Hopp til innhold

Frp ber UD rydde opp i Breivik-kobling

Norsk ambassader ber UD om hjelp etter at utenlandske medier rapporterer at «Anders Behring Breiviks parti» skal i regjering. Også Frp ber UD gripe inn.

frp ledelse

– MENINGSLØST: Ketil Solvik-Olsen (t.h) mener UD og andre norske partiet bør si klart ifra til utenlandske medier om at det er meningsløst å koble Frp til Breivik og hans standpunkter.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Anders Behring Breivik under domsavsigelsen

MEDLEM: Breivik meldte seg inn i Frp i 1999 og betalte sin siste medlemskontingent i 2004. Han var også engasjert i ungdomspartiet FpU.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

De fremmedfiendtlige har alliert seg med de konservative: Sjokk-valg i Oslo. Breiviks parti mot regjeringsmakt.

Corriere della Sera

Vi følger situasjonen nøye, for dette er et spørsmål om Norges omdømme ute i verden.

Espen Barth Eide

– Utenriksdepartementet bør sørge for at man informerer journalister, aviser og nyhetskanaler i de respektive land om hva som er de faktiske forhold, sier Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen.

Bakgrunnen er at en rekke utenlandske medier knytter Frp til terroristen Anders Behring Breivik i sine reportasjer fra det norske valget.

Over en bildemontasje av Frp-leder Siv Jensen og Breivik hadde The Independent tittelen: «Innvandringskritisk parti med bånd til massemorderen Anders Behring Breivik klar for regjeringssamarbeid med Høyre-leder Erna Solberg.»

Frp: – Meningsløst bilde

Italias største avis, Corriere della Sera, går enda lengre:

«De fremmedfiendtlige har alliert seg med de konservative: Sjokk-valg i Oslo. Breiviks parti mot regjeringsmakt,» meldte avisen i går.

Oppslaget fikk den norske ambassaden i Roma til å sende en bekymringsmelding til UD der de ber om råd. Ambassaden lurer blant annet på om de skal gi tilsvar eller ikke.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Utenlandske nettaviser om stortingsvalget

VEKKER OPPSIKT: Utenlandske aviser vil ikke slippe koblingen mellom Frp og massemorderen Anders Behring Breivik. Andre publikasjoner, som Al Jazeera, viser til at den rødgrønne regjeringa har fått kritikk for terrorberedskapen.

Foto: Skjermdump

«Dersom departementet utarbeider punkter til bruk ved kontakt fra utenlandsk presse om valget og valgresultatet, ber vi om å få tilsendt disse,» skriver de videre.

Også Frp håper norske myndigheter rydde opp i bildet enkelte utenlandske medier tegner av at Frp har sterke bånd til Breivik og fascistisk ideologi.

– Det gir et fullstendig meningsløst bilde, og jeg håper jo at de norske ambassadene i utlandet informerer media i de respektive land om hva som er de faktiske forhold, sier Solvik-Olsen.

Eide: Frp må selv forsvare seg

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier til NRK at det er opp til Frp selv å gi tilsvar, men at UD bistår i prosessen.

– Vi hjelper dem alt vi kan, men det er de selv som må si hva deres standpunkter er, sier Eide.

Han sier at UD på eget initiativ tok kontakt med Frp allerede før valget fordi de så at enkelte utenlandske medier koblet partiet til terroristen Breivik.

– Hva gjør dere videre?

– Vi følger situasjonen nøye, for dette er et spørsmål om Norges omdømme ute i verden, sier Eide.

Utenriksministeren sier Norge derfor har en felles interesse av at «riktig informasjon kommer ut». Likvel mener han det blir feil om en upolitisk diplomat skal få i oppgave å redgjøre for hva som er Fremskrittspartiets politikk.

– Det er ingen tvil om at Frp selv, og de partiene som kanskje skal danne regjering med Frp, også har et ansvar for å klargjøre hva som er de politiske forholdene i Norge og hva partiene står for, sier Eide.

Forsker mener utenlandske medier bommer

Universitetslektor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Anders Ravik Jupskås, arbeider med en doktorgrad om Frp.

Han mener måten utenlandske medier omtaler Frp på vitner om en manglende forståelse av skillet mellom høyrepopulisme og høyreekstremisme.

– I tillegg tilhører Frp de virkelige moderate delene av de høyrepopulistiske strømningene i Europa, sier Jupskås.

Han peker på at Breivik sa opp sitt medlemskap i Frp fordi han mente partiet ikke var radikale nok, og mener det er urovekkende at utenlandske medier ikke ser forskjell på en voldelig terrorist og et legitimt politisk parti.

Jupskås viser også til at andre innvandringsskeptiske partier i Europa gjerne er mer ytterliggående enn det Frp er.

Som eksempel trekker han fram at Frp tok avstand fra Sveits sin avgjørelse om å forby de muslimske bønnetårnene minareter i 2012.

– Og så har du den nederlandske politikeren Geert Wilders som vil forby Koranen, slike meninger finner du ikke i Frp, sier han.

Anders Jupskås i dagsnytt 18

NETT-TV: Anders Jupskås i Dagsnytt 18 onsdag 11. september.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.