Hopp til innhold

Frp frykter ny borgerlig splittelse

– De er i ferd med å rive ned fundamentet for en ny borgerlig regjering. Slik reagerer Frps Per Sandberg på at KrF og Venstre åpner for budsjettsamarbeid med Ap.

per sandberg trine skei grande

IRRITERT: Per Sandberg liker dårlig at Venstres Trine Skei Grande og KrFs Knut Arild Hareide åpner for å gå til Ap for å få flertall for statsbudsjettet dersom Norge får en mindretallsregjering bestående av Høyre, Venstre og KrF. Samtidig står Frp fast på kravet om at de kun støtter en regjering de selv er en del av.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Frp-ledelsen nekter å fire på kravet om at de kun støtter en borgerlig regjering der Frp er med.

– Dette har vært klart og tydelig i over åtte år, sier nestleder Sandberg.

Men både Venstre og KrF reagerer kraftig på at Siv Jensen gjentar at partiet vil sette seg på bakbena i budsjettforhandlinger dersom partiet holdes utenfor en eventuell ny borgerlig regjering etter valget.

Advarer mot «2009-tilstander»

VG Nett meldte onsdag formiddag at KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande åpner for å samarbeide med Arbeiderpartiet om budsjetter i en eventuell mindretallsregjering bestående av Høyre, KrF og Venstre.

– Det er trist at disse partiene går i samme fella som i 2009, sier Sandberg.

Den gang kontret Venstre-leder Lars Sponheim Frps ultimatum med et «motultimatum». Han lovet dyrt og hellig at Venstre ikke ville støtte en regjering hvor Frp var med.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Sponheims garanti (Montasje)

SVART PÅ HVITT: I 2009 skrev Lars Sponheim under på denne garantien da han gjestet Politisk Kvarter på NRK P2.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Venstre-lederen holdt ord, men mistet også mange velgere.

Venstre endte på en oppslutning på skarve 3,9 prosent og Sponheim gikk av som leder så snart valgresultatet var klart.

Dagens leder, Trine Skei Grande, har valgt en annen strategi. Hun er klar på at målet er en regjering bestående av KrF, Venstre og Høyre, men sier samtidig at hun ikke lukker døra for Frp.

– Både KrF og Venstre er enige om at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering og at alle partiene skal snakke sammen etter valget, sier Grande til NRK.no.

– Men hvorfor er du overrasket over at Frp gjentar sitt ultimatum om at de ikke vil støtte en regjering de selv ikke er en del av?

– Jeg trodde, etter all jobbinga det siste året, at Frp hadde regjeringsskifte høyt på dagorden, men det virker som om de bare har Frp på dagsorden og ikke politikk, svarer Grande.

Jensen: Jeg er overrasket

Siv Jensen stiller seg uforstående til kritikken.

– Jeg er litt overrasket. Vårt standpunkt er gjentatt på inn- og utpust i snart åtte år, og det er ingen nyhet det jeg har sagt, sier hun til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet:

siv jensen

STA: Siv Jensen sier Frp ikke har endret sin stategi om at de ikke vil støtte en regjering de selv ikke er en del av.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Under pressekonferansen om partiets kommende landsmøte måtte Frp-lederen igjen redegjøre for partiets linje i regjeringsspørsmålet.

Tross gjentatte spørsmål ville hun ikke svare på hva hun helst vil ha dersom hun måtte velge: en fortsatt rødgrønn regjering, eller en borgerlig regjering uten Frp.

– Jeg mener den debatten er forbi. Det var det standpunktet vi klargjorde for åtte år siden: Vi vil ikke støtte en regjering vi selv ikke er en del av.

Vil ikke garantere regjeringsskifte

Hun reagerer kraftig på at både KrF og Venstre nå sier at Frps strategi i ytterste konsekvens kan føre til at en mindretallsregjering bestående av sentrum/Høyre kan gå til Ap i budsjettspørsmål.

– Vi mener jo at skal vi ha ny regjering, så må den føre en ny politikk. Hvis en ny borgerlig regjering finner det enkelt å samarbeide med Ap, så er det jo veldig vanskelig å få øye på den nye politiske kursen for en ny regjering, sier Jensen.

Kort tid etter VGs oppslag om «kaos på borgerlig side» sendte både Venstre og KrF ut pressemeldinger der de gjentok løftet om at et borgerlig flertall etter valget vil føre til et regjeringsskifte. Hvorfor kan ikke du gjøre det samme?

Kjell Magne Bondevik

MINDRETALL: Fra 2001 til 2005 ledet Kjell Magne Bondevik en mindretallsregjering utgått av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Frp ønsker å bidra til at vi får et regjeringsskifte som vi selv er en del av, svarer Jensen og viser til at partiet hadde varierende erfaringer fra sist gang Høyre, KrF og Venstre regjerte sammen.

– Tidvis hadde vi ingen innflytelse, til tross for at vi var en del av det flertallet som dannet regjeringen. Da gjorde vi det klart at vi ikke vil støtte en regering vil selv ikke er en del av en gang til, sier Jensen til NRK.no.

Partibarometer mai 2013

Parti

Valg '09 %

April %

Mai %

Endring

Ap

35,4

27,2

27,3

0,1

Frp

22,9

19,8

17,2

- 2,6

H

17,2

28,9

33,7

4,8

KrF

5,5

5,2

6

0,8

Rødt

1,3

2

1,7

- 0,3

Sp

6,2

5,3

3,3

- 2,1

SV

6,2

5,1

5

- 0,1

Venstre

3,9

3,9

3,5

- 0,4

MDG

0,3

1,2

1,4

0,2

Andre

1,1

1,3

1

- 0,4

Ekspander/minimer faktaboks

Norstats måling er utført fra 14. mai til 21. mai og omfatter 976 respondenter. 713 har oppgitt partipreferanse. Feilmarginen er på mellom 0,7 og 3,5.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.