Erna: – Treffer på de spørsmålene ungdom er opptatt av

Høyre-leder Erna Solberg fryder seg over ungdomspartiets brakvalg i skolene.

Her får Erna nyheten

SE VIDEO: Her får Erna nyheten om at Høyre for første gang har vunnet et skolevalg.

– Jeg tror vi scorer så godt blant ungdommen fordi vi har en av de desidert beste ungdomsorganisasjonene, Unge Høyre. De gjør en kjempeinnsats, sier Høyre-leder Erna Solberg etter at Høyre fikk størst oppslutning i skolevalget.

Partiet fikk 28,3 prosent i årets skolevalg.

Det er over 12 prosentpoeng bedre enn ved forrige stortingsvalg i 2009, og ville ha gitt Høyre 53 mandater på Stortinget dersom dette hadde vært et reelt stortingsvalg.

– Vi har hatt masse dyktige folk ute i debatter, vi har hatt mange gode svar til ungdom, og jeg tror at vi treffer på de spørsmålene ungdom er opptatt av, sier Solberg til NRK.

Arbeiderpartiet kommer på en solid andreplass med 23,2 prosent. Frp har størst tilbakegang fra skolevalget i 2009. De har gått fra 24 prosent til 15,6 prosent av stemmene i årets valg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Taloe Haukbjørk Østrådal

– Det er nesten litt skummelt fordi vi er et seks måneders gammelt parti, og vi har nesten ingen vedtatt politikk ennå fordi vi vil gjøre det gjennom andre løsninger enn de tradisjonelle, sier Tale Haukbjørk Østrådal, talsperson for Piratpartiet.

Foto: Piratpartiet

Piratpartiet: – Dette er jo helt vilt

– Det er jo helt vilt, sier Tale Haukbjørk Østrådal, talsperson for Piratpartiet og kandidat fra Vest-Agder når NRK ringer.

Piratpartiet som kun har eksistert i 6 måneder kan sies å være årets overraskelse. De overbeviste 4,3 prosent av elevene som stemte ved årets skolevalg, og ville ha gitt Piratpartiet 8 mandater på Stortinget dersom skolevalget var valget 9. september.

– Det første jeg tenkte var «wow,» «oi», hva hvis dette hadde vært selve valget – da hadde jeg vært på tinget ..., sier Østrådal og trekker pusten dypt.

Det er nesten litt skummelt fordi vi er et seks måneders gammelt parti, og vi har nesten ingen vedtatt politikk ennå fordi vi vil gjøre det gjennom andre løsninger enn de tradisjonelle.

– Hvorfor tror du at så mange elever har stemt på dere?

– Jeg vet ikke ... det er godt mulig at en del av dem har stemt på oss på grunn av navnet, men jeg tror det er politikken vår og at folk skjønner at det trengs, konkluderer Østrådal.

Anders Jupskås

Valgforsker Anders jupskås merker seg at småpartiene også har gjort det bra i skolevalget, selv om elevene i dette valget har stemt mer tradisjonelt og mindre systemkritisk.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Valgforsker: – Kan fort skje endringer på mandag

Valgforsker Anders Jupskås sier til NRK at både Høyre og Ap kan være fornøyd med skolevalget.

– Ap har tradisjonelt gjort det dårligere på skolevalg enn i stortingsvalg, så dette er et resultat de kan være fornøyd med.

Han merker seg at småpartiene også har gjort det bra i skolevalget, selv om elevene i dette valget har stemt mer tradisjonelt og mindre systemkritisk.

– Flere trodde at det skulle komme en grønn vind blant de unge og gi en oppsving for Miljøpartiet de grønne. Nå ser ikke dette til å ha slått til, selv om partiet har gjort en kraftig forbedring fra forrige stortingsvalg på meningsmålingene, sier Jupskås.

– Hvor viktig er et skolevalg? Sier det noe om utfallet for selve stortingsvalget?

– Det sier noe om hvilke partier som går frem og tilbake, men fordelingen mellom partiene vil nok bli en god del annerledes når stemmene fra stortingsvalget er talt opp.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.