– Piratpartiet minner om en gjeng nerder på datakonferanse

Valgforsker Frank Aarebrot langer ut mot Piratpartiet som har langt mellom kvinnene i partiet. – Dette viser et parti som ikke selv tror de kommer på Stortinget.

Piratpartiet demonstrerer i Stockholm

FÅ KVINNEPIRATER: Piratpartiet kjemper for å komme inn på Stortinget til høsten. Her fra en demonstrasjon i Stockholm.

Foto: FREDRIK PERSSON / AP

Piratpartiet stiller for første gang til valg i år – og kan skryte av å være Norges nyeste landsdekkende parti.

Men de kan ikke skryte av kvinneandelen på sine 19 fylkeslister. Av totalt 209 navn på listene er bare 21 kvinner.

Det vesle nystartede partiet har ikke altfor mange kandidater å ta av. Det viser seg også på listene, der mange av de samme navnene går igjen fra fylke til fylke. En av partiets få kvinner står i tillegg på seks av partilistene.

Kjønn er en merkelapp som ikke betyr noe.

Tale Haukbjørk Østrådal, Piratpartiet

Assosiasjoner til dataparty

– En slik liste forteller meg vel egentlig at de ikke tror de kommer inn på Stortinget selv, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Professoren ved Universitetet i Bergen er ikke imponert.

Frank Aarebrot

LITE IMPONERT: Valgforsker Frank Aarebrot mener Demokratene har bedre feministisk profil enn Piratpartiet.

Foto: Eirik Helland Urke

– Dette minte meg om en gjeng med nerder på en datakonferanse, med dataspill og halvspiste, kalde pizzastykker rundt seg. Selv om det er noen få jenter der, skal du lete langt etter dem, sier Aarebrot.

LES OGSÅ: Ap-avhopper startet Piratpartiet

Innrømmer nerdefaktor

Piratpartiet har overvåkning, personvern og teknologi som noen av sine fremst saker. De kjemper knallhardt mot datalagringsdirektivet, vil styrke Datatilsynet, hindre «nakenskanning» på flyplasser og beskytte nordmenn mot avlytting.

– Vi har prøvd å engasjere litt damer, men foreløpig har vi vel fått stempelet som et gutteparti, sier Øyvind Holm, leder i Piratpartiet Hordaland.

Han har bare klart å hente én jente til sin partiliste: Tale Christiansen Østrådal, som altså er lånt fra Vest-Agder til 14. plass. Holm benekter ikke for at det er en viss nerdefaktor i partiet.

– Vi har blitt oppfattet slik, og det er selvfølgelig en del av oss som kan betraktes som det.

LES OGSÅ: Piratpartiet "knabba" bilete

Mener kjønn ikke betyr noe

Øystein Jakobsen

FÅ KVINNER: – Det er ikke til å stikke under en stol av vi har lavere andel kvinner enn andre parti, sier Øystein Jakobsen, partileder for Piratpartiet.

Foto: Piratpartiet

Piratsjef og partileder Øystein Jakobsen er fullstendig klar over at han har få kvinner om bord.

– Det er ikke til å stikke under en stol at vi har lavere andel enn andre parti.

– Men det har en naturlig forklaring. Vi er født i skjæringspunktet mellom teknologiske og grunnleggende rettigheter, som utfordres av raske samfunnsendringer. Dette er problemstillinger dem som jobber med tekniske fag og datafag gjerne ser først.

– Og interessen og nerdefaktoren er høyere blant gutter enn blant jenter, sier Jakobsen.

LES OGSÅ: Piratpartiet hjelper The Pirate Bay

Partiet mener likevel at kjønn ikke er så viktig. Tankegangen er at på internett, der partiet har mye av sitt opphav, betyr det ikke noe om du er jente eller gutt.

– I vår verden eksisterer ikke kjønn, rase eller kontinent. Vi tar ikke med oss bagasjen til folk, det er merittene og standpunktene dine som betyr noe, sier Jakobsen.

Saken fortsetter under bildet.

Taloe Haukbjørk Østrådal

FYLLER LISTENE: – Jeg syns jeg gjør meg godt som listefyll, sier Tale Haukbjørk Østrådal. Hun er førstekandidat for Piratpartiet i Vest-Agder og står i tillegg på fem andre fylkeslister.

Foto: Piratpartiet

Ensom kvinne på dekk

Partiets styrkvinne Tale Haukbjørk Østrådal ønsker seg gjerne flere kvinner med i partiet i fremtiden.

– Jeg kan se et problem med at vi blir en ganske homogen gruppe, med kun gutter som er interessert i datamaskiner. Vi jobber med problemstillinger som omfatter alle, sier Østrådal, som innrømmer at hun er over gjennomsnittlig opptatt av datamaskiner.

Østrådal er vel så opptatt av at partiet representerer andre kjønn, som tvekjønnede og transpersoner, enn bare menn og kvinner.

– Men kjønn er en merkelapp som ikke betyr noe. Når du snakker med folk på nettet, er de i stor grad anonyme. Du vet ikke kjønnet, i motsetning til når du treffer noen på gaten. Alt i alt er vi mennesker, og det er våre kvaliteter som mennesker som betyr noe, sier Østrådal.

Piratpartiet opplyser selv at de er mest populær blant folk mellom 24 og 44 år. Frank Aarebrot ser store problemer med et parti som skal henvende seg til en yngre generasjon – uten å ha flere kvinner i listene.

Øystein Jakobsen

BRETTER OPP ERMENE: Øystein Jakobsen tror de har alle forutsetninger for å klare å verve flere kvinner til Piratpartiet.

Foto: Piratpartiet

– Om de skal appellere til dagens ungdom, og hevder de er noe nytt og moderne, så sitter de her med et kjønnsrollemønster som gjør at til og med Norges Kommunistiske Parti og Demokratene fremstår med en mer feministisk profil.

Nedsabler Aarebrot

Piratene mener valgforsker Aarebrot er på dypt hav når partiet gir ham assosiasjoner til et visst dataparty på Hamar.

– Det er en stereotyp som jeg ikke vil vedkjenne meg, og det er enten kunnskapsløs eller en sleivkommentar. Man er ikke nerd fordi man er på Facebook, sier partileder Jakobsen.

Han mener dessuten «nerd» er en hedersbetegnelse i 2013.

– Det gjelder noen som er lidenskapelig opptatt av noe, enten det er fotball eller teknologi. Jeg vil si til Aarebrot at det kanskje er på tide at han flytter seg inn i det 20. århundre.


Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.