Hopp til innhold

Dette er sakene Ap kommer til å krangle om på landsmøtet

Eskil Pedersen og AUF kjemper desperat for å sikre flertall mot utredning av oljeboring i Nord. Og de nærmer seg flertall. Her er konfliktsakene på Aps landsmøte.

Oljeplattform

Utredning av oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja blir en av de store konfliktene på Aps landsmøte.

Foto: Stockmarket / I-415-0110 / Stockmarket

Eskil Pedersen

Eskil Pedersen

Foto: Knut Brendhagen / NRK
Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Da sentralstyret i Arbeiderpartiet skulle behandle konsekvensutredning av oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, stemte samtlige for.

Bortsett fra ett medlem.

Det var AUF-leder Eskil Pedersen.

Han har utropt kampen mot konsekvensutredning av oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja som den største og viktigste konfliktsaken under Arbeiderpartiets landsmøte i helgen.

Parallelt har ungdomsorganisasjonen jobbet hardt og intensivt for å sikre flertall mot sentralstyrets ønske. Og de har klart å mobilisere.

For i tiden frem mot landsmøte har det vist seg at motstanden innad i partiet er stor. Derfor tør verken oljetilhengere eller -motstandere spå utfallet av saken på forhånd.

– Når det gjelder konsekvensutredning er jeg opptatt av at vi skal gjennomføre det som er en skrittvis, kunnskapsbasert og forsiktig tilnæriming til norsk sokkel. Jeg understreker at det er forskjell på å utrede et område, og å bestemme at det skal være leteaktivitet i området, sa Stoltenberg under pressemøtet i forkant av landsmøtet.

Oljeboring i nord er imidlertid ikke den eneste konflikten som kommer opp på landsmøtet.

Her er de største konfliktene

  • Utredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Sentralstyrets flertall og rundt halvparten av landsmøtet ønsker å konsekvensutrede oljeutvinning i nord. AUF og den andre halvparten mener at man har nok kunnskaper til å si nei til utvinning.

– Dette er en stor debatt, sier AUF-leder Eskil Pedersen som har mobilisert gjennom partiets ungdomsorganisasjon for å hindre konsekvensutredning.

  • Kjønnsnøytral verneplikt
Masud Gharahkhani

Masud Gharahkhani

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Denne saken er i ferd med å bli en verkebyll i Arbeiderpartiet. Flertallet i programkomiteen ønsker en formulering om at man skal øke kvinneandelen i Forsvaret.

AUF-leder Eskil Pedersen, Cecilie Bjelland, Masud Gharahkhani og flere andre har imidlertid tatt dissens og ønsker å programfeste at dette blant annet skal skje gjennom å innføre kjønnsnøytral verneplikt.

Ifølge en opptelling Aftenposten har gjort har seks fylkeslag og AUF gjort vedtak om likestilt verneplikt. I tillegg har lederne i fire av fylkeslagene som ikke har fattet vedtak sagt at de vil anbefale sine delgater å stemme for forslaget.

Ingen av fylkeslagene har gjort vedtak mot.

  • Asylbarna
Else-May Botten

Else-May Botten

Foto: Bjørn Ivar Voll / NRK

Da Høyesterett før jul med 14 mot fem stemmer avgjorde at to av landets asylbarn ikke får bli i Norge ble dette tolket av tilhengere for en rausere asylpolitikk som at innvandringspolitiske hensyn går foran barnets beste.

Siden har skjebnen til asylbarna, og tolkningen av regelverket når det gjelder disse, fått stor oppmerksomhet både politisk og i media. Det til tross har partiledelsen stått på sin tolkning av regelverket.

Det gjenspeiler seg i forslaget til nytt partiprogram, som kun har en vag formulering om at: «(...) Barn som har vært i Norge lenge (...) må ivaretas på en god måte».

AUF-leder Eskil Pedersen og Else-May Botten i programkomiteen har tatt dissens mot formuleringen for å få inn en mer konkret og mer forpliktende formulering.

De ønsker blant annet å ta inn: «Arbeiderpartiet mener hensynet til barns beste må være et grunnprinsipp i asylpolitikken (...) Arbeiderpartiet vil jobbe for at barns tilknytning til Norge tillegges avgjørende vekt i behandling av asylsaker, foran innvandringsregulerende hensyn».

Pedersen innrømmer at ungdomsorganisasjonen ikke har fått med seg mange fylkeslag i moderpartiet i denne saken.

– Men mange er enige med oss i at det bør bli en bedre balanse mellom barnas tilknytning til riket og andre hensyn, så det er muligheter for et kompromiss mellom dissensen og forslaget til flertallet av programkomiteen, sier Pedersen.

Andre konfliktsaker:

  • Styrt avvikling av pelsdyrnæringen
Helga Pedersen

Helga Pedersen

Foto: Thor Thrane / nrk

Flertallet i programkomiteen, med nestleder Helga Pedersen i spissen, går inn for en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Dette gikk partiet inn for allerede under landsmøtet for to år siden.

Tre av programkomiteens medlemmer ønsker å stryke punktet om styrt avvikling.

  • 16 års stemmerett

I mars i år sa Oslo Ap at de ville støtte innføring av stemmerett for 16-åringer ved neste kommunevalg i Oslo. Flertallet i programkomiteen går inn for å videreføre forsøk med stemmerett for 16 års alder, men AUF-leder ønsker å gå enda lenger.

Han mener partiet bør programfeste at stemmerett for 16-åringer skal innføres ved kommunevalg.

  • Tannhelseopprør

Til tross for sterke advarsler fra partiledelsen vedtok landsstyret i 2009 at Arbeiderpartiet skulle gå inn for å gjøre tannhelse til en fullverdig del av det offentlige helsevesenet i denne stortingsperioden.

Dette har partiledelsen og regjeringen ikke levert på, men under dagens pressemøte bedyret partileder og statsminister Jens Stoltenberg at man hadde satt igang arbeidet.

Foran årets landsmøte har 15 lokal- og fylkeslag har kommet med forslag som innebærer økt statlig finansiering, frikort og så videre.

  • Fagbrev bør gi studiekompetanse

Flertallet i programkomiteen ønsker at elever med godkjent fagbrev også får mulighet til å gå videre til høyere utdanning gjennom at fagbrevet er godkjent studiekompetanse.

Nestleder Helga Pedersen, Karl-Erik Schjøtt-Pedersen, Rigmor Aasrud og flere andre ønsker imidlertid å begrense retten. De ønsker å moderere programpunktet til at «flere elever med godkjent fagbrev gis muligheter til å gå videre til høyere utdanning (...)».

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.