkant av voteringen var høy.

3. kandidat for Hordaland Venstre, Mathias Fischer skrev følgende på twitter:

«Jeg blir ufattelig provosert av Venstre-folk som omtaler profesjonelle soldater som halvbrune våpenonanister uten hodet på skaff.»

Venstre-nestleder Ola Elvestuen støttet forslaget om å beholde verneplikten.

– Vi trenger riktignok en større profesjonalisering av Forsvaret, men vi behøver førstegangstjenesten for å sikre rekruttering til Forsvaret.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.