Hopp til innhold

Jubel for kommunetvang i Frp

GARDERMOEN (NRK.no): Frp åpner for første gang for å bruke tvang i kommunesammenslåinger. Dermed går alle på borgerlig side inn for at Stortinget skal tegne et nytt kommunekart.

Frank Willy Djuvik

GLEDE: Så glad ble Frp-er Frank Willy Djuvik da partiet hans gikk inn for at rikspolitikerne - ikke kommunestyrene - skal bestemme om kommuner skal slåes sammen eller ikke.

Foto: Petter Olden / NRK

Frank Willy Djuvik fra Sogn og Fjordane Frp hevet armene i været og jublet da Frp gikk inn for at en ny kommunestruktur skal bestemmes av Stortinget.

Med andre ord skal det ikke være opp til hver enkelt kommune om de skal slå seg sammen med naboen eller ikke.

anders anundsen voterer

NEDSTEMT: Mindretallet, som ville at Frp skulle programfeste frivillighet, led et sviende nederlag. Her stemmer Anders Anundsen for at kommuner skal velge selv, men han fikk ikke flertallet med seg.

Foto: Petter Olden / NRK

Djuvik ser ingen problemer at et parti som profilerer seg som «frihetspartiet» åpner for å frata den enkelte kommune valgfrihet.

– Jeg er for frihet, men jeg er for frihet for enkeltmennesket. Jeg er mot frihet for institusjonelle grenser. Jeg mener alle som er for frihet skal tvinge fram endringer i systemer som hindrer enkeltmenneskets frie valg, sa Djuvik fra talerstolen.

– Logisk at Stortinget bestemmer

Han og partiledelsen fikk landsmøtesalen med seg. Men det satt langt inne, sier avtroppende nestleder Per Arne Olsen.

– Jeg har vært for dette i hele min karriere, men i starten var det bare jeg og Per Sandberg som ville at Stortinget skulle bestemme kommunestrukturen, sier han til NRK.no.

Olsen advarer imidlertid mot å tro at kommunesammenslåing handler om matematikk.

I dag har Norge 428 kommuner, men Olsen ønsker ingen «idealtall» for hvor mange innbyggere en kommune skal ha, eller hvor mange kommuner det skal være i landet.

– Man må se på hva som er hensiktsmessig når det gjelder å levere tjenester. Det er Stortinget som bestemmer hva slags tjenester kommunene skal tilby, og da er det logisk at Stortinget bestemmer hvordan kommunestrukturen skal være, sier han.

Vil slå sammen Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme

Den tidligere ordføreren i Tønsberg mener blant annet det er en god idé å slå sammen Vestfold-kommunene Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme.

Han tror kommunepolitikere og byråkrater er mer opptatt av sammenslåinger enn velgerne, men innrømmer at det kan bli mange følelsesladete debatter i tiden framover.

– Det er mye følelser inne i bildet, sier han til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet:

siv jensen og per arne olsen

SEIER FOR LEDELSEN: Toppledelsen i Frp fikk viljen sin da partiet vedtok at Stortinget skal bestemme hvilken kommunestruktur Norge skal ha.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Etter Frps vedtak er det klart at alle borgerlige partier går inn for at Stortinget skal bestemme hvor mange og hvor store kommuner det skal være i Norge.

Men Olsen tror ikke det blir en revolusjon med det første.

– Selv om det blir regjeringsskifte, så kommer dette til å ta tid. Dette er ikke en type reform man vedtar med én stemmes overvekt i Stortinget, sier han.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.