– Studien representerer ikke norske bedrifter

Høyre står på sitt og hevder at formuesskatt skader norske bedrifter på tross av at en ny studie ved Skattesenteret ved NHH avviser at dette er et problem.

Erna Solberg

UENIG MED UNDERSØKELSEN: Høyres leder, Erna Solberg, mener den nye studien fra Skattesenteret ved Norges Handelshøyskole ikke er representativ for norske bedrifter.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

NRK omtaler mandag en ny studie om bedrifter og formueskatt som konkluderer med at bedriftene som betaler denne skatten ikke tar skade av det.

Ifølge masteroppgaven, som har tatt for seg over 70.700 små og mellomstore bedrifter i Norge, er det ikke formuesskatten som stikker kjepper i hjula for gründere og andre bedriftseiere.

Tvert imot viser undersøkelsen at mange av dem ikke betaler formuesskatt, og at de som gjør det, også har penger nok til overs for eventuell nyinvestering eller til å ta ut et eget utbytte.

Høyre-leder Erna Solberg hevder at studien har metodiske svakheter:

– Selv om det bare gjelder 14 prosent av bedriftene, så representerer det arbeidsplasser. Og så er det sånn at utvalgsmetoden her ikke er representativ for norske bedrifter når en eier må eie mer enn 50 prosent. Man har valgt vekk ganske mange eksisterende familiebedrifter hvor det er flere i familien som er eiere, sier Solberg til NRK.

Ifølge Solberg er studien basert på en modell som henter ut konsulentselskaper, altså aksjeselskap med én aktiv eier, som også selger tjenester.

Erna: – Jeg synes vår konklusjon står seg

– Det er ikke hovedproblemet i Norge. Hovedproblemet er de mange av selskapene som altså må betale mer enn det de har i overskudd i formuesskatt. Det betyr at over år, hvis den situasjonen fortsetter, så vil det svekke bedriften, hevder hun.

Dette skiller seg klart fra det økonomistudentene har vist i sin masteroppgave, der de konkluderer med at det kun er bedriftene med solid økonomi som betaler formuesskatt, og som heller ikke får økonomiske problemer som følge av dette. De får støtte fra flere økonomiprofessorer.

– Men jeg kan ikke gå inn i alle detaljene rundt dette, lyder svaret fra Solberg.

Hun gjentar poenget om at undersøkelsens utvalgskriterier gjør at mange andre typer bedrifter ikke omfattes av studien:

– Så jeg synes at konklusjonen vår står seg: Formuesskatten skader norske bedrifter, og studien tar ikke opp det store problemet som er hovedgrunnen vår: Nemlig at skillet mellom utenlandskeide bedrifter og norskeide bedrifter gjør at de norske bedriftene må betale mer skatt, sier hun.

Ønsket ikke å fortsette intervjuet

Når NRKs reporter spør om hun kan utdype hva som er svakheten ved utvalget, svarer Høyre-politikeren:

– Jeg kan ikke gå inn i alle detaljer, og jeg har sagt hva jeg har å kommentere til dette, så nå er vi ferdige, før hun gjør det klart at hun ikke ønsker å svare på flere av NRKs spørsmål.

Solberg avbryter intervju om formuesskatt

Se video: Erna Solberg avbryter intervju

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.